Verdiğiniz Paranın Hakkını Veren Kişiliğinize Uygun Terapisti Nasıl Bulacağınızı Artık Biliyorsunuz

'Alanında 30 yıldır çalışan bir terapist buldum, tecrübesine güveniyorum.' gibi sakıncalı bir düşünceye kapılmayın.

Son birkaç yıla kadar terapist dendiğinde akla şöyle bir tip geliyordu.

Tabii terapiste gitmenin garip olduğu, bir hastalığa sahip olanların böyle bir yolu seçtiği gibi altı boş ön yargı da yaygındı. Bilhassa maço karakterlerin 'deli doktoru' gibi yakıştırmalar yapması bizim de terapist yaklaşımımızı değiştirdiği için kendimizi kolay kolay terapi almaya ikna edemiyorduk. Neyse ki bu önyargılardan kurtuluyoruz.

"Şuraya uzanın ve çocukluğunuza inelim" diye karikatürize edilen terapinin bir terapistle karşılıklı sohbet etmekten farklı olmadığını da anlamaya başladık.

Buradaki tabu yıkıldığında bir terapiste görünmenin, kendimizi mutlu ve huzurlu hissetsek bile içinden çıkamadığımız bazı durumları tartışmanın zamanı geldiğini anlıyoruz. Ancak terapist seçmenin çok kolay olmadığı da bir gerçek. İhtiyacınıza uygun yöntemleri sunan terapisti bulmak için kapsamlı bir rehber hazırladık.

Velev ki Google'dan arayarak bir terapiste bakınıyorsunuz yahut arkadaşınızın tavsiyesini değerlendiriyorsunuz.

İlkin terapistinizin niteliğini, profesyonel olarak dahil olduğu toplulukları tartın. Saygınlığını ölçerken nasıl bir tutumda olduğunu anlatan yorumları görün, varsa YouTube'da konuk olduğu programları izleyin. Sizinle aynı akışta ilerleyebilecek biri olup olmadığından kesinlikle emin olun. 

Terapinin etkili olması için danışan olarak sizin kendinize 'bu kişiyle terapi bana faydalı olacak' diyebilmeniz. Yapacağınız araştırmalar bunu sağlamalı, terapistinize güven duymalısınız.

İhtiyacınız olan özel bir teknik ise bu konuda yetkili bir terapist bulmak da mühim.

Her terapist her yöntem hakkında yetkin değil, olması da gerekmiyor. Psikoterapi, EMDR yahut diğer teknikler için alanında saygın bir terapiste danışmak gerek. Gerçi terapiye başlamadan evvel hangi tekniğe ihtiyaç duyacağınızı bilmek mümkün değil, bunun için bir terapistle başlayıp onun yönlendirmelerini de dinleyebilirsiniz.

"Alanında 30 yıldır çalışan bir terapist buldum, tecrübesine güveniyorum." gibi sakıncalı bir düşünceye kapılmayın.

Araştırmalar gösteriyor ki bir terapistin deneyiminin, yıllarca bu konuda çalışmasının danışan üzerinde kanıtlanmış hiçbir etkisi yok. Başarılı terapist olmak terapi yeteneklerini danışan üzerinde güncelleyip çağa ayak uydurmayla daha ilgili. Karşınızdaki kişi bir terapist de olsa yapılan işin maddi bir yanı olduğunu unutmamak, etikete kanmamak gerek.

Terapiste gitmekteki amacınız, hedeflerinizi bir kenara not ederek seçenekleri tekrar bir gözden geçirin.

Sizinle benzer ortamlarda vakit geçirmiş, aynı hassasiyetlere sahip olan ya da geçmişinde sizinle örtüşecek detaylar olan bir terapistle her şey çok daha hızlı ilerleyebilir. Bunun yanında ilişki sorunları gibi spesifik bir başlıkta danışmak istediğiniz kişinin bu alandaki deneyimini bilhassa önemseyin. 

Cinsel tercihleriniz toplumun dayattığı sınırlardan taşıyorsa yahut ırk açısından bunu hissediyorsanız deneyimleri benzer bir terapist sizi çok daha derinlikli anlayabilir. Bu konuda yapılan bir araştırma terapist-danışan arasındaki örtüşmenin önemini kanıtlamıştı.

Terapistiniz size nasıl yaklaşmalı? Bu soruyu bir düşünün.

Çünkü terapistlerin benimsediği 'yaklaşım' biçimleri birbirinden fark edilir derecede ayrı. Misal, psikodinamik terapistler, danışanlarının onlara karşı duygusal tepkilerine ve kendilerinin de danışanlarına karşı uyum gözetirler. Sanki bir akışın içinde devinir gibidirler. Yorumlarla, derin düşünmeyle geçen bir süreçtir.

Hümanist yaklaşımı benimseyen terapistler terapide ne konuşulursa konuşulsun değer yargılarını sabit düzeyde tutar.

Böylece yorum yapmaktan kaçınılır, dikkat dağınıklığını önlenir kişinin kendi dünyasını keşfetmesi sağlanır. Yaklaşımlar birle ikiyle sınırlı değil, hepsinin sunduklarını masaya koymanızı tavsiye ediyoruz.

Terapinin bir maliyeti olduğunu biliyoruz fakat keseye uygun bir terapide on seansta hiçbir şey kazanamamak yerine size uygun ancak biraz daha pahalı görünen bir terapide kısa sürede sonuç almak daha akıl kârı.

Sonuçta cebinizden çıkan para daha az bile olabilir. 

Bir de sizinle çok iyi anlaşan arkadaşınıza faydası olmuş bir terapistin sizin de devanız olması ihtimal dahilinde değil. Terapide kişi referanslarını dikkate alın ancak kendi kararınızı bundan bağımsız verin.

'İyi terapist' diyebileceğimiz kişi kısaca tercihlerinizle uyumlu, görüşlerinde esnek, yöntemlerinde tartışmaya açık ve öğrenmek için kendini sürekli güdüleyen biri olmalı.

Kaynaklar: 1, 2, 3

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Kaliteli Müziği Seven Minimalistlere Daha İyi Çalışmanın Anahtarını Sunan Elit Müzik Tarzı: Lo-Fi
O Sakallı Baristanın Sattığı Bilgileri Boşverin, İyi ve Ucuz Kahve Seçerken Etiketleri Okumayı Anlatıyoruz!
Lider Dediklerinizin Aynı Ortamda Görseniz "Boş Adam" Diyeceğiniz Kadar Sıradan Olduğu Gerçeği

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
19.02.2021

Değer yargısı değil değer bilgisi olan kişileri tercih edin. Değer yargısı öğrenilmiş ve kısıtlı bir filtredir; değer bilgisi ise her kesim ve sınıfın bilgisine sahip yalnızla bilmeyle yetinmektir. Yargı yargılar; bilgi ise yargısız gelişime açıktır.

19.02.2021

Çok reklamı olan her insandan uzak durmak gerek her alan için. Bu yazılanlara çok katılamıyorum terapist diye kavram çok tartışılıyor ki tıp okuyana veriliyor bu terim. Buna dikkat.

19.02.2021

İyi terapist, bu özelliklere sahip olan terapist değildir. Terapist zaten bu özelliklere sahip olan kişidir.

Pasif Kullanıcı
19.02.2021

Anna senin de hayatın boyunca ödipal kompleksini aşamadığını ve ne fındıklar kırdığını biliyoruz sen hiç konuşma.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ