Vagus.tv’ye erişim Pazar gecesinden beri engelli. bianet’e konuşan Vagus.tv Genel Yayın Yönetmeni Serdar Akinan erişim engelleme ile ilgili herhangi bir mahkeme kararının olmadığını, internet sitelerine erişimin yaklaşık beş gündür hukuksuzca engellendiğini söyledi.
“Vagus.tv’ye erişim engellenmesi için gerekçe gösterilen dosya yolsuzluk operasyonun ikinci dalgasına getirilen yayın yasağı dosyası. Avukatlarımız da yayın yasağını koyan Savcı’ya gidip mahkeme tarafından onanması için bize ilişkin dosya numarasını istedik. Ancak Savcı da ilgili hakim de konuyla ilgili bir kararları olmadığını söyledi.
“Mahkemeye içerik kaldırıldığını bildirip erişimin açılmasını talep etmek için o dosya numarasına ihtiyacımız var.”
Akınan avukatlarının Ankara’daki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) gidip dosya numarasını, karar tarihini öğrenmek istediklerini, ancak binaya girişlerine izin verilmediğini söyledi.
İlgililer hakkında görevi kötüye kullanma gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Akinan mecliste görüşülen internetin düzenlemesine dair kanuna dikkat çekti:
“Bugün Meclis’te görüşülen kanun tam da bunu yapacak. TİB’den atanmış yapı dört saat içinde siteleri erişime engelleyebilecek. Ben burada bir hukuksuzlukla karşı karşıyayım. Ama bu hukuksuzluğu hukuk haline getirecekler.”
bianet’e bilgi veren bilişim hukukçusu avukat Serhat Koç hukuki süreci şöyle anlattı:
“5651 numaralı internetin düzenlemesine ilişkin halihazırda yürürlükte olan kanuna göre TİB resen (kendiliğinden) engelleme kararı alabiliyor. Ancak şu koşullar altında:
“Yasada geçen katalog suçlar, yani intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsamında içerik sağlayıcı ya da yer sağlayıcı yurtdışında olduğu takdirde TİB bu kararı verebiliyor.
“TİB’in verdiği karar için bir süre kısıtlaması yok. Karara itiraz etmek için önce TİB’e başvurmanız gerekiyor, 90 gün içinde olumsuz cevap gelir ya da hiç cevap gelmezse idare mahkemesine başvuruyorsunuz.
“Savcının da resen 24 saatliğine erişim engelleme yetkisi var. Ancak mahkeme 24 saat içinde karar verme yükümlülüğünde. Eğer 24 saat içinde bir mahkeme kararı olmazsa Savcı engeli kaldırmak zorunda. Tabi bu iki durum da Anayasa’ya aykırı.”
Elif Akgül | Bianet