Vahşi Yaşamın Büyük Dramı! Yasa Dışı Av ve Suistimal Yüzünden Soyu Tükenmekte Olan Hayvanlar

Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya birçok hayvan, maalesef halen aynı hızda avlanıyor. Bazıları ise sadece lüks çanta, kürk yapılması için, kimileri de yalnızca balık ağlarına takıldığı için yok olup gidiyor! Bilinç arttırma çalışmalar ve vahşi avcılara karşı yapılan müdaheleler maalesef etkin bir sonuç vermiyor. 

İşte Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (IFAW)'na göre yok olması an meselesi vahşi hayvan türleri.

Her yıl 20.000 fil, fil dişi için katlediliyor!

Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (IFAW) Afrika'da her gün yaklaşık 55 filin boynuzlarının kesildiğini belirtiyor. Gelişmiş ülkelerde fil dişi alım satımının acilen yasaklanması için çağrılar yapıyorlar. 

Peki soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan diğer hayvanlar hangileri biliyor musunuz? 

1. Filler - Doğada sayısı 352,000

Afrika ve Güney Asya'ya ait bu hayvanların nüfusu en yüksek rakamda iken, dünyada 26 milyon fil bulunuyordu. 

1979 yılında fil nüfusu 1.3 milyona düştü. 2016 yılında ise resmi açıklamalara göre doğada yaşayan hayvan sayısı 415.000'lere kadar indi.

Yasa dışı fil dişi avcıları, filleri sadece boynuzlarını kesmek için vahşice öldürmeye devam ediyor. Boynuzları kesilen filler ölüme terk ediliyor.

2. Gergedanlar - Doğada sayısı 30,000

Uzmanlara göre gergedanların nesli 2025 yılında tamamen tükenmiş olabilir. 

Halen hayatta olan gergedanlar Orta ve Güney Afrika'da, Güney Asya'da, Sumatra ve Borneo bölgelerinde yaşıyor.

Afrika'daki siyah gergedan sayısı 1970'den 1995 yılına toplam 70.000'den 2.410'a düşmüştü.

3. Kaplanlar - Doğada sayısı 3,890

Kaplanların vahşi yaşamları içinde avlanılmasının sebebi ise vücut parçalarının ilaç yapımında kullanılması. Her ne kadar Hindistan, Burma, Tayland, Endonezya, Malezya ve Doğu Siberya'da yaşayan kaplan sayısında son yıllarda artış olsa da, toplam kaplan sayısı 4000'i bile bulmuyor. 

Bu rakam 1900'lü yıllarda 70.000'in üzerinde idi. 

4. Dağ gorilleri - Doğada sayısı 880

Goriller de kürkleri ve kemikleri için vahşice avlanan hayvanlar arasında. Kongo, Rwanda, Uganda'da yaşayan dağ gorilleri uzun süredir yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. 

Yasa dışı avlanan avcılara karşı yapılan birçok çalışma maalesef henüz cevap vermedi.

5. Lemurlar - Doğada sayısı 2,400

Lemurlar ise doğal yaşam alanları olan ormanların yok olmasıyla, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Madagaskar filminden tanıdığınız, yuvarlak kuyruklu lemurlar adanın ormanlarında artık görülmüyor. 

2000 yılından beri yok olan lemurlar tüm türün popülasyonunun %95'ini oluşturuyor. 

6. Pangolin - Doğada sayısı bilinmiyor

Pangolinler, tehlike anında sadece bir top haline gelip öylece kaldıkları için  avcılar tarafından kolayca avlanıyorlar.

Orta ve Güney Afrika, Hindistan, Çin, Tayland, Burma, Endonezya ve Malezya'da görülen bu sevimli hayvanları kendi habitatı dışında görmek hemen hemen imkansızdır. 

Fakat bu onları dünyanın en çok avlanan hayvanı da yapmıştır. Her yıl 2,7 milyon pangolin, ilaç sektöründe ve takı yapımında kullanılmak için öldürülüyor.

7. Kar leoparları - Doğada sayısı 4,000

Kar leoparları ödüllü avlar ve kürkleri için avlanıyor. Himalayalar ve Karakoram Dağları'nda yaşayan kar leoparı nüfusu sadece 4000 adet hayvan ile sınırlı kalmış durumdadır.

Her yıl 220 ile 450 arasındaki kar leoparının öldürüldüğü belirtiliyor.

8. Afrika gri papağanı - Doğada sayısı bilinmiyor

Afrika gri papağanı birçok doğal yaşam alanı içerisinde hemen hemen %90 oranında yok olmuştur. 

Orta Tropik Afrika'ya ait bu güzel kuşlar bir dönem oldukça popüler evcil hayvanlar olarak alınıp satıldı ve kafeslerde tutuldu.

Şimdi hem evcil hayvan sektörü hem avlanma hem de doğal yaşam alanlarının yok olması sebebiyle gri papağanlar yeryüzünden silinme tehlikesi ile karşı karşıya...

9. Berberi makak maymunu - Doğada sayısı 6,500 - 9,100

Cebelitarık bölgesinde yaşayan Berberi maymunlar, genellikle evcil hayvan olarak kullanılmak için avlanıyor. Kuzey Sahra ve Atlas Dağlarında yani doğal yaşam alanlarındaki nüfusu geçtiğimiz 24 yıl içinde %50 oranında azaldı.

10. Sumatra ve Borneo orangutanı - 70,000 - 100,000

Bu orangutanlar etleri için avlanıyor, aynı zamanda ormanlık alanın yok olması sebebiyle kendilerine yaşayacak bir yer bulamıyor. 

Uzmanlara göre önümüzdeki 35 yıl içinde, 45.000 orangutan daha yok olabilir ve tür hayatta kalmakta zorlanabilir. Bu kaybın toplam %70'i avlanma sebebiyle geri kalanı ise orman tahribatı yüzünden gerçekleşiyor.

11. Körfez muturu - Doğada sayısı 30

Körfez muturları genellikle yasa dışı avlanan balıkçılar tarafından yakalanıyor. Kaliforniya Körfezi'ne yaşayan körfez muturları okyanusun en nadir görülen memeli hayvanı. Fakat ağlara takılan muturlar asla kurtarılmıyor ve ölüyor.

12. Deri sırtlı deniz kaplumbağası - Doğada sayısı 34,000 - 36,000

Deri sırtlı deniz kaplumbağaları kabukları için avlanıyorlar. Deniz kaplumbağaları 100 milyon yıl önce yaşamış bir türün grubunda yer alıyor ve su altı ekosisteminin var olması için kritik bir önem taşıyor.

Özellikle Atlantik deri sırtlı deniz kaplumbağaları okyanuslarda uzun mesafeli göçler yaptıkları için, uzun balık ağlarına sık sık takılıyor. Ayrıca çoğunlukla deniz anaları ile beslendikleri için sudaki plastik kalıntıları ayırt edemiyor ve onları de yedikleri için zehirleniyorlar.

Doğada kalan 2.300 Pasifik deniz kaplumbağası ise lüks çantalar ve takılar yapılmak için avlanıyor.

Popüler İçerikler

Aydilge'den ''Hayalim Cinsellik Yaşarken Ölmek'' Diyen Bennu Gerede'ye Tepki Dolu Yanıt!
Ahmet Hakan Abdullah Öcalan'a Bebek Katili Diyenleri Eleştirdi
Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
25.12.2018

ya hepsine çok üzüldüm ama en çok fillere üzüldüm, ben filleri çok seviyorum tükenmesiinler

25.12.2018

İç açıcı bir haber vermek isterim. Nesli tükendiği bilinen anadolu kaplanının yaşadığına dair büyük şüpheler var. Geçtiğimiz yıllarda Diyarbakır'da bir anadolu kaplanının çoban tarafından öldürüldüğü haberini okumuştuk hatırlarsınız. Öldürülen kaplan ortaya çıkınca tarım ve hayvancılık bakanlığı yaşıyorsa koruma altına almak için inceleme başlatmış. Köylülerin söylediğine göre aynı bölgede zaman zaman dört anadolu kaplanı daha görülüyormuş. Bölgede görev yapan askerlerden de gördüğünü söyleyenler var. Hayvan arazide kurulan fotokapanlarla görüntülenememiş ama araştırma süresince sekiz ilde daha yaşadığına dair şüpheler oluşmuş. Ekşisözlük başlıklarında aratıldığında da bizzat gördüğünü söyleyen yazarlar var. O öldürülen tek kaplandan sonra 'bir tane yaşıyorsa neden daha fazla olamasın?' diye düşünüp araştırmıştım o sayede bu araştırmalar konusunda az da olsa bilgim var. Ancak hayvanın yaşadığıyla ilgili tüm bilgi ve araştırmalar Diyarbakır'da avlanan kaplandan sonraki döneme denk geliyor hala devam ediyormu bilmiyorum.

23.01.2022

bahsettiğiniz tür iran parsının bir alt türü olan anadolu parsıdır kaplan degildir en son ardahanda görüntüsü alınmıştır ve varlığı kesinleşmiş tir.Toroslar, güney ve Doğu Anadolu da az da olsa yaşayan bireyler vardır ama habitat olarak çok gizemli ve çekingen olması dolayısıyla görüntü almak zordur umarım sayıları artar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ