Uzun Süren Araştırmalar Sonucu Jüpiter'in Uydusunda Su Bulunduğu Açıklandı!

Araştırmacıların Güneş Sistemi'ndeki en büyük uydu olan Ganymede'nin yüzeyinden su buharı yükseldiğini gözlemlediğini söylesek siz de heyecanlanırdınız değil mi? Jüpiter'in bu uydusu, buzlu dış katmanının altında Dünya'daki tüm okyanusların toplamında daha fazla su barındırma olasılığına sahip olmasıyla biliniyor. Ganymede'de yürütülen gözlem çalışmalarını ve su buharının bulunuşuna dair detayları merak ediyorsanız sizi içeriğimize doğru alalım. 👇

Ganymede'de genellikle buzun eriyip buharlaşması için gerekli olan sıcaklık koşullarına rastlanmıyor.

Ancak kısa süre önce yayımlanan bir çalışmada, yüklü parçacık yağmurlarının ve Güneş tepe noktasına ulaştığında yüzeye ulaşan güneş ışınlarının, oksijen ve su buharı gibi molekülleri süblimleşmesi için gereken koşulları oluşturduğu açıklandı.

Hubble Uzay Teleskobu sayesinde uydunun ince bir atmosfere sahip olduğu yirmi yıldan uzun süredir biliniyordu.

Hubble Teleskobu, uydudaki gazların deşarj olması sonucu oluşan uzun ve renkli morötesi ışın şeritlerinin gözlemlenmesini sağlamıştı. Şeritlerin gözlemlenmesi üzerine atmosferde moleküler oksijen bulunduğu düşünülse de, saf moleküler oksijenli atmosferlerde rastlanmayan kimi emisyonlar gerçekleşiyordu. Mümkün olan bir başka olasılık ise, uyduda atomik oksijen mevcut olması ve dolayısıyla, ara sıra oksijen atomlarının yüzeyden kurtuluyor olmasıydı.

Bu iddiaların aksine, yapılan son analizlerde Ganymede'nin ince atmosferindeki gizemli bileşenin su buharı olduğu fark edildi.

İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmayı yürüten Lorenz Roth, 'Şimdiye değin bir tek yüklü parçacıklar buzlu yüzeyi aşındırdığında moleküler oksijenin ortaya çıktığı gözlemlenmişti. Bulduğumuz su buharı, ısınan buzul bölgelerde termal kaçış gerçekleşip buzun süblimleşmesi sonucunda oluşuyor” diyerek gizeme açıklık getirdi.

Su buharının keşfinde, birden çok çalışma ve uzay aracının katkısı bulunuyor.

1998'de fırlatılan ve Ganymede'nin ilk fotoğrafını çeken Galileo uzay aracıyla başlayıp 2010'a kadar süren gözlemler sonucunda elde edilen verilerle 2018'de NASA'nın Jüpiter ve uydularını gözlemlemesi için gönderdiği Juno uzay aracı bu keşifte büyük birer paya sahip.

Jüpiter'in uyduları için sırada büyük keşif hamlesi var.

Bugüne kadar yapılan tüm gözlem ve çalışmalar; Europa, Callisto ve Ganymede uydularının gizemlerini açığa çıkarmak üzere Avrupa Uzay Ajansı tarafından geliştirilen JUICE'in (Jüpiter'in Buzul Uydularını Keşif Aracı) görevine hazırlanmasına yardımcı oluyor. JUICE keşif aracı, önümüzdeki yıl haziran ayında fırlatılarak toplamda 10 yıl sürecek bir yolculuğa çıkacak ve 2029'un ekim ayında Jüpiter'in yörüngesine girecek, eylül 2032'de ise Ganymede'ye geçecek.

67 Tane Yetmedi mi? Güneş Sistemi'nin En Büyüğü Jüpiter'in 12 Yeni Uydusu Keşfedildi!
Güneş Sistemi'nde 'Yaşam'ın İzinde: Satürn'ün Uydusunda "Gözsüz Yaratıklar" mı Yaşıyor?
300 Işık Yılı Uzaklıkta Güneş Sistemi'ne Benzer Bir Gezegen Sistemi Keşfedildi ve Fotoğraflandı

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
03.08.2021

Uzay eskiden Hawking gibi üst düzey bilim insanlarının gözlem ve fikirleri ile keşfi mümkün görünüyordu.. şimdi malesef parası olana yeni turistik furya oldu.. Jüpiter den biri el sallasa heyecandan çok acıyor gözlerle bakıyorum..yalan oldular diye..yeni zengin çöplüğü..elon musk gider kafası güzel işer o suya merak etmeyin..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ