Valinin Yardım İçin "Memurlar 1 Ay Maaş Almasın" Önerisi Gündem Oldu: Valiler 1 Ay Maaş Almasa?

Türkiye, yaşadığı deprem felaketinden el birliğiyle çıkmaya çalışırken, bölgede halen daha özellikle barınma konusunda eksiklerin sürdüğü görülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 yıl içinde yapılacağını belirttiği kalıcı konutları için maliyet yükselirken, diğer yandan ülkenin geri kalanındaki vatandaşlarda canından dişinden artırdıklarıyla bölgeye yardım yapma konusunda yarışıyor. Çocuklar kumbaralarındaki paraları, nineler yüklüklerindeki yorganları gönderiyor. Diğer yanda TV'lerde yardım programları düzenleniyor ama onlar 'vergi matrahından' düşülüyor. Bölgeye felaket dönemindeki çalışmaları koordine etmek amacıyla giden valilerden birinin açıklaması ise bu yardım yarışına yeni bir boyut getirdi.

15 gün önce yaşanan deprem felaketiyle Türkiye'de bilinç ve gündem başka bir boyuta evrilirken, her felakette olduğu gibi halk el ele verdi. Yardımlar bölgeye yağdı, tırlardan yollar tıkandı. Halen daha evlerine giremeyen vatandaşlar ise kış şartlarında yardımların kendilerine ulaşmasını bekliyor.

11 ilde yıkım yaratan deprem felaketinin etkilediği alan çok büyük olunca, koordinasyonda görülen aksaklıkların da etkisi uzun süreli oldu. 

Bölgede devlet teamülleri gereği koordinasyondan sorumlu valiler farklı illerden intikal etti. Yardım ve ihtiyaçların dağıtım organizasyonunu da AFAD tek başına sağlamaya çalıştı. Felaketler, 'ben geliyorum' demeden geldiği için ön hazırlık olmadığında bu derece büyük etkilerde sonrasını düzenlemek de kolay olmadı hatta olmuyor.

Vatandaş, varını yokunu yardım için döküyor. 2021 sonlarından bu yana ekonomideki gelişmelerin alım gücünü erittiği halk dişinden tırnağında artırdığını varsa malını, yoksa canını gönüllü olarak bölgenin bir an önce acılarının sarılması için ortaya koyuyor.

i12.haber7.net

Gaziantep'te koordinatör vali olarak görevlendirilen Şırnak Valisi Osman Bilgin de bu ortamda dün yaptığı maaş açıklamasıyla gündem oldu. Valinin açıklamasını detayları burada.

Koordinatör Vali Osman Bilgin: 'Memurlar, İşçiler Bir Aylık Maaşlarını Almasınlar Ne Olacak? Aç kalmayız'

Bunun üzerinde ay sonunu zor getirenler tepki gösterirken, biz de 1 aylık memur maaşları mı? 1 aylık vali maaşlarıyla makam arabaları mı? Hesapladık.

Devletin ödediği memur maaşları 2023 yılında gelen yüzde 30'luk zam sonrası aylık toplamda yaklaşık 79,56 milyar TL ediyor. Bunun içinde her kademe memur bulunuyor. Valiler, kaymakamlar, hakimler, polis, öğretmen kim varsa.

Ancak bir de 11 ilde etkili olan depremin yıktığı bölgede yaşayan memurlar da var.

Bu illerde yaşayan memur sayılarını 2022'ye ait Strateji ve Bütçe Başkanlığı verileriyle 2015 illerin verilerine oranla güncelledik. 

Türkiye'de toplamda 5 milyon 10 bin 94 memurun 752 bin 667'si yani yüzde 15'i depremzede oldu. Dolayısıyla Merkez Bankası bağış mantığından ziyade, bu kısmı arındırırsak 67 milyar 626 milyon TL kalıyor.

"Türkiye Tek Yürek" kampanyasında toplanan 115 milyarın yaklaşık yarısı eden bu miktarda zaten rekor bağışı yapan Merkez Bankası, yine memurların çalıştığı Ziraat, Vakıf ve Halkbank gibi kamu bankaları bağışları bu miktarı aşıyor. Kısaca devlet mamurları zaten maaşlarını bağışlamış gibi görünüyor.

Valilerin maaşları da (81 valinin ayda 40 bin 846 TL aldığı üzerinden) 3 milyon 308 bin 526 TL tutuyor. Vali maaşı yaklaşık 5 asgari ücret tutarken, asgari ücret kadar maaş alanların maaşlarında feragat beklenmesi de düşündürücü oldu.

Bir de valilerin makam araçlarına bakalım istedik. Genelde alımlarda haber olan model ve markaya baktık. Yaklaşık 1.140 asgari ücretle alınan makam aracını fiyatı burada👇Zırhını, çakarını, korumasını eklemedik. Bu arabadan da 81 adet varsa (sadece valiler üzerinden gittiğimiz için) 785 milyon 306 milyon 664 bin TL tutuyor.

fiyatlistesi.audi.com.tr

Valinin açıklamaları sosyal medyada da gündem oldu.

Vergilendirme, servet dağılımı gibi sorunlar yeniden göz önüne gelirken,

Ay sonunu zor getiren vatandaşlar isyan etti.

👇

👇

Bu durumda sizce kimler fedakarlık yapmalı?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yardım Kampanyasında Yüksek Bağışlar Yapan İnşaat Firmalarının Sattığı Evlerin Fiyatları Ne Kadar?
Şahan Gökbakar’ın Çadır İsyanı: “Milyar Milyar Toplanan Yardımlar”
Deprem Hasarı Çalışmaları Sürerken Altyapı Maliyetleri Büyüyor: Yeni Konutlar İçin Ne Kadar Harcanacak?
"Doğa İle Yaşa, Ona Karşı Koyma" Felsefesiyle Şili Depremi Sonrası Constitución Şehrinin Yeniden İnşa Süreci

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
21.02.2023

Paranın kölesi olanlar utanmadan bu konuşmayı yapabilir ve bunu ancak şuursuzca Türkiye 'de konuşabilir..

23.02.2023

Şu akıl yoksunlarının yapacağı valilikten ne olur. Yazık memleketin haline.

21.02.2023

haysiyet meselesi bu memur almaz belki vatandaşıma feda olsun der ama şahsiyeti olmayan konuşanlar var bu teklifi sunan

21.02.2023

Tamam ama önce sen yapacaksin ve 1 yil maas almayacaksin.Fikir senden cikti .Makam arabasina binmeyeceksin.Valiyim diye ahkam kesmeyeceksin.Ve Istanbuldan Türkiyenin 4 bir yanindan gelenler gibi is elbisesi giyip yardim edeceksin.Yababilirmisin bunlari piskin Vali.Öyle yukardan sallayip Milletvekili olurum belki e azap ceken insanlara Menüde AZAP Parcalari sunma.Siz maaslari ve lüks hayati terketmeyin ama Milletten toplanan paralara Halka Mendil acin sonra da Devlet var deyin.Dalga gecme sen bir memursun .Aklini basina al..

TÜM YORUMLARI OKU (13)