Avrupa’da 'Filistin'i tanıma' dalgası
İsveç'in Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının ardından İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı.
İspanya'da parlamento, hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda’da da iktidar ortağı İşçi Partisi, Filistin devletinin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti.
Fransa Meclisi'nde kabul edilen 'Filistin'in devlet olarak tanınmasını' hükümetten talep eden karar tasarısının ardından, aynı konuya ilişkin karar tasarısı Fransa Senatosu'nda da kabul edilmişti.
Avrupa ülkelerinin parlamentolarında üst üste Filistin'in tanınmasını isteyen tasarıların kabul edilmesinin ardından Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamada da Filistin'in devlet olarak tanınmasının müzakerelere dönme şartıyla 'prensipte' desteklendiği kararı çıktı.
AP'deki siyasi grupların ortak sunduğu karar metninde şu ifadelere yer verildi:
'Avrupa Parlementosu, prensip olarak Filistin'in devlet olarak tanınmasını desteklemekte ve iki devletli çözüm temelinde İsrail-Filistin barış görüşmelerindeki gelişmeyle paralel bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini öngörmektedir.'
Bugüne kadar, dünyadaki 193 ülkeden 135'i Filistin'i devlet olarak tanıdı. Avrupa ülkelerindeki tanıma girişimleri ise son dönemde hız kazandı.
Kaynak: Al Jazeera ve AP