Var Bir Hayalimiz: Yurt Dışında Girişimci Olmak

Her geçen gün gençler yurt dışına gidebilmenin yollarını arıyor. Kimi Erasmus programlarını kovalıyor, kimisi Work and Travel seçeneğine bakıyor, kimi Greencard başvurusunu yapıp dilek ağacına çaput bağlıyor... Kalan diğerleri de iş olmazsa eş olsun diyor ve imkanlarını zorluyor. Peki bu seçeneklerden hangisi en çabuk olabilen? Nasıl yurt dışına en kolay çıkış kapısı aralayabilirsin? Herkesin bir “One Way Ticket” hayali vardır.

İşte bu hayalini gerçekleştirenler bir yana, çok fazla girişim başlatıp sonlandıran girişimcilik hikayelerine de rastlamak mümkün…

Her şey her zaman istediğin gibi gitmeyebilir. Girişimleri sürdürmek de meziyet, doğru zamanda vazgeçebilmek de. Bir girişimcinin en zor sınavıdır girişimini kapatabilmek... Bağı koparmak ve yeni bir bağ oluşturmak için çalışmalara başlamak. Her defasında boyundan büyük risk almak… Yaşanılan psikolojik problemler ve korkular, evet bazen ne güzel çok para kazanıyor gibi görünülse de psikolojik boyutu çok ağır olabiliyor. Garantici insandan girişimci olmayacağı gibi... Hatta tüm başarısızlıklarına rağmen, aldığı derslerle, devam edebilme cesaretiyle doğru orantılı girişimcilik.

Farklı girişimci profilleri de çıkıyor karşımıza.

Kırk yıl düşünsem bu fikir aklıma gelmezdi diyenlerden misiniz yoksa biri fikrini söylediğinde ben zaten bunu düşünmüştüm deyip burun kıvıranlardan mı? Herkes de her şeyi düşünür zaten ama kim uygular? Biz uygulayanlara gıptayla bakıyoruz. 

Nedir bazı insanları diğerlerinden ayıran ve uygulamaya iten sebepler? İşte kategorizasyon:

• Battı balık yan gider diyenler: Bunlar zaten birçok denemeyi yapmış, aslında halinden çok da memnun değil, kaybedeceğini kaybetmiş ama olsun bir daha deneyelim ne kaybederiz diyen grup. (Dünya yansa umrunda değil)

• Attım tuttu diyenler: İşte bunlar en şanslıları. Rastgele bir fikirle acemi şansıyla yola çıkarlar, hasbelkader de uygularlar. Ama turnayı gözünden vururlar. (Yürü ya kulum)

• Bir kereden bir şey olmaz diyenler: Bu grup bir kere deneyelim diye yola çıkarlar, denemeyi yaparlar başarısız olmaları halinde tekrar 09:00-17:00 mesailerine geri dönerler. 

• Terazi var tartı var her şeyin bir vakti var diyenler: Birey bilgisi, becerisi, imkânı ve kendine güveni var ise işe başlamalı, başkalarından gelecek yardımın beklentisi ve gelen yardımın taşıyacağı riskleri dikkate almalı. Gayretli, girişken, çalışkan, işini ihmal etmeyen, üzerine aldığı işi gerektiği şekilde tam yapan kimseler karşılığını almalı diye düşünenler.

Peki sizin hayalinizdeki girişimcilik hikayesi nedir? Hangi mottoyu benimsiyorsunuz?

Eğer siz hala yurt dışında girişim başlatma konusunda ısrarlıysanız birkaç maddeyle dikkat etmeniz gerekenleri hatırlatalım o zaman;

• Öncelikle pazar araştırmanızı iyi yapın, ülkelerin pazar hacimlerini ve uyguladıkları vergi oranlarını öğrenin,

• Girişimi gerçekleştireceğiniz ülkenin iş kültürü, anlayışı ve sürdürülebilirlik durumuna bakın,

• Sektörel analizlerinizi yaparak kuruluş aşamalarındaki ihtiyaç listenizi çıkarın,

• Ülkenin ekonomik koşullarını, istihdam durumlarını ve gelir seviyeleri gibi konuları araştırın,

• İş kontaklarınızı ve bağlantılarınızı gözden geçirin,

• Siyasi koşulları, politikaları ve şirket haklarını mutlaka detaylı inceleyin.

Çoğu kişi bu denli büyük başarı girişim hikayelerinin gizli bir formülü var sanıyor ama “İnanmak ve vazgeçmemek başarmanın yarısıdır” sözüyle durum daha iyi açıklanıyor. Şans da gerekli tabii.. Şansınız bol olsun

Instagram

Twitter

LinkedIn

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
28.11.2022

Keyifle okudum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ