Vatandaşta Dövize Yönelim Görülürken, Rezervler Azaldı: TCMB Faiz Kararında "Liralaşma" Vurgusu

Borsa'da yabancılar geçen hafta hisselerinde satışa devam ederken, yurt içinde vatandaşlar ve şirketler döviz aldı. Ancak KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar da artış gösterdi. 

TCMB, geçen hafta açıkladığı faiz kararının gerekçelerini yayımladığı PPK özetinde, depremin orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkisi olacağını öngörmezken, Liralaşma Stratejisi’ni de tüm unsurlarıyla uygulayacağını yineledi. 

Geçen hafta TCMB'nin döviz rezervleri azalırken, altın rezervlerinde de artış görüldü.

Yurt dışında yerleşik kişiler (Borsa'da yabancılar) piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 24 Mart haftasında 113 milyon dolar hisse satışı yaptılar.

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, aynı hafta DİBS (Kesin Alım) alımları 25,1 milyon dolar oldu. Yurt dışında yerleşiklerin DİBS (Ters Repo) satışları 0,4 milyon dolar olurken, DİBS (Teminat) ve DİBS (Ödünç) işlemi gerçekleşmedi. Şirket borçlanma senetleri satımları ise 3,8 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stokları piyasa değeri 25 milyar 507,7 milyon dolar olarak gerçekleşti. DİBS (Kesin Alım) stokları 1 milyar 205,0 milyon dolar, DİBS (Ters Repo) stokları 294,9 milyon dolar, DİBS (Teminat) stokları 423,2 milyon dolar oldu. Şirket borçlanma senedi stokları 80,5 milyon dolar seviyesinde açıklandı.

Yurt içi yerleşiklerin (yerli vatandaş ve şirketlerin/ bireysel ve kurumsal hesaplar) döviz mevduatı bir haftada 48,10 milyon dolar artış gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 186 milyar 442,1 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 24 Mart ile sona eren haftada 186 milyar 490,20 milyon dolara geldi.

Gerçek kişilerin döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 315,60 milyon dolar artarak 111 milyar 510,50 milyon dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatı 267,50 milyon dolar azalarak 74 milyar 979,70 milyon dolar oldu.

Yurt içi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış toplam yabancı para mevduatı  1 milyar 665 milyon dolar azaldı. Parite etkisinden arındırıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatları 996 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 669 milyon dolar düşüş gösterdi.

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar arttı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 1 trilyon 639,8 milyar TL'den 1 trilyon 672,8 milyar TL'ye çıktı.

Aynı haftada krediler 8 trilyon 246,7 milyar TL'den 8 trilyon 357,9 milyar TL'ye, mevduat 9 trilyon 814,2 milyar TL'den 9 trilyon 945 milyar TL'ye yükseldi.

Tüketici kredileri 1 trilyon 234,6 milyar TL'den 1 trilyon 253,9 milyar TL'ye, bireysel kredi kartları 526,1 milyar TL'den 551,7 milyar TL'ye çıktı.

Takipteki alacaklar 159,4 milyar TL'den 159,3 milyar TL'ye geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağını öngördü.

TCMB, 23 Mart 2023 tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı.

PPK özetinde, 'Yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine rağmen, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri sürmekte, finansal istikrarı tehdit eden koşulların oluştuğu gözlenmektedir' denildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla uygulayacaklarını bildirdi.

TCMB, 23 Mart 2023 tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, 'Para politikası duruşu, enflasyon görünümüne yönelik risklerin kaynağına, kalıcılığına ve para politikası ile ne ölçüde kontrol altına alınabileceğine dair değerlendirmeler dikkate alınarak, temkinli bir yaklaşımla sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir' denildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) döviz rezervleri geçen haftaya göre 2 milyar 592 milyon dolar azalırken, altın rezervleri 399 milyon dolar artış gösterdi.

TCMB verilerine göre, geçtiğimiz hafta 73 milyar 928 milyon dolar olan döviz rezervleri, 24 Mart ile sona eren haftada  71 milyar 336 milyon dolara geriledi.

TCMB altın rezervleri 52 milyar 959 milyon dolardan, 53 milyar 358 milyon dolar seviyesine çıktı.

Böylece TCMB rezervleri bir önceki hafta 126 milyar 887 milyon dolar seviyesindeyken, 124 milyar 694 milyon dolar seviyesine geldi.

Aynı dönemde TCMB'nin net uluslararası rezervleri 1 milyar 61 milyon dolar düşüş gösterdi.

Geçtiğimiz hafta 19 milyar 987 milyon dolar olan net uluslararası rezervler 24 Mart ile sona eren haftada 18 milyar  926 milyon dolara indi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Seçimden Önce Son Toplantıya Doğru: Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı
Eski Heyecanı Kalmadı: Merkez Bankası Faiz Kararına Ekonomistler Aldırmadı
Bilançoya Yakın Bakış: Merkez Bankası Kar Açıkladı
Merkez Bankası Başkanı "Enflasyonda Kalıcı Olarak Düşüş Sağlanacaktır" Dedi: Uzmanlar Yorumladı

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"