Arjantin kreditörleri ile uzlaşmaya varamadığını açıkladı ve moratoryum ilan ederek borçların geri ödenemeyeceğini duyurdu. Böylece ülke son 13 yılda ikinci kez tahvil borçlarını ödeyemez hale geldi.
Arjantin hükümeti, ülkenin tahvillerine yatırım yapan bir grup yatırımcıyla uzlaşma sağlayıp faiz geri ödemelerinde yüzde 70'e varan indirim ve vadenin uzatılması gibi kolaylıklar sağlasa da, bir grup spekülatif yatırım fonu ülkeyle uzlaşmaya yanaşmadı.
Uzun süredir devam eden müzakerelerin ardından Arjantin tahvillerini elinde tutan fonlar ABD'de mahkemeye başvurdu. Mahkeme ise, öarşamba gününe kadar tarafların uzlaşamaması halinde Arjantin'in yükümlü olduğu borcu ödemesi gerektiğine hükmetti.
Dün yürütülen görüşmelerden de sonuç çıkmayınca ülke 1,3 milyar dolarlık borcun geri ödenemeyeceğini duyurarak iflas bayrağını çekti.
Temerrüt borç alan bir kişinin, kuruluşun ya da ülkenin borçlandığı kişiye verdiği taahhütleri yerine getirememesi durumu olarak tanımlanıyor.
Örneğin yatırımcılara tahvil, yani borç senedi satan bir ülke ödemeleri zamanında yapamazsa temerrüde düşmüş oluyor.
'Temerrüde düşme' terimi borçlarını geri ödeyemeyecek duruma gelen ülkeler için de kullanılıyor.
Bir ülkenin temerrüde düşmesi durumunda tahvil yatırımcıları ödemelerin acilen yapılmasını talep edebiliyor. Bunun dışında ülke uluslararası piyasalardan borçlanamaz hale gelebiliyor. Bunun sonucunda da kamu çalışanlarının maaşlarının ödenememesine kadar varan bir kriz patlak verebiliyor.
Mahkemenin atadığı arabulucu Daniel Pollack dün akşam yaptığı açıklamada, 'Ne yazık ki taraflar uzlaşamadı ve Arjantin şu andan itibaren temerrüde düşmüş oldu' dedi.
Arjantin'in borcun yeniden yapılandırılması tekliflerini reddeden yatırım fonları Arjantin hükümeti ve Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner tarafından 'Akbana fonlar' olarak tanımlanıyor ve ülkenin zor durumundan faydalanarak kâr etmekle suçlanıyorlar.
Ekonomik kriz mi?
Arjantin 2001 yılıundaki moratoryum ilanından sonra aynı duruma son 13 yılda ikinci kez düşmüş oldu.
Ancak bu kez durumun daha olumlu olduğu belirtiliyor.
2001'de Arjantin hükümeti, vatandaşların bankalardaki mevduat hesaplarını dondurmuş ve para çekmelerine izin vermemişti.
Arabulucu Pollack, 'Temerrüdün sonuçlarının tam olarak ne olacağını kestiremiyoruz. Ancak elbette çok pozitif değil' diye konuştu.
Kredi derecelendirme kuruluşu Standad & Poor's, Arjantin'in kredi notunu temerrüt seviyesine indirdi ve 'Eğer Arjantin borcunu geri ödemek için bir yol bulabilirse not tekrar yükselir' dedi.
BBC Türkçe