AKP'nin Önergesi Meclis'te Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin eski dört bakan hakkındaki soruşturma önergesi kabul edildi. Önergeye göre tek bir Meclis Soruşturma Komisyonu kurulacak. CHP'nin eski bakanlar hakkındaki önergeleri ise reddedildi.

AK Parti'nin eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'la ilgili soruşturma önergesinin oylamasında 9 ret oyuna karşı 453 kabul oyu çıktı.

Meclis Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylama öncesinde 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına adı karışan bakanlardan üçü, haklarındaki soruşturma önergeleriyle ilgili savunmalarını yaptı. Dört bakan arasında, bir tek eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar açıklama yapmadı.

Çağlayan: Büyük bir iftira

Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan hakkındaki iddiaları yanıtlarken, 'Bu operasyonda amaç, Tayyip Erdoğan ve ailesi; araç, Zafer Çağlayan ve ailesi olmuştur' dedi

Çağlayan, 'Sanayi Başkanı, bakan, istifa ettikten sonra milletvekili döneminde, kendim de çalışma arkadaşlarım da bu ülkede çivi çakan, taş üstüne taş koyan, Türkiye'nin ihracatına katkısı olan ve olacak tüm işadamlarının emrine kendimi amade ettim, etmeye de devam edeceğim. Bu suçu 20 yıldır işlediğimi itiraf ediyor ve bu suçu kabul ediyorum' dedi.

Çağlayan işadamı Rıza Sarraf'dan saat hediye aldığı konusunda da, 'Saat şahsım tarafından alındı, bazıları yargısız infaz yaparak yakışmayan ifadeler kullandı' dedi. Çağlayan saatin mal beyanına da girdiğini belirtti.

İşadamı Rıza Sarraf'ın uçağıyla Umre'ye gittiği iddialarını da yalanlayan Çağlayan, 'Bir insanın suçlu olduğunu nereden biliyorsunuz? Orada mıydınız? Gördünüz mü? Söz konusu ziyaretimi de bir acenta üzerinden hallettim. Belgesi de burda' diye konuştu.

Çağlayan, Gana'dan gelen ve içinde altın bulunduğu söylenen bir uçakla ilgili de herhangi bir vergi kaçakçılığı olmadığını dile getirdi.

Bağış: Alçakça ve şerefsizce

Eski AB Bakanı Egemen Bağış ise, hakkındaki iddialarla ilgili savunmasında, 'Gerçekler er ya da geç ortaya çıkacak. Neyin ne olduğu, hangi çirkin tezgahların tedavüle sokulduğu, ne tür iftiralarla insanların hakkına, hukukuna tecavüz edildiği elbet anlaşılacak. Biz bunu biliyor ve asla hukuk nezdinde hesaplaşmaktan çekinmiyoruz' dedi.

Bağış, '20 yıllık bir arkadaşımla yaptığım konuşmayı eksip biçip montajladılar Medya ve sosyal medya üzerinde imanımız üzerinde konuştular. Bu kayıt alenen montajadır. Bu montaj ve dublaj merkezleri ne amaçla kuruldu, tartışılmıyor. Bugün bizim imanımızı sorgulamak kimsenin haddi değildir' diye konuştu.

Hakkındaki suçlamalarla ilgili tek tek yalanlamada bulunan Bağış, Türkiye Ulusal Ajansı'nda usulsüzlük yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Rıza Sarraf'tan üç kez rüşvet aldığı iddiasının da gerçeği yansıtmadığını ifade eden Bağış, iddiaları 'alçakça' ve 'şerefsizce' diye nitelendirdi.

'Sarraf'tan rüşvet almadım'

Bağış, 'Sarraf'la Sanatçı Sayın Ebru Gündeş'in eşi sıfatıyla tanıştık. Sarraf'tan 1,5 milyon dolar rüşvet alma iftirası yalandır. Sarraf'tan, babasına İtalyan vizesine yardım etmek şartıyla 500 bin dolar aldığım iddia edildi. 12 yıllık siyasi hayatım boyunca ben de bir çok kişinye vize konusunda yardımcı oldum. Yüzbinlerce vatandaşımızın,sporcu, sanatçı ve gazetecimizin için yardımda bulundum. Sarraf'ın babasına yardımda bulundum. Ancak zaten almadıkları vize için bana böyle bir para verdiler' dedi.

Bağış, 'Sarraf'ın aleyhindeki bir haberi engellediğim için 500 bin dolar aldığım iddiası da yalan. Bahsedilen olay sırasında Yunanistan'da ziyaretteydim. Sarraf aradı ve '1 milyon dolar vermezsen aleyhine haber yapalım dediler' dedi. Ben de Hüseyin Çelik'i aradım. Gazeteciler şahittir' diye konuştu.

Güler: Soruşturma usulsüz

Bağış'ın ardından söz alan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, 17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Soruşturması'yla ilgili olarak 'Bu soruşturma, bir çok usulsüzlük, yetki aşımı, kanuna aykırılık içeriyor. Hukuki değil siyasi düşüncelerin etkili olduğu, delillerden çok itibarsızlaştırmaya yönelik bir soruşturmadır' dedi.

Bir bakanın ve cumhuriyet başsavcısının telefon konuşmalarının basına sızdırılmasının yasa dışı olduğuna vurgu yapan Güler şunları söyledi:

'Ceza hukukundan usül esastır. Bir bakan şüpheli addedilmiştir. Bu yapılamaz. Cumhuriyet başsavcısının böyle bir yetkisi yok. Bakanlarla ilgili soruşturma usüllerine uyulmadı. Savcı, makul şüpheyi öğrendiğinde dosyayı ayırmalı ve TBMM'ye bildirmeliydi. Bakanın amiri başbakandır. Savcı niçin Başbakan'a bilgi vermemiştir?'

Bayraktar Baykal ile konuştu

Haklarında soruşturma önergesi verilen eski bakanlardan Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış Meclis'e birlikte geldi. Ardından Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar da Meclis Genel Kurulu'na ayrı ayrı geldi. Bakanlar dosya ve çantalarıyla oturuma katıldı.

Bayraktar, CHP sıralarına giderek eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile bir süre sohbet etti. Al Jazeera' nin edindiği bilgiye göre Bayraktar, hakkındaki iddialarla ilgili 'Haksızlığa ugradım, dosyayla ilgili zaten takipsizlik kararı verildi. Alnım ak.' değerlendirmesini yaptı.

Bayraktar benzer sözleri, HDP milletvekilleri Levent Tüzel, Sırrı Sakık ve HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü ile yaptığı sohbette de sarfetti.

Meclis TV tartışması yaşandı

Görüşmeler başlamadan önce oturumun Meclis TV tarafından yayınlanmaması tartışma yarattı. Muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile oturumun canlı yayınlanması konusunda görüştüler. Meclis TV yayınlarının yapıldığı TRT-3 kanalında sporla ilgili yayın olduğu ve pazartesi günlerinde canlı yayın yapılmadığı gerekçesiyle bu talebin kabul edilemeyeceği grup başkanvekillerine iletildi. Muhalefetin 'suçlamaların halktan saklandığı' eleştirilerine AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli yanıt verdi. Canikli oturumun internetten canlı izlendiğini belirterek, fezlekelerin milletten kaçırılmadığını söyledi. Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, elindeki tabletten görüşmeleri canlı yayınlıyor.

CHP tek önergeye karşı çıktı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yolsuzluk iddialarının kapatılamayacağını söyledi, 'rüşvet ve yolsuzluk iddialarının üzerinin örtülemeyeceğini' savundu. Hem CHP, hem HDP milletvekilleri Erdoğan Bayraktar hakkında takipsizlik kararı verildiğini hatırlatarak, fezlekesinin Çağlayan, Bağış ve Güler'in fezlekeleriyle birlikte görüşülmesine karşı çıktı.

Görüşmelerde sık sık usul tartışması yaşandı. Meclis Başkanvekili Meral Akşener AKP ve CHP'nin verdiği önergelerin hangi yöntemle görüşüleceği konusunda partilerin grup başkanvekillerini sık sık görüşmeye çağırarak oturuma kısa aralar verdi.

Meclis'te gerginlik

CHP'nin eski Ekonomi Bakanı Çağlayan hakkında verdiği soruşturma önergesinin görüşmelerine geçildi. Çağlayan önerge üzerinde konuşurken, Yunus Emre'nin 'Edebim elvermez edepsizlik edene/susmak en güzel cevap edebi elden gidene' dizelerini ifade ederek, Soruşturma Komisyonu kurulması için oy verdiğini söyledi. Düzmece, sahte savcılık raporu, yalan tapelerle ortaya konulan olayların peşine takılıp gidenleri gördüğünü belirten Çağlayan, 'Biz cevabı size vereceğiz. Aslında 30 Mart'ta Türk milleti size verdi. Bu cevabı Komisyon'da da alacaksınız. Buradan sesleniyorum, sahte hediye, fatura alan, hediye saat aldı diyen de 2,6 milyon liraya takı aldı diyen de namerttir, müfteridir. 56 yaşındayım, ben istersem bunu alabilirim, alacak güce sahibim' dedi.

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Çağlayan'ın konuşmasını sürdürdüğü sırada, AK Parti sıralarına doğru yürüyerek cep telefonuyla fotoğrafını çekti. Çağlayan, kendisine 'Ne çekiyorsun, şimdi de fotoğrafçılığa mı başladın? Kime vereceksin bunları' dedi. Bu sırada AK Parti Muş Milletvekili Faruk Işık, Köse'nin üzerine yürüdü. CHP sıralarından bir milletvekili, Işık'ın üzerine bir tomar kağıt attı. Kağıtları alan Işık, bunları Köse'nin üzerine fırlattı. Genel Kurul'da milletvekillerinin birbirinin üzerine yürümesini, araya girenler engelledi. Bu sırada bazı AK Parti milletvekilleri de Çağlayan'ı kalabalıktan uzaklaştırdı. Tartışmanın sürmesi üzerine Başkanvekili Meral Akşener, birleşime ara verdi.

CHP'nin önergeleri reddedildi

CHP'nin Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, AB eski Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar ve eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler hakkında verdiği soruşturma önergeleri, sırasıyla görüşüldü ve oylandı. CHP'nin dört bakan hakkındaki önergelerinin tamamı reddedildi.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, birleşimi, bugün saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: Al Jazeera

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı