Uzun Yıllardır Gelinin 'Bekaret'ini Temsil Ettiği Düşünülen Kırmızı Kuşak Geleneği Aslında Ne Anlama Geliyor?

Türkiye'de evlenecek olan kadınların birçoğunun düğün gününde beline kırmızı renkte bir kuşak bağlanır. Yıllardır bu kuşağın evlenen kadının 'bekaretini' temsil ettiği düşünülür. Fakat bu kuşağın hikayesi aslında çok daha eskiye dayanıyor. Gelin neymiş birlikte bakalım...

Türkler gelenek ve görenek açısından oldukça zengin olan toplumlardan bir tanesi. Özellikle de söz konusu iki kişinin evlenmesi olduğu zaman...

Kız istemeden tutun gerdek gecesine kadar birbirinden farklı geleneklere ev sahipliği yapan nadir toplumlardan bir tanesiyiz.

Yıllardır sürdürülen bir diğer enteresan gelenek ise 'kız alma' töreni...

Hepiniz biliyorsunuzdur ne olduğunu ama yine de kısaca bahsedecek olursak, düğünden önce damat ve ailesi gelerek evlenecek olan kadını ailesinin evinden birtakım dualar eşliğinde çıkartıyor.

Bu kısımda gelinlerin büyük bir kısmı ise gelin evden çıkmadan ailenin büyük bir erkeğinin bağladığı 'kırmızı kuşak'.

Bizler yıllardır bu bahsedilen kırmızı kuşağın 'bekaret' ile ilgili olduğunu düşünüyorduk. Gelin bekaretini ve sözde 'saflığını' gösterdiği iddia ediliyordu bu kuşağın.

Fakat aslında kırmızı kuşak gelinin bekaretini göstermesi için değil de mutluluk ve bereket getirmesi için takılıyor.

Hatta nişan törenlerinde de çiftlerin parmaklarına takılan alyansların birbirine bağlandığı kırmızı kurdeleler de yine kırmızı rengin kötülüklerden koruyup, mutluluk getireceğine inanılmasıdır.

Bir diğer inanış ise kırmızı rengin kötü ruhlardan koruyacak olmasıdır...

Geline takılan kırmızı kuşağın nedeni de budur. Yeni doğum yapmış annelerin başına da kırmızı bir kurdele takılır mutlaka görmüşsünüzdür. Bu kurdelenin amacı da lohusa olarak adlandırılan anneyi kötü ruhlardan korumasıdır.

Orta Anadolu'da ise gelin ata binmeden önce babası beline yine bir kırmızı kuşak bağlıyor ama bu sefer adı 'gayret kuşağı'.

Gayret kuşağının amacı; kızın gelin gittiği evde tembellik yapmamasına, gayretli olmasına, işten kaçmamasına yöneliktir. Yani anlayacağınız 'gayret kuşağı'nın da gelinin cinsel hayatı ile pek bir bağlantısı yok.

Tabii ki bu kuşak adeti sadece biz Türkler'de yok, dünyanın farklı yerlerinde de evlenen kadınlara kuşak bağlanıyor.

Örneğin Yunanistan'da adı 'Zosimo' olan bu gelenekte yine gelin kendi evinden çıkmadan önce aile fertleri tarafından beline bir kuşak bağlanıyor, amacı ise bereket getirmesi ve kötü gözden koruması.

Kırmızı kuşak ve kırmızı duvak adeti olan başka bir ülke de Moğolistan...

Şamanizm'de kırmızı rengin kötü ruhlardan koruyacağına inanıldığı için evlenen kadınların üzerinde mutlaka kırmızı renkte bir parça bulunduruluyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Dünyanın Dört Bir Yanındaki Birbirinden İlginç Düğün Gelenekleri ile Herkesi Şaşırtan 25 Kültür
Yıllarca Sorgusuz Sualsiz Yerine Getirdiğimiz Düğün Adetlerinin Altında Yatan Enteresan Sebepler
Hepimizin Bildiği Düğün Geleneklerinin Nasıl Ortaya Çıktığını Öğrenince Küçük Dilinizi Yutacaksınız!

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
11.10.2022

Vallaha açıkçası ben de “bekareti” temsil ettiğini düşünüyordum. İşin garip yani bir çok başka kaynak da bunu teyit ediyor. Peki siz bu bilgiye nereden ulaştınız?

12.10.2022

Nefret ediyorum bu tarihi geçmiş geleneklerden

13.10.2022

Kurban edilecek koçlara da kirmızı kurdele takılip, Kına yakıliyor.Belki de bu yüzden yada bu toplumsal psikoloji yüzünden Mehmetçiklerimiz ve kadınlarımız Kurbanlık koyun gibi harcanabiliyor. Kadın cinayetlerinin ve şehitlerin hakkını savunan kaç anne baba gördünüz?!

TÜM YORUMLARI OKU (15)