Validebağ Korusu Nerede? Validebağ Korusu İstanbul’un Hangi İlçesinde?

AKP’li Üsküdar Belediyesi, İstanbul’un ‘nefes’ alınabilecek sayılı mekanlarından biri olan Validebağ Korusuna dün sabah saatlerinde girerek farklı yerlere moloz döktü. Koruda nöbet tutan Validebağ Gönüllüleri, polisler tarafından engellenirken, Koruma Kurulu'nun kararına göre, 1. derece doğal sit alanı statüsünde olan Validebağ Korusu'na dökülen bu molozlar büyük tartışma konusu oldu. Peki, Validebağ Korusu nerede? Validebağ Korusu’nun tarihi nedir? İşte dünden beri internetin gündeminde yer alan Validebağ korusu ile ilgili tüm bilgiler…

İstanbul Üsküdar’da bulunan ve 1’inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı statüsünde yer alan Validebağ Korusu’na dün sabah saatlerinde Üsküdar Belediyesi ve polislerle birlikte hafriyat döküldü. Belediyenin bu hamlesine, korunun talan edilmemesi için 98 gündür nöbet tutan Validebağ Gönüllüleri isyan etti. İşte İstanbul’un sayılı yeşil alanlarından biri olan Validebağ Korusu ile ilgili tüm bilgiler…

VALİDEBAĞ KORUSU NEREDE?

Validebağ Korusu ya da Adile Sultan Korusu, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan ve 354 bin m2 alana sahip olan, İstanbul’un Anadolu yakasının ikinci en büyük yeşil alanıdır. İstanbul'un Kadıköy ilçesinin Koşuyolu semti ile Üsküdar ilçesinin Altunizade semti ve Barbaros mahallesinin kesiştiği bölgede yer almaktadır.

VALİDEBAĞ KORUSUNUN TARİHİ

Yaklaşık 200 yıl önce Sultan III. Selim (1798–1807), annesi Mihrişah Valide Sultan (ö.1805) için, Çamlıca eteklerinde yer alan arazide bir bağ köşkü inşa ettirdi. Bu yapı, daha sonra Sultan Abdülmecid tarafından, annesi Bezmialem Valide Sultan'a (ö.1853) hediye edildi. Bezmiâlem Valide Sultan, yurt içinden ve yurt dışından getirttiği ağaç ve bitki türleriyle araziyi modern bir botanik bahçesine dönüştürdü. Koru da Vâlide Sultan'a ithafen Vâlide Bağı adıyla anılmaya başlandı.

Bezmiâlem Valide Sultan'ın vefatından sonra Validebağ Korusu, Altunizade Ailesi'nin mülkiyetine geçti. Altunizâde İsmail Zühdü Paşa, 1860 yılında burada bir köşk inşa ettirdi. Bir süre sonra da köşkü Sultan Abdülaziz'e armağan etti.

Sultan Abdülaziz, 1853 yılında kızkardeşlerinden Âdile Sultan için hassa mimarlarından Nikoğos Balyan'a koru içinde bir konut yaptırdı. Günümüzde Adile Sultan Kasrı olarak anılan bu yapı, öğretmenevi, huzurevi ve kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. Yine aynı dönemde Abdülaziz tarafından yaptırılan tarihî bir av köşkü bulunmaktadır. Bu köşk de günümüzde İzci Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Koru, 1996 yılında İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından birinci derece doğa koruma alanı ilan edildi. 1999 yılında ise doğal SİT alanı olarak tescil edildi. Ayrıca içinde yer alan tarihi binalar da tescil edildi.

Korunun hafif meyilli bir arazi yapısı vardır. Anıt ağaçlar da dahil olmak üzere, yaşları 15 ila 400 arasında değişen 40'ı aşkın türdeki ağaç ve ağaççık ile çok çeşitli bitki türlerini barındıran koruda, 100'ü aşkın kuş türü ile çeşitli böcek, sürüngen, kaplumbağa, kirpi, sincap gibi birçok hayvanlar, ekolojik bir denge içinde barınmaktadır.

Rıfat Ilgaz'ın en önemli eseri 'Hababam Sınıfı'ndan uyarlanmış filmler Adile Sultan Kasrı'nda çekilmiştir.

Bu Haberler De İlginizi Çekebilir

Üsküdar Belediyesi'nden Validebağ Korusu'na Sabah Operasyonu: İş Makineleri ile Girip, Moloz Döktüler...
Validebağ Korusu Operasyonuna Direnirken Darbedilen 63 Yaşındaki Kadın: Hayatımda Hiç Dayak Yememiştim

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı