İktidar ile muhalefet arasındaki krizin giderek derinleştiği Venezuela'da yaklaşık bir aydır devam eden hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 29'a yükseldi.
Peki şiddet ikliminin giderek yayıldığı ülkede kriz neden patlak verdi? Gelin son gerçekleşen gelişmelere ve olayların perde arkasına yakından bakalım.
Konuyu ortadan vermişsiniz, kimse bir şey anlamamış. Venezuela'da başkanlık sistemi var. Ve "Venezuela usülü" deniyor. Seçilmiş Başkan Maduro'nun, ülkede ki ekonomik ve siyasi krizin sebebi olduğunu düşünen meclis onu görevden aldı. Meclisin kararı, zamanında eski başkan Chavez'in siyasallaştırdığı Anayasa Mahkemesi tarafından bozuldu. Eski otobüs şoförü Maduro görevde kalmaya devam etti. Ancak uluslararası toplum, halkın temsili olan meclisin kararına saygı duyulmasını, yani Maduro'nun görevi bırakmasını istiyor. Kısacası petrol pahalıyken güllük gülistanlık olan ülke, petrol fiyatları sürekli düşmeye başlayınca gelir gideri karşılamadı. Önce ekonomik, peşi sıra siyasi krizler çıktı. Otobüs şoförü devlet yönetimine vakıf olmayınca, çeşitli adlarla halka verilen petrol yardımlarını azaltınca, işçiye memura beklenen zamları veremeyince, çiçek gibi ülkeyi s2p bıraktılar olay budur. ABD açık açık muhalefeti destekliyor bu arada. Darbe seçenekler arasında.
son arastirmada venezuella halkinin yetesiz beslenmeden son 1 yilda 8 kilo kabettikleri ortaya cikti. yani halkin durumu bu kadar vahim. bizim yurudugumuz yolun bir ilerki safhasindalar. populist soylemlerle, icerde disarda surekli dusmalar yaratarak catisma kavga halinde olarak cahil halki kandiran liderlerin iktidari ugruna devlet kurumsalligini kaybediyor, yozlasiyor. turkiyede su an tek adama bagli oyle bir sistem kuruluyorki belki bugun fazla sorun cikmayabilir ama yarin daha deli biri geldiginde ulkeyi madurodan, kim jong-un dan hatta calgula dan daha beter hallere sokabilir.
Onlarda bir zamanlar yol köprü yaptım diyen liderlerine hayrandılar. İşte O lider başkanlık sistemini getirdi ve işler hızla boka sardı.