Vatandaş Akın Akın TL'ye Geçti mi: Bankacılık Kaynakları Ne Diyor?

20 Aralık gecesi Erdoğan tarafından açıklanan TL paketi ile dolarda düşüş görülmüştü. 

TL mevduatlara geçiş için sonraki günlerde ürünler ve detayları açıklanmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati bireysel yatırımcıların akın akın döviz bozup TL'ye geçtiğini açıkladı. 

Peki veriler ve bankacılık kaynakları ne diyor?

Bireysel döviz hesaplardan geçiş yüzde 1-2 oranında

Döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmaya karşı vatandaşın yatırımlarını korumak için devreye alınan kur korumalı TL mevduatı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin verdiği bilgiye göre 91.5 milyar liraya ulaştı. 

Dünya'da Şebnem Turhan'ın aktardığına göre, bankacılık kaynaklarından alınan bilgiye göre kur korumalı TL mevduatına daha çok vatandaşlar TL mevduatlarını dönüştürmeyi tercih ediyor. Bankacılık kaynakları bireysel döviz tevdiat hesaplarında dönüştürülebilir miktarın ancak yüzde 1-2’sinin kur korumalı TL mevduatına çevrildiğine dikkat çekiyor.

Resmi ve ticari kurumların TL mevduatı arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) günlük verilerine göre de yeni ürünün devreye girdiğinin hemen ertesi günü 22 Aralık 2021 itibariyle bankacılık sektöründe gerçek kişilerin toplam TL mevduatı 1 trilyon 51 milyar 609 milyon lira seviyesindeydi. 

Yine BDDK’nın günlük verilerine göre de 30 Aralık 2021 itibariyle bu rakam 1 trilyon 63 milyar 164 milyon liraya çıktı. 11.5 milyar liralık bir artış yaşandığı görülüyor. 

Resmi ve ticari kurumların TL mevduatında ise 22 Aralık’ta 781 milyar 609 milyon lira, 30 Aralık itibariyle 806 milyar 925 milyon liraya yükseldi. BDDK verilerine göre resmi ve ticari kurumların TL mevduatındaki artış 25 milyar 235 milyon lira seviyesinde.

Küçük yatırımcı döviz almaya devam etti

BDDK verileri gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarında ise yükseliş olduğunu ortaya koyuyor. 

22 Aralık 2021 itibariyle gerçek kişilerin 163 milyar 694 milyon dolar olan döviz mevduatları 30 Aralık itibariyle 164 milyar 404 milyon dolara yükseldi. 710 milyon dolarlık artış var. 

Resmi ve ticari kuruluşların da 22 Aralık’ta 97 milyar 945 milyon dolar olan döviz mevduatı 30 Aralık’ta 95 milyar 122 milyon dolara indi. Yani 2.8 milyar dolarlık düşüş var.

TL mevduata dönüş yüzde 3 seviyesinde

Toplam mevduatta ise 131.8 milyar liralık bir artış var. 

22 Aralık’ta 5 trilyon 73 milyar 602 milyon lira olan toplam mevduat 30 Aralık’ta 5 trilyon 206 milyar 409 milyon liraya çıktı. Gerçek kişilerin toplam mevduatı ise 3 trilyon 76 milyar 673 milyon liradan 3 trilyon 177 milyar 278 milyon liraya yükseldi. 

Bakan Nebati’nin verdiği bilgiye göre şu an 91.5 milyar liralık bir dönüşüm var. Bu yaklaşım gerçek kişilerin toplam mevduatının yüzde 3’ü kadar kur korumalı TL mevduata dönüşüm yaşandığını gösteriyor.

Enflasyondaki yükseliş TL'ye geçişi zorlaştırıyor

Bankacılık kaynakları gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarında dönüştürülebilir mevduatın yüzde 1-2 seviyesinde bir değişim yaşandığını belirtti. 

Kurun halen daha yüksek seviyelerde ve dalgalı seyrinde olması ile yüksek enflasyonun döviz mevduatından kur korumalı TL mevduata geçişi yavaşlattığını söyleyen bankacılık kaynakları önümüzdeki günlerde de döviz mevduatından dönüşün daha hızlı olabilmesi için yüzde 17 ile sınırlanan faiz oranında bir gevşeme olabileceğine dikkat çekti. 

Enflasyondaki yüksek seyir de vatandaşın çekincelerinden biri. Ancak hükümetin enflasyona endeksli yeni ürünler çıkarması da piyasada konuşuluyor.

Vade uzaması ve faizin sınırlanması bankalar için iyi

Bankacılık kaynakları henüz yavaş ilerlese de kur korumalı TL mevduatın bankacılık sektörü için avantajlı olduğuna dikkat çekti. 

Sektörde 32 günde yoğunlaşan mevduat vade süresini en az 3 aya taşıyan yeni ürün sayesinde bankalarda mevduat vadesinin uzadığını vurgulayan kaynaklar bunun da bilançolara olumlu yansıdığını kaydetti. 

Bankacılık kaynakları ayrıca faizin en fazla yüzde 17 ile sınırlanmasının da bankacılık sektörü için olumlu olduğunu dile getirdi.

Hazine tahville ödeme yapabilecek

Bloomberg'in aktardığına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan torba kanun teklifinde kur korumalı mevduat hesabından ortaya çıkabilecek fark için Hazine'nin bankalara ödemelerini nakit yanında tahville de yapılabilmesinin önünü açıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Bakan Nebati'den 'Arka Kapıdan Dolar Satıldı' İddialarına Cevap: 'Asla, O Gece Dolar Satılmadı'
Bakan Nebati: 'Döviz Kurları Dengeye Kavuştu'
Bakan Nebati: 'Yeni Enstrümanlar Geliştirerek Enflasyonu Azaltacağız'
Hazine Bakanı Nureddin Nebati'nin 'Çarpılan Küçük Yatırımcı Oldu' Sözleri Tartışılıyor
Bakan Nebati'den '20 Aralık' Açıklaması: 'Bazılarının Şok Yaşadığı Bir Gece Oldu'

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi