TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarıyla İŞKUR'un işsizlik rakamlarının uyuşmaması da yine kamuoyunda başka bir tartışma konusu.
Örneğin son olarak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi, 'İŞKUR verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı Kasım 2020 ve Kasım 2021 arası bir yıllık dönemde 3 milyon 4 binden 3 milyon 182 bine yükselerek 178 bin kişi arttı. TÜİK'e göre ise son bir yılda dar tanımlı işsiz sayısı bu dönemler arası 284 bin azaldı' açıklamasını yaptı ve bunun nedenini sorguladı.
Bu durumu sorduğumuz yetkililer, ortadaki farkın doğru olduğunu belirtiyor ve bunun nedeniyle ilgiliyse 'TÜİK'in Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına dayalı resmi işsizlik verileri ile İŞKUR'un idari kayıtlara dayalı olarak yayımladığı veriler arasında; tanım, kapsam ve referans dönemi açısından temel farklılıklar mevcut' diyor.
TÜİK'in, ILO tarafından belirlenen işsizlik tanımlarını esas alındığını, bu işsiz tanımının 'son dört hafta içinde aktif iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve iki hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan kişileri' kapsadığını belirtiyorlar.
İŞKUR açısından ise işsiz tanımının, 'çalışma çağında ve gücünde olan, çalışmak isteyen, İŞKUR'a başvurduğunda asgari ücret düzeyinde gelir getirici bir işi olmayan, İŞKUR tarafından henüz kendisine iş bulunamayan aktif kayıtlardaki kişileri' kapsadığını söylüyorlar.
Kapsam konusundaysa, TÜİK'in işsiz tanımında, 'referans döneminde çalışmayan, iş arayan ve iş bulma çabasında olan, iş bulduğu takdirde işbaşı yapabilecek durumda olan, sadece İŞKUR değil tüm iş arama kanalları arasından en az birini kullanmış kişilerden bahsedildiğini' belirtiyorlar.
İŞKUR açısından ise kapsamın 'iş bulmak veya İŞKUR programlarına katılmak için kayıt yaptıran, kayıt yaptırmış olmasına rağmen iş aramaktan vazgeçen, kayıt yaptıran ama enformel sektörde çalışan ve iş bulduğu takdirde işbaşı yapıp yapmayacağı bilinmeyen kişilerle' ilgili olduğunu aktarıyorlar.
TÜİK yetkilileri son olarak kendilerine yönelik eleştiri ve iddiaları önemseyip incelediklerini, ancak tartışmalarda ciddi bilgi eksiklikleri olduğunu savunuyor.
4000 kişinin çalıştığı eski bir kurum olarak siyaset dışı olduklarını vurguluyorlar.
Kendilerine güven konusunda bağlı oldukları uluslararası standartları işaret ediyorlar.
Verilerinin kamuoyuna açık olduğunu, detaylı bilgi isteyenlerin ise internet siteleri veya bölge müdürlükleri üzerinden kendilerine başvurabileceklerini söylüyorlar.
Dalga geçiyorlar resmen. Şeffafmış.. Pabucumun şeffafı. Sırf enflasyon düşük çıksın diye hesaplama yöntemi bile değiştirdiniz.
"TÜFE yaşam maliyet endeksini ölçmezmiş" iyi de arkadaşım benim maaşım senin açıkladığın TÜFE rakamlarına göre artıyor. o zaman ayrıca bir yaşam maliyet endeksini de ölçüver, hükümet o rakamlar üzerinden maaşlarımızı versin.
Bu ülkedeki kurumların söylediği en büyük yalan şeffaflık yalanı. Herşey %300 pahalandı ma enflasyon %36. Allah belanızı verecek....