Vajinal akıntı, hemen hemen adet gören tüm kadınlarda görülen normal ve düzenli bir durumdur. Ergenlikte adetin ilk başlangıcından birkaç ay önce başlar genellikle menopozdan sonra azalır.
Vajinal akıntı, bir kadının vücudunun sıvı ve hücreleri dışarı atma şeklidir. Vajinal akıntı üretimi kadından kadına ve birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler şunlardır:
- Adet döngüsü
- Hormonlar
- Gebelik
- Enfeksiyonlar
Vajinal akıntı genellikle her kadında görülen normal ve düzenli bir durumdur. Bununla birlikte, enfeksiyona bağlı götürebilen bazı akıntı tipleri vardır. Anormal akıntının rengi sarı veya yeşil olabilir. Akıntı bazı enfeksiyonlarda koyu kıvamda ya da kötü kokulu olabilir. Maya kaynaklı veya bakteriyel enfeksiyonlar genellikle anormal akıntıya neden olur. Olağan dışı görünen ya da kötü kokan herhangi bir akıntı fark edildiğinde yapılacak en doğru şey bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır.
Vücudunuzun ürettiği vajinal akıntı türü adet döngüsü sırasında ve yaşamınız boyunca değişiklik gösterebilir. Farklı zamanlarda daha ağır veya daha hafif olduğunu görebilirsiniz.
Vajinal akıntı uterus, serviks ve vajinadaki sıvılardan oluşur. Vücudunuz yumurtalığınızdan bir yumurta bıraktığında, vajinal akıntınızın daha kalın olduğunu fark edebilirsiniz. Akıntıdaki bu değişiklik, en yüksek doğurganlık zamanlarını gösterebilir.
Hamilelik sırasında vücudunuz normalden daha fazla vajinal akıntı üretebilir. Yaşlandıkça ve menopoz yaşarken, vücudunuz artık yumurtlama yapmadığı ve östrojen seviyeleri değiştiği için daha az vajinal akıntı üretebilir veya hiç üretmeyebilir. Sonuç olarak, perimenopoz, menopoz veya postmenopozda olan kadınlar vajinal kuruluk yaşayabilir.