Vasıflı İş Gücünü Kendine Mıknatıs Gibi Çeken, Dünyanın En Fazla Beyin Göçü Alan 5 Ülkesi

Tüm gelişmekte olan, gelişmemiş ya da az gelişmiş ülkelerin ortak ve çok önemli problemlerinden biri de beyin göçüdür. Yetişmiş, kendini geliştirmiş iyi eğitimli insanlar yeteneklerini kendi ülkelerinde kullanma imkanı bulamayınca bunu bulabilecekleri yerlere giderler; böylelikle de ülke, elindeki vasıflı insanı kaybetmiş, hatta daha doğru tabirle 'kaptırmış' olur.

Peki dünyada en çok hangi ülkeler beyin göçü alıyor? Düşünen, üreten, çalışma ve araştırma yapan kişiler için birer cazibe merkezi olan ilk 5 ülkeyi sizlere Hürriyet'in haberinden listeledik.

Beyin göçü kavramıyla başlayalım!

Beyin göçünü gelişmekte olan ya da gelişmemiş ülkelerde bir şekilde yetişen ve kendisini geliştiren insanların, olanaksızlık, ilgisizlik, iş bulamama veya mesleğini istediği gibi icra edememe durumlarında daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesi olarak tanımlayabiliriz.

Beyin göçü akıl ve düşünce bilgisinin bir yurttan bir başkasına temelli gitmesidir. Özetle vasıflı insanların ülkeyi terk etmesidir.

Beyin göçü ismi bu insanların gittiklerinde sahip oldukları bilgi ve deneyimi de götürmesinden dolayı konmuştur.

Peki beyin göçü neden yaşanıyor?

  • Mevcut ülkedeki yüksek işsizlik oranları

  • Güven ve refah ortamı sağlamayan sosyoekonomik yapı

  • Yaptığınız işe ülkenizde yeteri kadar değer verilmemesi

  • Kaynak ve olanak yetersizlikleri

  • Bazı ülkeler için çalışılan alanı kısıtlayıcı kanunlar

genellikle beyin göçünün temelini oluşturuyor.

1. İsveç

İsveç dünyanın eğitim ve refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri; ve bilhassa da son 20 yıldır en fazla beyin göçü alan ülkelerde zirveye oynamaya başladı. İsveç'in bütçesinin büyük bir bölümünü bilim, eğitim, endüstri ve araştırma projelerine ayırdığını düşünürsek şaşırtıcı değil.

Türkiye'den de birçok öğrenci ve bilim insanı tarafından en fazla tercih edilen ülkelerden.

2. Almanya

Çok gelişkin endüstrisi, istihdam alanlarının çeşitliliği ve tabii Avrupa'nın en güçlü ülkelerinden olması Almanya'nın sadece Avrupa'dan değil, Asya ve Amerika kıtalarından da göç almasını sağlıyor. Almanya, kendi vatandaşlarına sunduğu eğitim ve istihdam alanlarını tüm ülke vatandaşlarına sunduğu için çok fazla beyin göçü alıyor.

3. Norveç

İşsizlik yüzde 3, kişi başı milli gelir 60 bin dolar civarında, petrol ve doğalgaz ihraç ediyor, iş olanakları geniş. Norveç beyin göçü almasın da kim alsın? Hiç uzatmıyor galeriye devam ediyoruz.

4. Amerika Birleşik Devletleri

Süper güç ABD zaten tam bir nitelikli insan avcısı. Dünyanın her yerinden yetenekli insanlara sunduğu burs ve çalışma imkanlarıyla dünya devi şirketler oluşturuyor.

En önemli avantajlarından biri de, yüksek lisans ve doktora için çektiği öğrencilere mezun olur olmaz iş imkanı sağlaması.

5. Kanada

Hem sunduğu iş olanakları ve refah seviyesiyle, ABD'ye bir alternatif olarak görülmesiyle Kanada da, dünyanın dört bir yanından nitelikli iş gücünü kendine mıknatıs gibi çeken son ülkemiz.

Bu da Bonus 👇

Son Beş Yılda Türkiye'den Yurt Dışına Yaşanan Göçün Ülke ve Sektörlere Göre Dağılımı

Popüler İçerikler

Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
Ruhi Çenet'in Kurtardığı Hesabının Yine Yeniden Çalınmasına Tepkisiz Kalamayan Kişiler
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
YORUMLAR
09.02.2017

Valla öyle bir ihtimalim olsa bir saniye bile düşünmeden giderim, adamların ilk önceliği eğitim olduğu için her gün üstüne koyuyorlar bizde hala evrim'i müfredattan çıkarsak mı? 15 temmuz'u tarih derslerine müfredat olarak koysak mı? diye tartışalım peh.

09.02.2017

Çoktan Türkiye'den ayrılıp başka bir ülkeye yerleştim bile. Üstelik ODTÜ Mimarlık kazanmıştım. Neden böyle yaptığımı da söyleyeyim. Bir üniversite, bir ülkenin, koskoca bir ülkenin en başarılı insanlarını toplayıp nasıl dünyada 450-500'üncü olabilir aklım ermedi çünkü. Burada, İngiltere'de 150-160 üniversiteden 52'si (top universities dünya sıralamasına göre) ilk 500'de. 30'u ilk 200, 18'i ilk 100, 4'ü ilk 10'da. Yani İngiltere'nin her 3 üniversitesinden 1'i Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden ya daha iyi ya da onlarla aynı seviyede. Demek istediğim lütfen üniversitelerde burnu beş karış havada gezen öğretim üyeleri üstlerine alınsınlar: Üniversitelerimiz ilim irfan yuvası olmaktan çok uzakta. Sonra yurt dışında ödül kazanan Türklerin başarılarını hemen sahipleniyoruz ama şunu da üzülerek belirteyim ki o kişiye o ödülü kazandıran eğitimi Türkiye vermedi. Maalesef İngiltere verdi, Amerika verdi...

09.02.2017

OH BE! İçimi döktüm dolmuşum bayağı.

09.02.2017

Vakti zamanın erkek arkadaşım isveç e yerleşme kararı almıştı ve beni de yanında götürecekti meslek aşkından ötürü reddetmiştim ( öğretmenim ). Sonra adam gitti ben kaldım iki ay anca uzaktan idare edebildik ve ayrıldık. Şimdi o medeniyetin beşiğinde bense öğrencilere 6 saat din eğitimi verip (Kur'an-ı Kerim, Hz Muhemmedin hayatı ve Din kültürü) 3 saat sosyal bilgilerin verildiği bir okulda öğretmenim. Yani köpekler gibi pişmanım.

TÜM YORUMLARI OKU (16)