Venüs Dünya'ya Ne Kadar Uzak?

Bir yıldız veya yıldız kalıntısının etrafında yörünge izleyen gök cisimleri gezegen olarak adlandırılır. Aynı zamanda kuyruklu yıldızlar ve asteoridler de bu tanımın içerisinde yer alır. Ancak bir gezegen kütle çekim yapısına sahip olduğundan dolayı oldukça ağır olmalıdır. Güneş Sistemi'nde sekize yakın gök cismi bulunur. Bu gezegenlerden sadece 6'sının kendilerine ait doğal uyduları vardır. Ayrıca gezegenler, kayalık ve gaz devi olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Kayalık gezegenler Venüs, Mars, Merkür, Dünya ve Mars iken; gaz devi gezegenler ise Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Platon'dur. Hepsinin birbirine ve Güneş'e olan uzaklıkları farklıdır. Peki, Venüs, Dünya'ya ne kadar uzaklıkta yer alır? İşte detaylar...

Venüs, tarih öncesinden bugüne kadar önemini korumuş bir gezegendir. En eski Venüs gözlemi, M.Ö 7.yy'a ait olduğu düşünülen tabletlerde, Babillerin yaptığı Venüs gözlemlerinden söz edilir. Aynı zamanda Uzak Doğu, Eski Mezopotamya ve  Orta Amerika'da bu gezegenin önemli bir yeri vardır. Venüs, Eski Yunan'da sabahları görüldüğü için Phosphorus,  akşam yıldızı olarak görüldüğünde ise Hesperus olmak üzere iki ayrı isimle anılmıştır. Pisagor ile birlikte bu iki yıldızın da aynı gezegen olduğu ispatlandı.1610 yılında Galileo Galilei, Venüs'ün evrelerini ilk defa keşfeden isim oldu. Bununla birlikte Venüs'ün Güneş etrafındaki yörüngesi de bulundu. 2020 yılında ise Royal Astronomical, Venüs gezegeninde yüksek miktarda fosfin gazının bulunduğunu söyledi. Venüs hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Venüs Dünya'ya Ne Kadar Uzak?

Venüs, Güneş'e en yakın ikinci gezegendir. Bu gezegen Merkür ve Dünya arasında bulunur. Dünya'ya uzaklığı ise 38 milyon kilometredir. Dünya'ya en yakın gezegen konumundadır. Venüs'ün her gezegen gibi  kendine has bir rengi bulunur. Rengi ağırlıklı olarak gri ve kahve tonlarındadır. Venüs'ün yoğun bir atmosferi bulunur. Gezegenin rengi de bu atmosferle ilişkilidir. 

Venüs uydusu olmayan gezegenlerden biridir. Yapılan araştırmalara göre Venüs, Dünya'nın ikizi olarak sayılır. Özellikle büyüklükleri, kütleleri, yoğunlukları, içerdiği bileşimleri, yer çekimleri birbirine benzer. Ancak sıcaklıkları oldukça farklıdır. Bu sıcaklığı ise Güneş'e olan yakınlığından kaynaklanmaktadır. 

Yoğun atmosferi sera etkisi oluşturduğundan dolayı, Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegendir. Bu sıcaklık 460 santigrat dereceye kadar ulaşmaktadır. Yüksek sıcaklığından kaynaklı bu gezegene gönderilen uzay araçları, bozulmadan en fazla birkaç saat durabilir. Venüs'ün yüzeyinde aktif yanardağlardan çıkan lavların oyulmasından dolayı diğer gezegenlere nazaran daha uzun kanallar bulunmaktadır.

Venüs diğer gezegenlerden daha fazla parlaktır. Kendi etrafında tam tur dönmesi 243 dünya gününe denk gelmektedir. Ayrıca günün en uzun olduğu gezegen Venüs'tür. Fakat dünyaya göre ters bir şekilde döner.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi