Vakum Bombası Nedir, Nasıl Çalışır? Vakum Bombası Nükleer mi, Etkisi Neler?

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş şiddetini her geçen gün artırıyor. Rusya, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar sebebiyle ekonomik olarak dar boğaza girdikçe Ukrayna’da silah gücünü daha da artırıyor. Ukrayna tarafı, Rusya için flaş bir iddia ortaya attı. Ukrayna'nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında, Cenevre Sözleşmesi uyarınca kullanımı yasaklanan vakum bombası kullandığını belirtti. Peki, vakum bombası nedir, nasıl çalışır? Vakum bombası nükleer mi, nasıl etki eder?

Rusya, Ukrayna’ya işgale başlamasıyla karşısında ciddi bir direniş gördü. Özellikle başken Kiev ve Harkiv’de hem ordu hem de halk Rusya’ya karşı koymaya çalışıyor. Uygulanan ekonomik önlemlerle iyice köşeye sıkışan Rusya ise Ukrayna’da kullandığı ateş gücünü artırmaya başladı. Ukrayna tarafı, yasak olan vakum bombasının da kullanıldığını iddia ediyor. Peki, vakum bombası nasıl çalışır?

Vakum Bombası Nedir?

Termobarik bomba, termobarik silah ya da vakum bombası, yüksek yanıcılığa sahip bir maddenin hedefin rakımına göre önceden ayarlanan belirli bir irtifada atmosferdeki oksijen ile termokritik bir hava-yakıt oranında karıştırılması, daha sonra bu karışımın bomba düzeneğine dahil elektronik bir fitil ile ateşlenmesi sonucu ortaya çıkan devasa alev topu ve basınç dalgası ile nüfuz alanındaki hedeflerin etkisiz hale getirilmesi prensibini kullanan silahlara denir.

Ayrıca yakıt-hava patlayıcılar, yüksek tahribatlı basınç bombaları ve vakum (boşluk) bombaları olarak da isimlendirilen bu silahlar konvensiyonel patlayıcılı bombalara nazaran birim hedef alanı ve uçak tarafından taşınan birim ağırlığa göre çok daha yüksek bir basınç tahribatı ve dolayısıyla maliyet etkinlik sunmaktadır.

Vakum Bombası Nasıl Çalışır?

Termobarik bomba, nükleer olmayan, ancak ısıya dayalı basınçla işleyen bir bombadır. Bombanın petrol ve hava bileşiminden oluşan patlama düzeneği, oluşturduğu basınçla küçük bir atom bombasına denk bir tahrip gücüne sahiptir. Patlama havada meydana gelir. Bombanın meydana getirdiği yakıcı maddeden oluşan bulutun patlaması sonucu çok yüksek sıcaklık oluşur.

Uçaktan atılan termobarik bombasının birinci haznesi belirli bir irtifada patlar. Bu patlamadan yayılan patlayıcı toz imha edilecek alanın üzerine serilir. İkinci aşamada ise bombanın ikinci haznesinde bulunan patlayıcı aerosol, ateş alarak çevredeki patlayıcı tozu tetikler. Oluşan kapsamlı vakum dalgası tahribat alanındaki basıncı aşağı çeker. Etki alanı içinde kalan tüm canlılar buharlaşır. Bombanın patlamasından sonra toprakta ne kimyasal, ne de nükleer atık kalır.

Bu Haber de İlginizi Çekebilir

Ukrayna'nın Washington Büyükelçisi Markarova: Rusya, Ukrayna'da Vakum Bombası Kullandı

Popüler İçerikler

Galatasaray'da Mauro Icardi Oynamadığı Derbiye Damga Vurmayı Başardı
Fatih Altaylı Kendisini Eleştiren Bir Sosyal Medya Kullancısına Verdiği "Şaft" Cevabı ile Gündem Oldu
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu