Vampir Yarasaların Neden Kan İle Beslendiği Çözüldü!

Yarasalar yüzyıllardır vampirlerle ilişkili olarak anlatılır ancak sadece 3 yarasa türü kanla besleniyor. Yarasaların hatrı sayılır bir çoğunluğu meyve, böcek, kurbağa ve balık gibi küçük hayvanları yiyor. Bilim insanları kanla beslenen üç türün neden besin olarak kanı seçtiğini araştırdı ve ortaya ilginç bir sonuç çıktı.

Bilim insanları, vampir yarasaların genomunu diğer 26 türle karşılaştırdı ve kan emici türlerde artık çalışmayan veya eksik olan 13 gen buldu.

Vampir yarasaların tat alma duyurularının azaldığını gösteren çalışma aslında 2014 yılında yayınlanmıştı. Yeni araştırmada 10 gen kaybı daha keşfedildi.

Kan aslında korkunç bir besin kaynağıdır. Çünkü kalorisi düşük, demir ve protein bakımından zengin bir besin kaynağıdır.

REP15 isimli bir genin kaybolması nedeniyle yarasaların mide-bağırsak hücrelerinde demir alımı artış gösteriyor. Bu, ciddi zararları olan aşırı demir yüklenmesinin önüne geçiyor. Diğer iki genin yokluğuysa yarasaların vücutlarında glikozun daha uzun süre kalmasına yol açıyor. Kanda karbonhidrat çok az olduğu için bu genlerin eksikliği hipoglisemiyi önlüyor.

Bir başka eksik gen ise vampir yarasaların midesindeki geniş morfolojik ve fizyolojik değişikliklerin bir sonucu olarak değerlendirildi.

Vampir yarasaların mideleri kaslı bir organ yerine büyük miktarlarda sıvı depolamada kullanılan genişleyebilen yapılara benziyor. Bu da sıvı emiliminin daha çok olmasını sağlıyor.

Bir genin kaybı, "vampir yarasaların istisnai sosyal davranışlarının evrimine" bile katkıda bulundu.

Vampir yarasalar beslenmeden çok uzun süre yaşayamadıkları için kanın kalorisi çok düşük olduğundan yemeklerini kusarlar ve başkalarıyla paylaşabilirler. Ayrıca geçmişte kendileriyle kimin paylaştığını da takip edebilirler ve gerekirse gelecekte onlara yardım uzatabilirler.

Tulane Üniversitesi'nde yarasa araştırmacısı olan Hannah Kim Frank, AP'ye şunları söyledi : 'Vampir yarasaların kanla hayatta kalabilmesi tamamen tuhaf ve şaşırtıcı - yarasalar arasında bile gerçekten garipler.'

İlginizi çekebilir:

Vampirler Hakkında Daha Önce Hiçbir Yerde Görmediğinizi İddia Ettiğimiz Birbirinden Enteresan 17 Gerçek

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış