Venüs'te Eskiden Yaşam Var mıydı?

Venüs şu anda pek çok açıdan tehlikeli koşullara sahip bir gezegen; tabi insanlar açısından. Aşırı derecede sıcak, volkanik aktiviteleri bol ve büyük ölçüde karbondioksitten oluşan (Dünya atmosferinden 90 kat daha kalın) bir atmosferi var. Ama simülasyonlara bakılırsa, eskiden hiç de böyle değilmiş.

Çeşitli araştırma merkezlerinden çok sayıda bilim insanının ortaklaşa yürüttüğü araştırmayı başlatan düşünce, Dünya ile Venüs’ün milyarlarca yıl önce 'birbirlerine çok benziyor oldukları' fikri olmuş.

Bilim Fili'den Sevkan Uzel'in haberine göre; NASA, Uppsala Üniversitesi, Columbia Üniversitesi ve Gezegen Bilimleri Enstitüsü ortaklığında üretilen çeşitli simülasyonlarda, Dünya’nın iklim modellerine dayanarak Venüs’ün milyarlarca yıl önce nasıl koşullara sahip olmuş olabileceği canlandırıldı. 

Buna göre Venüs bir zamanlar yaşamın yeşermesine uygun bir gezegendi. Ekip arXiv sitesine yükledikleri makalelerinde, geliştirdikleri simülasyonları ve onları yaratırken kullandıkları faktörleri tanımlıyor.

Venüs'ün geleceğine ilişkin 4 farklı senaryo üretildi

Araştırmacılar, Dünya iklim tarihini incelemek için geliştirilmiş olan iklim modellerine dayanarak, Venüs’ün geleceğine ilişkin 4 farklı olası senaryo üretti. Bu senaryolar birbirinden çok az değişikti; güneşten alınan enerji miktarı ve günlerin uzunluğu değişiyordu. Sığ okyanuslarla ilgili koşullar da hesaba katıldı. Simülasyonlar hazırlanarak modeller çalıştırıldı ve gezegenin yaklaşık 1 milyar yıllık evrimi canlandırıldı. Kullanılan veriler, Magellan uçuşundan elde edilmişti.

Gezegenler ve En Önemli Uydularından İlginç ve Bir O Kadar Etkileyici 44 Fotoğraf Karesi

Simülasyonlardan biri, yaşamın oluşumuna izin vermeye yetecek kadar düşük sıcaklıkta bir gezegen ile sonuçlandı; bulutları vardı ve hatta bazen kar yağışına sahne oluyordu. Bu koşullar günümüzden 715 milyon yıl öncesine kadar devam etmiş olabilirdi. 

Bu süre, Dünya’da yaşamın varoluş süresinden daha uzun bir süre. Dolayısıyla sıfırdan yaşamın yeşerip, şu anki dünyalı varlıkların benzerlerinin ortaya çıkmasına, hatta sonra da yok olmasına yetebilecek bir zaman aralığı olduğu söylenebilir.

Sol panellerde (a) Dünya ve (c) Venüs için Simülasyon A okyanus yüzeyi sıcaklıklarının; sağ panellerde (b) Dünya ve (d) Venüs için Simülasyon A toprak sıcaklıklarının eşit alan histogramları görülüyor

Peki eğer bu simülasyonlar doğru ise Venüs’ün şimdiki koşullara gelmesine neden olan şey ne oldu? Simülasyonlar bu kadar ileri düzeyde değil, ama araştırmacılar gezegenin kendi ekseninde dönüş hızının bununla bir ilgisi olduğunu düşünüyor.

Bu dönüşün birazcık bile hızlanması, hızla artan sıcaklıklara neden oluyor ve günler kısaldıkça gezegenin serinleyecek vakti kalmıyor. Şu anda Venüs’ün bir dönüşü 243 Dünya gününe eşit ve bu Güneş çevresindeki dolanım süresinden (225 gün) daha uzun.

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
15.08.2016

Venüs'ten uzaya saçılan hidrojen/oksijen oranı 2'ye 1. Yani gezegenden yoğun bir iyonlaşmış su kaçışı olduğu tespit edilmiş. Bunun anlamı zamanında gezegende çok daha fazla su olduğu. Bu su okyanus yapısı oluşturmuş muydu yoksa sadece atmosferde miydi bunu tespit edebilirlerse pek çok soru cevaplanacak. Okyanus benzeri oluşum kalıntıları şimdiki yoğun lav akışlarına rağmen bulunursa tek hücreli yaşamın var olmuş olmaması için hiçbir sebep kalmıyor.

16.08.2016

muhtemelen 1000 seneye kadar venüste insan kolonileri yaşıyor olacak.. çünkü bu dünya darlaşmaya başladı, mars terraforming projesi devreye giriyor, 50 çift insan gönderilecek, 100-500 yıl arasında mars dünya gibi olacak.. çok güzel projeler bunlar, belki 3000 yıl sonra, dünyada kimse yaşamıyor olacak, güneşin ömrü kısalıyor, yakıtı elbet bitecek, güneşin ömrü kısaldıkça büyüyecek ve kaçınılmaz son.. dünyayı yutacak birgün. Samanyolu galaksisinden bile çıkmış olacağız.. dramatik tarafı bunları göremiyor olacağımız kesin.

Pasif Kullanıcı
16.08.2016

güneşin ömrünün bitmesine 5 milyar yıl vardır bence. bu galaksiden çıkmamız bir 100 bin yıl alır ama uygun gezegen lazım. araştırmalara göre daha bulunamamış.

15.08.2016

dunyada yasam dunya uygun sartlara kavustukdan hemen sonrasinda ortaya cikiyor. bu durumda ya abiogenesis uygun sartlarda cok kisa surede gerceklesebilen bir hadise yada yasam goktaslarinda meteorlarda surekli var olan bir olgu, uygun bir ortam, gezegen buldugunda hemen yerlesip yayiliyor. nitekim dunyadaki extremophile archea bakteriler icin uzay sartlari, bir meteorun yada kuyruklu yildizin cekirdeyi parkda yuruyus alani gibi kalir. kurumus deniz tabaninda tuz kristallerine hapsolumus su zerreciklerinde milyonlarca yil hayatta kalabilen varliklardan bahsediyoruz. hangi sekilde olursa olsun marsda ve venusda bir kac milyar yil boyunca sivi suyun bulundugu iliman donemler olduysa buyuk ihtimal yasamda var olmusur. tabi bunun tek hucreli yasamin otesine gecmesi cok olasi degil. dunyada tek hucreden cok hucreli yasama gecisin nerdiyse 3milyar yil surdugu dusunulurse.

TÜM YORUMLARI OKU (21)