Vefat Eden İşçinin Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Çalışan kişileri oldukça ilgilendiren konulardan biri kıdem tazminatıdır. Kişinin kıdem tazminatı alabilmesi için bazı koşulları sağlaması gerekmektedir. İşveren tarafından çıkartılan işçiler, askerlik için işten ayrılma, haklı fesih yapması, emeklilik ya da toptan ödemeye hak kazanılması, sigorta girişinin belirli bir süre içerisinde dolduranlar kıdem tazminatından yararlanabilmektedir. Kıdem tazminatının işçiye zararından çok faydası bulunur. İşçiyi işverene karşı korumak ve işsizlik sigortası bu tazminatın avantajlarındandır. Aynı zamanda yüklü bir para olarak ödendiği için sosyo- ekonomik işlevi çok fazladır. Peki, vefat eden işçinin kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

Kıdem tazminatı, işçilerin en önemli haklarından biridir. Bu tazminat, belirli bir süre aynı iş yerinde ya da aynı işverene bağlı olarak çalışmış işçilere emeklerinin karşılığı olarak ödenir. Sadece kişinin işsiz kaldığı durumlarda değil, vefat ettiği durumlarda ailesine veya en yakınına da ödenmektedir. Kişi öldüğü zaman kıdem tazminatının yanında birçok hakkı da devam eder. Vefat durumu ne olursa olsun kıdem tazminat ödenmesi zorunludur. Fakat kişinin kıdem tazminatı alabilmesi için belirlenmiş şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar yerine getirildiği zaman mirasçılarda da bu hak devam etmektedir. Vefat eden işçinin kıdem tazminatı hesaplaması hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Vefat Eden İşçinin Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Aynı iş yerinde en az 1 yıl boyunca çalışmış kişiler, kıdem tazminatından faydalanabilir. İşveren tarafından belirlenen ve iş sözleşmesinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uyma, askerlik gibi birçok duruma göre bu hak verilir. Kıdem tazminatı hesaplanmasının belirlenmiş bazı kurallar bulunur. Bu tazminat asgari süre ve çalışma sürelerinin toplamına göre hesaplanır.

İşçi vefat ettiği zaman iş akdine hemen son verilir. Buna göre kıdem tazminatı kişinin öldüğü tarihi esas alarak hesaplanır. Tüm işçilerde aynı iş yerinde çalıştığı her senenin en son 30 günlük brüt ücreti ödenir. Bir tam yılın dışında kalan süre bulunuyorsa gün sayıları toplanarak brüt ücret ile çarpılır. Bakanlık tarafından belirlenen kıdem tazminat tavan tutarı bulunmaktadır. İşveren bu tutarın üstüne çıkamaz. Bazı durumlarda işçi öldükten sonra işveren mirasçılara bu tazminatı ödemez. Böyle bir durumda mirasçılar İş Mahkemesine dava açıp haklarından yararlanabilir.

Aynı kanunda bir de ölüm tazminatı bulunmaktadır. İşçinin vefat etmesi ile işveren yapılan sözleşme geçerliliğini yitirir. Eğer işçinin bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocukları ya da başka birisi varsa ölüm tazminatı ödenir. İşçi 5 yıldan uzun süredir aynı işyerinde çalıştı ise işverenin iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapması zorunludur.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Kıdem Tazminatı Nedir? Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
2022 Kıdem Tazminatı Tavanı Ne Kadar Oldu? Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Çalışan Emekli Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Popüler İçerikler

MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
Çiçekten Para Mı Kazanacaksın Deyip Güldüler: Şimdi Bir Kilodan 500 Bin Lira Kazanıyor
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi