Vajina ve Genel Genital Bölge Temizliğiyle İlgili Pek Çok Kadının Dikkat Etmediği Temel Noktalar

Meğer çoğumuz yanlış yapıyormuşuz.

1. Cilt ve vajinanın pH değerleri birbirinden farklıdır. Cildin ideal pH oranı 5.5 iken, vajinanın 3.8 ve 4.5 arasında değişir.

Vajina, asidik bir yapıya sahiptir. Yoğun laktik asit bulunan vajina bölgesi, kendine özgü doğal bakteri ve maya içeren bir floraya sahiptir.

2. Bu sebeple cilt ve vajina bölgesi aynı ürünlerle yıkanmaz. Hatta vajina kesinlikle yıkanmaz.

Vajina, tıpkı göz gibi bir organdır. İkisi de yıkanmaz, kendi kendini temizleyen organlardır. Göz gözyaşıyla, vajina da doğal sıvısıyla kendini sürekli temizler. Gözü sabunla yıkamakla vajinayı yıkamak arasında fark yoktur.

3. Genital bölge temizliği için üretilmiş intim jeller, bu bölgenin pH derecesine uygun olsa da, sadece dış temizlik için kullanılmalıdır.

İntim jeller bikini ve genital bölge olarak tanımlanan bölgelerin temizliği için uygundur; ancak yine de vajinaya sürülmemeli, dış bölgeye uygulanıp hızla durulanmalıdır.

Eğer genital bölge yıkama jellerini tercih ediyorsanız buradakilere göz atabilirsiniz.

4. Genital bölge temizliğinin duşa girer girmez yapılması da bir diğer önemli nokta.

Genital bölgeyi vücudun geri kalanıyla aynı ürünlerle, aynı sırada yıkamak doğru değil. Duşta önce özel bir intim ürünü elde köpürterek uygulayıp, durulandıktan sonra duşa devam etmek; banyoda kullandığınız sünger, lif gibi malzemeleri bu bölgeye temas ettirmemek açısından önem taşıyor. Bu bölgedeki bakteriler kolayca banyo ürünlerinize geçip, nemli ve sıcak ortamın etkisiyle çoğalabilir. Bu nedenle ilk olarak özel bölgeler temizlenmelidir.

5. Sadece suyla yıkayıp, iyice kurulanmak ve sık sık çamaşır değiştirmek bölge temizliği için yeterli olur.

Vajina ne kuruluğu, ne de aşırı nemli bir ortamı sever. Bu nedenle ter yapabilecek, sentetik kumaşlardan üretilen iç çamaşırları doktorlar tarafından önerilmez. Bu tür sentetik çamaşırların bazı durumlarda sadece birkaç saatliğine giyilmesi, normal çamaşırın da nemli ortam oluşmadan sık sık değiştirilmesi gerekir. 

Sık sık çamaşır yıkayamıyorsanız şuradaki setlerden satın alabilirsiniz.

6. Regl döneminde hijyene dikkat etmemek, sonrasında ise temizliği abartmak yapılan en büyük hatalardan.

Regl döneminde duş almanın zararlı veya gereksiz olduğuna inanan çok fazla kişi var. Oysa bu dönemde ne kadar sık değiştirilse de kirli ped, bakteri üretimine sebep olabiliyor. Bu dönemde duş almanın hiçbir zararı yok. Regl dönemi bitince vajinal akıntılar vajinadaki tüm kalıntıları temizliyor. Ekstra abartılı temizliğe gerek yok.

7. Bu bölgedeki tüylerin, özellikle iç bölgelerdekilerin alınması hijyeni artırıyor.

Genital bölgede; özellikle iç bölgelerdeki, anüs bölgesine yakın bölgedeki tüyler hijyen açısından sorun olabiliyor. Eğer düzenli temizlenmezse bu bölgedeki tüyler regl döneminde ve tuvaletlerden sonra bazı kalıntıları tutabiliyor. Tüy sevenlerin daha dış bölgelerde ince bir tutam bırakması ve iç bölgeleri alması tavsiye ediliyor.

Genital bölgede bulunan tüy temizliği için kullanabileceğiniz birkaç ürünü de şuraya bırakıyorum.

8. Tuvalet demişken; hem her tuvalet sonrası, hem de duşta temizliğin her zaman önden arkaya doğru yapılması önemli bir kural.

Kadın genital temizliğinde en genel geçer kurallardan biri temizliğin daima önden arkaya doğru yapılmasıdır. Aksi halde bu bölgedeki bakteriler kolayca vajinaya ulaşabilir.

9. Çamaşır temizliğinde de atlanmaması gereken bazı detaylar söz konusu.

Çamaşırların elde, beyaz sabunla yıkanması en tavsiye edilen yöntem. Makinede hem bakteriler diğer çamaşırlara kolayca yapışabilir, hem de makine deterjanları bu bölge için tahriş edici olabilir. Çamaşırların direkt aşırı sıcak suyla yıkanması da, lekeleri pişirerek çamaşırın içine işlemesine sebep olur. Önce ılık suyla lekeyi çıkarıp daha sonra istenirse yine sıcak su kullanılabilir.

10. Peki bu noktalara dikkat etmezseniz ne olur?

Eğer temizliğe dikkat etmezseniz de, aşırı temizlik takıntılı olup bölgeyi sürekli yanlış şekillerde yıkarsanız da mantar, enfeksiyon, kötü kokulu akıntı, kaşıntı ve yanma gibi sorunlara davetiye çıkarırsınız. Vajinal floranın dengesini sağlamak için temizlikte mutlaka denge olmalı.

11. Tüm temizliğe rağmen halen kötü koku sorunu yaşıyor veya daha iyi kokmak istiyorsanız besinlerinize de dikkat etmelisiniz.

Aşırı soğan, sarımsak tüketimi; balık, kuşkonmaz, bazı peynir çeşitleri koku sorunu yaşamanıza sebep olabilir. Başta ananas olmak üzere portakal, mandalina, greyfurt ve kivi gibi asitli meyveler bu bölgedeki kötü kokuyu geçirmeye yardımcı olur. Maydanoz ve adaçayı gibi östrojen kaynağı otlar ve fermente gıdalar da vajina florasının dengesini korumasına yardımcı olur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Neredeyse Her Kadının Yaşadığı Vajinal Akıntılar Farklı Türlerine Göre Ne Anlama Geliyor?
Cilt Bakımı Sadece Yüzden İbaret Değil: Son Dönemin Popüler İşlemi Vajina Bakımı Hakkında Her Şey
Vajina mı, Vulva mı Demek Daha Doğru? Kadın Cinsel Organının Kafa Karıştıran Anatomisini İnceliyoruz

Popüler İçerikler

Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?