Valilik Onaylı Kazı: Gümüşhane'deki Dipsiz Göl'ün Suyu, Define İddiası Üzerine Tahliye Edildi

Gümüşhane merkezine bağlı Dumanlı Köyü'nde bulunan ve doğal güzelliğiyle insanları büyüleyen Dipsiz Göl'de, define söylentisi üzerine kazı başlatıldı. Suyu tahliye edilen göl alanında var olduğu iddia edilen altın aranırken, yok edilen bu doğal güzelliğin son durumu görenlerin içini acıtan türden oldu. 

Define söylentisi üzerine bir kişi kazı başvurusunda bulundu, Valilik ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü onay verdi

DHA'nın aktardığı bilgiye göre, Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı Köyü sınırları içinde yer alan Taşköprü Yaylası'nda yer alan ve doğal güzelliği ile görenleri büyüleyen Dipsiz Göl'deki su, define söylentisinin ardından alınan kazı izni ile tahliye edildi. 

İsmi açıklanmayan bir kişinin başvurusu üzerine, Valilik ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazıya izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerin de eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı.

'Yaylanın güzelliği göldü, yok oldu'

Yaylada yaşayanlar, kazı çalışmasından haberdar olduklarını ancak ne arandığını bilmediklerini söyledi. Yayla sakinlerinden Nuriye Dervişoğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

''Gölde ne arıyorsunuz diye sordum bana ‘su arıyoruz’ diyerek gülüp geçtiler.  Kimseyi oraya yaklaştırmıyorlar. Geçen yıl orada biri boğuldu. Ben de onlara ‘gölü kapatın’ dedim. Ne olacak bilmiyorum” dedi. Ömer Bilgin de “Maden mi arıyorlar, ne yapıyorlar bilmiyoruz. O göl yaylanın güzelliğiydi, yok oldu. Yazın birileri gelip orada kazı yapmak istemişti. İzin vermemiştik. Şimdi yayladan herkes inince gelip gölü kazdılar''

'Bölge birçok medeniyete ev sahipliği yaptı'

Gümüşhaneli tarihçi yazar Güngör Üçüncüoğlu, alanın önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

''Maçka tarafında Romalıların bir lejyonu yaşamıştır. Kelkit'te yapılan kazı bölgesinde bu özellik görülür. Çok geniş bir saha olduğu için Romalıların tam olarak nerede yaşadığı bilinmemektedir. Ancak o bölgede yaşadıkları bilinmektedir. Roma İmparatorluğu ve Osmanlılar ile Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethi sırasında o bölgede kaldığı söyleniyor. Bu sadece bir söylenti, kaynaklarda geçmiyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için de çok fazla dedikodu olması normal. Bu bölgelerde zamanında yapılan kazılarda çok şey bulunduğu da söyleniyor''

5 metre derinliğe ulaşılan gölde altın aranırken, jandarma ekipleri kazı alanına kimseyi yaklaştırmıyor.

Kazının tamamlanmasının ardından, göle tekrar su doldurulacağı ve eski haline kavuşması için çalışmalar yapılacağı öğrenildi.

Dipsiz Göl'deki arama çalışmaları böyle görüntülendi 📹

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
YORUMLAR
09.11.2019

Film olsan IMDB’den 10 puan alacak bir korku filmisin Türkiye.

10.11.2019

bu iş için ekipmanlar var gölü kurutmadan arama yapılabilirdi, adamlar ağaç ve su gördü mü rahatsız oluyor arabistan manzarasına çevirmeye çalışıyor

09.11.2019

Ulan amk böyle işin ben ya. Göl ve çevresi kendi başına bir ekosistemdir. Ne diyim ki size

TÜM YORUMLARI OKU (20)