Varlık Fonu'na Devredilince Milyarlarca Lira Zarar Eden BOTAŞ, İhale Kanunundan Çıkarılıyor

TBMM’de görüşülen Elektrik Piyasası Yasa Teklifi'ne göre BOTAŞ doğalgaz alım ihaleleri, Kamu İhale Yasası kapsamının dışına çıkarılacak. BOTAŞ'ın Varlık Fonu'na devrinin ardından milyarlarca TL zarara uğratıldığına dikkat çeken muhalefet, düzenlemeye tepkili. 

Kamu İhale Yasası’nın 3. maddesinde bazı kamu kurum ve kuruluşlarının belli bir parasal limitin altındaki mal ve hizmet alımları kapsam dışında tutuluyor. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre,Meclis’te görüşmeleri devam eden Elektrik Piyasası Yasa Teklifi’yle BOTAŞ ve bağlı ortaklıkları ile yurtdışında kurdukları şirketler için bu parasal limit uygulanmayacak. Böylece BOTAŞ’ın alımları Kamu İhale Yasası kapsamı dışına çıkarılmış olacak.

Varlık Fonu'na devredilince zarar etmeye başladı

AKP’nin 2017’de Varlık Fonu’na devrettiği BOTAŞ, o tarihten bu yana zarar ediyor. 2017’de 3.3 milyar lira kâr eden BOTAŞ, 2018’i 2.4 milyar lira zararla kapattı. 2019’da ise zarar hızla artarak 5.6 milyar liraya yükseldi. İktidara göre artan zarar “yüksek finansman giderlerinden” kaynaklandı.

"Borcu da katlandı"

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, teklif ile yeni bir doğalgaz piyasası yaratıldığına dikkat çekerek “Yapılmak istenilen değişiklik BOTAŞ’ın tabutuna çakılan son çividir” dedi ve şöyle devam etti:

“1974’te kurulan ve yakın tarihe kadar en kârlı KİT’lerden biri olan BOTAŞ, AKP sayesinde çöküşün eşiğine geldi. Kullandığımız doğalgaza 2018-2019 arası yüzde 64 zam gelmiş olmasına rağmen sadece zarar değil, borç da katlandı. Varlık Fonu’na devredilmeden önce sadece 10.2 milyar TL borcu olan BOTAŞ’ın, 2019 itibarıyla borcu 45 milyar seviyesini aşmış durumda. Kurum ölüm döşeğinde.”

Avrupa ülkeleri 1000 metreküp doğalgaza 120 dolar öderken Türkiye’nin iki katını ödemek zorunda kaldığına dikkat çeken Tarhan, “Faturalar vatandaşın cebini yakıyor. Bu başarısızlığın mimarları şimdi ihale kanunundan da kurtulmak istiyor. Bu yetki ile BOTAŞ Türkiye’yi on milyarlarca dolar zarara uğratacak sözleşmeler yapabilecek” dedi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler 👇

750 Milyon Dolara Mal Olmuştu: 'Milyonlarca Turist Gelecek' Denilerek Açılan Ankapark Tahliye Edilecek
Özgür Demirtaş'ın Gençlere Yönelik 'Gelecek Kaygısı Taşıyor musunuz?' Anketinden Çıkan Sonuca Hiç Saşırmayacaksınız!
AKP'li Başkan Olimpik Havuzun Temelini Tarikat Şeyhi ile Attı, Tepkiler Gecikmedi: 'Şeyh Hazretleri Milli Yüzücü mü?'

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
21.11.2020

Artan zararın nedeni yüksek finansman giderleri değil be islamcı kafalılar. 2017 de kar ederken de aynısı vardı. Zarar etmesinin iki nedeni var. Birincisi avrupanın örn;100 USD aldığı gazı 200 usd almanız (aradaki 100 usd artık kimler arasında paylaşılıyor kim bilir), bir diğeri de Varlık fonu denetlenemez olduğu için onun da kasasını boşaltmanız.

22.11.2020

Aynen kanka tamamen islamcı kafalardan sebep, aynen devam et. Zaten islam da diyordu ki kar eden işletmelerin parasını ye zarar ettir. Bende diyordum ki acaba bu içeriğin altında islama sallayan var mıdır diye şükür buldum seni.

21.11.2020

Botaş bir zamanlar Türkiyenin en büyük beş şirketinden biriydi.... ..... Şimdi beşten leşe çevirdiler.... ..... 🤪😡

21.11.2020

Zaten zarar ediyor diye Katarlara satarlar... Adam dediklerini yapiyor walla, milletin .. koymaya devam...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ