Varlık Barışı ile Yurt Dışından Gelen Paralara İnceleme Yok! Peki Nedir Bu Varlık Barışı?

Varlık barışı, en kısa tanımı ile Türk vatandaşlarının yurt dışındaki paralarının Türkiye'ye gelmesini amaçlıyor. Yakın gelecekte 2008 ve 2013 yıllarında uygulanan Varlık Barışı'nın 2018 yılında sağlayacağı katkı ise henüz belli değil. 

Yasanın en öne çıkan noktası ise yurt dışından gelen varlıklara herhangi bir vergi incelemesinin yapılmayacak olması. 

2008 ve 2013’te yapılan Varlık Barışı düzenlemelerinde getirilen para üzerinden yüzde 2 vergi alınmıştı. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yaptığı açıklamaya göre bu kez vergi oranı %1 artırılarak yüzde 3’e çıkarılıyor. 2016’da varlıklar yurt dışından %0 vergi ile getirilmişti. 

Varlık barışı hakkında bilmeniz gerekenleri kısa maddelerle özetledik ve sizlerle paylaşıyoruz.

Varlık barışı Nedir? Hangi mal varlıklarını içeriyor?

Varlık barışı olarak adlandırılan düzenlemede aslen yurt dışında bulunan maddi varlıkların (para, altın, menkul kıymet vb.) Türkiye'de bulunan bankalara ve aracı kurumlara ya da vergi dairesine bildirilmesini içeriyor.

Yurt dışında yer alan gayrimenkuller de varlık barışı kapsamına giriyor.

Varlık barışında, yasada belirtilen oranda vergi indirimi ile birlikte ödeme yapılıyor.

Vatandaşlar, bildirdikleri mal varlıkları ile ilgili yasada belirtilen oranda vergi indiriminden yararlanabiliyor. Varlık barışının ekonomiye en büyük katkısı, yurt dışında yer alan para ve altın gibi değerli varlıkların Türkiye Cumhuriyeti bünyesine katılması.

Özellikle Almanya'da çalışan gurbetçilerimizin değerli kıymetlerini Türkiye'ye getirmesi büyük bir katkı sağlıyor. Döviz cinsinden gelen miktar büyük rakamlara çıktığında bankaların da varlıkları büyümüş oluyor.

Konuyu geçmişte daha önce Cumhurbaşkanı Turgut Özal gündeme getirmiş ve Almanya'da yaşayan gurbetçilere çağrı yapmıştı. Mahfi Eğilmez'in 'Light Günlük' kitabı bu konulara değiniyor.

📌 Yasanın getirdiği en dikkat çekici nokta ise yurt dışından gelen değerli kıymetler üzerine vergi incelemesi yapılmayacak olması.

Yani paranın nereden geldiği, nasıl kazanıldığı gibi sorular sorulmayacak. Bu değerler üzerine vergi tarhiyatı da yapılmayacak.

Peki vergi tarhiyatı ne demek?

Vergiler , kural olarak mükellefin veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh edilmektedir. Gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi gibi vergilerde tarhiyat mükellefin beyanı üzerine yapılmaktadır.

Bunun haricinde stopaj yoluyla alınan vergilerin tarhı da ,stopajı yapan vergi sorumlusunun beyanı üzerine yapılmaktadır. Verginin beyanı bizzat vergi dairesine gidilerek yapılacağı gibi, elektronik ortamda da yapılabilmektedir. Beyan usulünde mükellefin beyan ettiği matrah, daha sonra vergi dairesi tarafından incelemeye tabi tutulur. Kaynak

📌 2008, 2013 ve 2016'da neler olmuştu?

2008 Varlık Barışı ile yurtdışından getirilen para yüzde 2 vergiye tabi tutuldu. Yurtiçinden 20.4 milyar lira ve yurtdışından da 27.8 milyar lira olmak üzere toplam 48.2 milyar lira varlık beyan edildi. 1 milyar 600 milyon liralık vergi tahakkuk etti. 1 milyar 69 milyon liralık vergi ödendi.

2013 Varlık Barışı ile yurt dışından getirilen para yüzde 2 vergiye tabi tutuldu. 69.8 milyar lira beyan edildi. 1.4 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi ve bu tutarın 209.2 milyon lirası tahsil edildi. Beyan edilip Türkiye’ye getirilip vergisi ödenen tutar 10.5 milyar lirada kaldı.

Aralık 2016’da yurt dışı varlıkların Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu çıktı. Ancak getirilen para herhangi bir vergi düzenlemesine tabi olmadığı için bu kanun ‘varlık barışı’ olarak geçmiyor. 

Bu kanunda getirilen varlıklar için Maliye’ye kayıt bildirim zorunluluğu yoktu. Varlıklarını getiren kaynak göstermeden direkt olarak bankalara yatırabildi.

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler
YORUMLAR
10.05.2018

bu yeni birşey değil özalda içine sıçtığı ekonomiyi düzeltmek için ...yurt dışından gelen paranın menşei sorulmaz...adlı yasa çıkarmıştı yıl yanlış hatırlamıyorsam 1987 idi...can alıcı soruyu soruyorum...gurbetçilerimiz özellikle almanyada yaşayan anadolu menşeili zevatlar sizce türkiyeye gayrimenkullerini yatırırlar mı?

10.05.2018

Ah o Özal yok mu zaten... Yatırım konusunda, gayrimenkullerini bozma riskine girmezler belki bu orta ve uzun vadede çok riskli ama nakit konusunda bir hareket olacaktır düşüncesindeyim. Hesabını bilen dikkatli vatandaşlar zırnık koklatmazlar belki ama hesabını bilmeyen kısa vadeli düşünen hatta uç ama yaygın örnekler olarak sırf memleketlerinde ki eş, dost, akrabaya gösteriş olsun diye parasının en azından bir kısmını buraya akıtacak da azımsanmayacak kadar insan var. Zira yurt dışında orta ölçekli bir birikimi olan her şahıs şu anda bizim ülkede bildiğin zengin hatta baya baya zengin. Yatırım yapılacak alanlarda enflasyon efsane seviyelerde ama ikinci kısma dahil olacak insanların bunun hesabını yapacaklarını da pek düşünmüyorum.

10.05.2018

Güzel, yurt dışındaki safları birleştirmek için mantıklı bir hamle. Memleketin kasası da tam takır zaten; varlık barışı, imar barışı derken bu gidişle herkesle, her şeyle barışırsınız. Umarım sıra bu ülkenin vatandaşları ile barışmaya da gelir bir gün.

10.05.2018

Turkiye kara para aklama merkezi oldu. Yurtdisinda herhangi bir offshore sirketinde milyon dolarlariniz varsa. Bu paranin nasil kazanildiginin hicbir onemi yok. Bankada soyabilirsiniz uyusturucudanda elde edebilirsiniz, insan yada organ ticareti vb yapabilirsiniz. Turkiyedeki herhangi banka hesabina transfer edip yada valizler ile getirip Turkiyedeki bir banka hesabina yatirirsaniz. Bu para annenizin ak sutu kadar temizlenmis olur. Turkiye bunun acisini uzun vadede cok cekecek. Saniyormusunuz Turkiyeye getirilen kara paranin Turkiyede kaldigina. Aklanip tekrar yurtdisina aktariliyor. Aklama isindan Turkiye %2 komisyon aliyor. Turkiye kara para aklamaya kadar dustu

TÜM YORUMLARI OKU (14)