Varna'da Kritik AB - Türkiye Zirvesi: Hangi Konular Ele Alınacak?

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Bulgaristan, AB - Türkiye zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Varna kentinde bugün düzenlenecek zirvede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelecek.  Zirvede Kıbrıs'taki doğalgaz arama gerilimi, vize serbestisi ve Gümrük Birliği dahil çok sayıda konunun görüşülmesi bekleniyor.

Türkiye saati ile 19.00'da başlaması ve iki saat sürmesi planlanan görüşmelerde taraflar masaya son dönemde AB-Türkiye ilişkilerinde gerilime yol açan konularla gelecek.

Ankara bu bağlamda Varna'da özellikle vize serbestisi, göç anlaşması, AB'nin bu konudaki yükümlülükleri ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesine odaklanılmasını istiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz yıl mayıs ayında AB liderleri ile bir araya gelmişti.

📷 Reuters

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk 'Türkiye ve AB arasındaki anlaşmazlığın temel kaynağında artış var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile açık bir diyalog olacağını umuyoruz. Türkiye ile anlaşamadığımız noktaları gizlemiyoruz ancak işbirliğini de güçlendirmek istiyoruz.' dedi. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ise cuma günü yaptığı açıklamalarda, 'Samimi bir görüşme olacak. Fikir ayrılıklarımızı saklamayacağız ama işbirliğini güçlendirmenin de yollarını arayacağız' diye konuştu. 

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre Juncker ile  Tusk'un masaya getirmek istediği bir diğer konu ise Türkiye'deki bireysel hak ve özgürlükler.

Reuters haber ajansına konuşan AB yetkilileri, AB liderlerinin Türkiye'ye bireysel özgürlükler konusunda daha sert bir eleştiri iletmeye hazırlandığını söyledi.

Ankara da AB ile ilişkiler konusunda eskiye oranla daha gerçekçi bir yaklaşım içinde.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Varna toplantısı hakkında yaptığı açıklamada 'Gerçekçi ve uygulanabilecek yeni bir yol haritası belirlenmesi' gerektiğini belirtip 'Gerçekleştirebileceğimiz konularda karşılıklı adımlar atarsak belki ilişkilerin daha sağlam bir zemine oturtulmasına da katkı sağlarız' şeklinde konuştu.

Doğalgaz anlaşmazlığı şubat ayında Türk savaş gemilerinin de devreye girdiği bir gerilime dönüşmüştü.

Brüksel'de 22 Mart'ta düzenlenen son AB liderler zirvesi sonuç bildirgesinde 'Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege denizindeki faaliyetleri' hakkında alınan karar Varna toplantısı öncesi AB-Türkiye ilişkilerini germişti.

Türkiye'nin AB'den taleplerinden biri, 1995'te Ankara ve Brüksel arasında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Varna zirvesinde masaya getirmek istediği bir diğer konu ise Mart 2016'da Brüksel ile Ankara arasında imzalanan mülteci anlaşması kapsamında bulunan vize serbestisi.

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahati için Brüksel'den 72 şartın yerine getirilmesi talep edilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şubat ayında yaptığı bir konuşmada hükümet olarak talep edilen bu şartları yerine getirdiklerini ifade ederek 'Artık top AB'de' demişti.

Türkiye'nin bir diğer beklentisi ise Brüksel'in taahhüt ettiği yardımın 3 milyar euroluk ikinci dilimini Ankara'ya göndermesi.

📷AP

DW'den Kayhan Karaca'nın haberine göre, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında AB cephesinde kimse elle tutulur bir gelişme beklemiyor. 

Vize serbestisi için Avrupa Komisyonu ve AB ülkeleri onay verse de Mayıs 2019'da seçime gidecek Avrupa Parlamentosu'nun onayının alınması mevcut koşullarda mümkün görünmüyor.

AP'nin "son anayasa değişikliği yürürlüğe girerse Türkiye ile katılım müzakereleri askıya alınmalı" mesajı içeren Temmuz 2017'de alınmış bir kararı bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu: 'Türkiye ile Müzakereler Askıya Alınsın'

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
26.03.2018

masada kalır bu iş :D avrupa sert çıkacağız demiş zaten bizimkilerde eyy avrupa one minute falan derken bir şey çözülmez bir dahaki sefere kalır. gerçi zaten bu zamana kadar ne çıktı ki bu saatten sonra çıksın :D

26.03.2018

eyyy ab. eyyyy avrupa. sonra geri vites.

Pasif Kullanıcı
26.03.2018

Yine AB'den beleş para çekmeye çalışıyoruz desenize...adamların bize bakış açısı bu "biz türkiye'ye ödenek veriyoruz onlar da hiç bir gelişme ve kalkınma göstermeden parayı yiyorlar". AB ülkelerinin gözünde 10 senedir yeditepe işletme burssuz okuyup bitiremeyen tiplerden farkımız yok !

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ