'Vejetaryen Olmak İstiyorum Ama Nasıl?' Diye Düşünenlerin Uygulaması Gereken 14 Tüyo

Et tüketimini azaltmak veya tamamen kesmek, zaman zaman birçok kişinin aklına geliyordur fakat alışkanlıklardan vazgeçmek o kadar da kolay değil. Belki de zor olacağını bildiğiniz için hiç denemediniz bile, değil mi?

Bu geçiş dönemini oldukça kolaylaştıracak, belki de hiç zorlanmadan et yemeyi bırakmanıza yardımcı olacak tüyoları sizlerle paylaşıyoruz. Gyan Yankovich'in Buzzfeed için yazdığı tüyoları derlediğimiz bu içeriğimize bir bakın deriz.

1. Haftada bir gün vejetaryen beslenmeyi deneyin.

Etsiz pazartesi konseptinin tutulmasının bir nedeni var. İnsanlar genellikle pazartesi günleri dışarıda yemiyorlar. Ayrıca pazartesi günü haftanın ilk günü, hafta sonu iyi bir alışveriş yapıp pazartesi günü pişirmek için güzel malzemeler alabilirsiniz. Haftada bir gün ile yeme alışkanlığınızı değiştirmeye başlamak kolay ve faydalı bir seçim.

2. Bir seviye daha atlamaya hazırsanız hafta içi her gün vejetaryen beslenmeye çalışın.

Eğer en büyük tedirginliğiniz çok sevdiğiniz yemeklerden vazgeçmek zorunda olmaksa, mesela bir kebap aşığıysanız, bu yemekleri sadece hafta sonları tüketmeyi deneyebilirsiniz. Bu planın, pazartesiden cumaya vejetaryen tarifler denemenize çok büyük katkısı olacağı gibi, sevdiğiniz yemekleri de dört gözle bekleyeceğiniz ödüllere dönüştürme şansı da var.

3. Zorlanıyorsanız önce kahvaltı, sonra öğlen yemeği ve akşam yemeği olarak sırayla et tüketmemeyi de deneyebilirsiniz.

Eğer her öğün et yeme alışkanlığınız varsa bir öğün seçin ve ona odaklanın. Birçok insan bir gecede vejetaryen olmak yerine et tüketimini parça parça azaltmayı daha kolay buluyor.

4. Dolabınızda bulunan eti tamamen tüketmeye başladığınızda yenisini almayın.

Et tüketimini azaltmak gibi bir gayeniz olsa bile elinizde bulunan malzemeyi atmak zorunda değilsiniz. Ayrıca evde bulunan et stoğunu bitirene kadar yavaş yavaş tüketmeye devam etmek de yeni bir yeme alışkanlığına geçmek için daha kolay bir yöntem. Market alışverişi yaparken at ürünleri satın almamaya çalışmak atabileceğiniz en büyük adımlardan biri!

5. Mantar ya da patlıcan gibi, vejetaryenler arasında popüler olan sebzeler ile denemeler yapın.

Dışarıda yemek yediğimde mantardan oldukça memnun olduğum için evde pişirmeyi de denedim. İki tarif uyguladım ve şimdi favori yemeklerim arasındalar.

6. Kolay ve hızlıca yapabileceğiniz bir tarif öğrenin ve gerekli malzemeleri hep dolabınızda bulundurun.

Nohutlu ve makarnalı bir tarif benim için bütün oyunu değiştiren tarif oldu. 1 sene vejetaryenlik deneyiminden sonra tekrar 1 sene et yedim, geri dönmek istiyordum ama zor geliyordu. Sonra bir arkadaşım bu tarifi çok övünce ben de denemeye karar verdim. Şimdi en az haftada 1 kere pişiriyorum çünkü yapması 20 dakikadan az zaman alıyor ve çok az malzeme gerektiriyor.

7. İlham ve destek almak için sosyal medyada vejetaryenlere özel sayfaları takip edin ve gruplara katılın.

Instagram'da devamlı olarak takip ettiğim sayfalar var ve bu sayede sürekli yeni tarifler öğreniyorum. Ayrıca vegan ve vejetaryenlere özel 187 bin kişiden oluşan bir Facebook grubuna katıldım ve bunun da çok faydasını gördüm.

8. Vejetaryen diyetin sağlığınıza etkilerini araştırın ve yüksek demir, protein ve kalsiyum içeren besinler hakkında bilgi edinin.

Almanız gereken besin değerlerini ve bunları et dışında nelerden alabileceğinizi İnternet üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

9. Dışarıda yemek yiyeceğinizde gideceğiniz restoranın menüsünü önceden inceleyin.

Arkadaşınızın rezervasyon yaptığı ve menülerinde hiç vejetaryen seçenek olmayan bir restoranda menüye bakıp saatlerce ne yiyebileceğinizi düşünmek kadar korkunç bir durum yok. Kendinizi bu durumdan kurtarmak için gideceğiniz yerin menüsünü önceden kontrol edin.

Bonus öneri: İtalyan restoranları her zaman risksiz bir seçimdir.

10. Düzenli olarak yemek yediğiniz yerlerde vejetaryen seçenekler olup olmadığını öğrenin, eğer yoksa yeni yerler arayın.

Güzel vejetaryen yemek seçenekleri ummadığınız yerlerde karşınıza çıkabiliyor. Evimin yakınlarında bir Thai restoranı var ve çok güzel vegan alternatifler sunuyorlar.

11. Eğer sürekli sebze pişirmekten bıkarsanız alternatif et ürünlerini deneyin.

Evet mercimek, nohut gibi gıdalar ile şahane yemekler yapabilirsiniz ama bazen, özellikle tembel hissettiğiniz zamanlar, canınız köfte ve benzeri hazır ürünler çekebilir. Bunun için de bir çözüm var, organik sanal marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz vejetaryen köfte ve döner seçeneklerini deneyen herkes çok seviyor gibi görünüyor!

12. Kendinize göre atıştırmalık bulamayacağınızı düşündüğünüz yerlere giderken kendi atıştırmalıklarınızı hazırlayın.

cdn.yemek.com

Her gittiğiniz yerde kendinize uygun yemekler bulmanız mümkün olmayabilir. Ve böyle durumları her zaman önceden tahmin de edemezsiniz, bu nedenle mümkün olduğu müddetçe yanınızda kuru yemiş gibi besin değerleri yüksek atıştırmalıklar taşımak akıllıca bir davranış olacaktır.

13. Akşam yemeğine misafirliğe gideceğinizde kendi yemeğinizi götürmeyi teklif edin.

İlk başlarda insanlara sürekli artık et yemediğinizi anlatmak ve hatırlatmaktan sıkılabilirsiniz. Ben ilk bu kararı aldığımda arkadaşlarımı evime davet ettim çünkü onlara yemeğe gidip saatlerce pişirdikleri etten yemeyeceğimi söylemeden önce hazırladığım enfes vejetaryen yemeklerin yanında bunu kabul ettirmek daha kolay oldu. Diğer bir çözüm ise, bir yere giderken kendi yemeğinizi götürmeyi önermek olabilir. Böylece ev sahibini sizin için tamamen menüyü değiştirmek zorunda bırakmazsınız.

14. Ve en önemlisi, kendinizi çok zorlamayın.

Bir süre vejetaryen olup sonra et yemeye tekrar başlayan biri olarak söylüyorum ki, seçimlerinizin vegan veya vejetaryen gibi kalıplara uymamasının hiçbir önemi yok. Ne yiyip yemediğiniz sadece sizi ilgilendirir (belki bir de doktorunuzu), yani kendinizi mutlu edeceğiniz seçimler yapın!

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
13.02.2018

30 tane yemek çeşidi saymışsın da bunların hepsini topla bi acılı adana etmiyor :D

13.02.2018

Saygı duyarım,şahsen vejeteryan değilim, ama et yiyenleri bile ötekileştirmek, aşağılamak nedir ya?! Ya da vejeteryanları aşağılamak.. olmamalı. fakat bu konuya bir de uzun zamanlı etkilerini de incelemek lazım. çok et yiyene zararlı fakat hiç et yememek de zararlı. az yemek iyi, sebze bol yemek iyi. kalan olaylar tercih. tercih varsa saygı duyuyoruz haliyle.

13.02.2018

et, tavuk neyse de balıksız ve deniz ürünsüz yaşayamam!

11.05.2021

Pesketaryen oluyorsunuz o zaman, yani tam olarak öyle beslenmeyi tercih ederseniz.

TÜM YORUMLARI OKU (12)