Van'da Görülen Mercek Bulutu Merak Uyandırdı: Mercek Bulutu Nedir, Neden Olur, Nerelerde Görülür?

Daha önce Bursa ve Niğde semalarında görülen mercek bulutu bu sefer Van'da görüldü. Alışık olmadığımız bir şekle sahip olan bu bulutlar ise herkeste merak uyandırdı. Mercek bulutlarının son günlerde yaşanan depremlerle bir alakası olup olmadığı da merak konusu oldu. Mercek bulutlarının deprem habercisi olabileceği iddiaları ortaya atıldı. Peki mercek bulutu nedir, nasıl olur? Mercek bulutları nerelerde meydana gelir?

İşte detaylar...

Van'da meydana gelen mercek bulutları herkeste büyük merak uyandırdı. Daha önce Bursa'da meydana gelen mercek bulutları bu sefer Van ve Niğde semalarında görüldü

Her ne kadar görsel bir şölen gibi görülseler de mercek bulutları vatandaşlarda merak uyandırdı. Son günlerde yaşanan büyük depremlerin bu bulutlarla bir alakası olup olmadığı merak edildi. Peki mercek bulutlarının depremlerle bir ilgisi olabilir mi?

Mercek bulutu nedir?

Mercek bulutu ilk olarak geçtiğimiz ay içerisinde Bursa semalarında görülmüştü. Mercek bulutları bazen UFO'ya benzer bir görüntü oluştururken bazen de dalgalar şeklinde ortaya çıkıyor. Mercek bulutu yaklaşık 2.000 metre ile 5.000 metre yüksekliklerde meydana geliyor. Bulutu oluşturan hava aslında hızlı hareket etse de bulut uzun süre aynı konumda kalıyormuş gibi görünebiliyor. Van'da görülen mercek bulutunun da yaklaşık 45 dakika boyunca bozulmadan aynı yerde kaldığı gözlemlendi. Mercek bulutlarının oluşabilmesi için güçlü hava akımlarının meydana gelmesi gerekiyor.

Mercek bulutu nasıl oluşur?

Mercek bulutları fön rüzgarlarının oluştuğu her coğrafi bölgede meydana gelebilir. Mercek bulutlarının oluşması için yüksek bir engebe olması gerekiyor. Yüksek engebeye çarpan rüzgar havanın yükselmesine sebep oluyor. Yükselene hava ise doğal olarak soğuyor. Bu hava daha sonra dalgalara benzeyen bir yol izliyor. Mercek bulutları dalga şeklindeki hava akımının sıcaklığının en düşük olduğu tepe kısımlarına meydana geliyor. 

Kısaca mercek bulutları engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmaları sonucunda oluşuyor ve bu mercek şeklini alıyor. Uzun süreler boyunca dağılmadan aynı konumda kalabiliyor.

Mercek bulutları deprem habercisi olabilir mi?

Mercek bulutlarının depremle bir ilişkisi olduğuna dair bilimsel bir veri bulunmuyor. Mercek depremleri fön rüzgarlarının görüldüğü her yerde meydana gelebiliyor. Mercek bulutlarının Latince adı  'Altokümülüs Lentikülaris' olarak biliniyor. Bu bulutlar rüzgar yönüne paralel hizada oluşuyor.

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki