Üzümün En Tatlı Zamanı: Sonbaharda Adım Adım Lezzetli Bağ Bozumu Rotaları

Eylül ayı bağ bozumu ayı demek. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde üzüm severler ve şarap üreticileri bu zamanı dört gözle bekliyor. Hatta o kadar önemli ki bu konuda birçok festival bile yapılmakta. Bu yazımızda hangi ilde ya da ilçede bağ bozumu yapılır, festivalleri ne zaman onu öğreneceğiz. Var mısınız bizimle üzüm kadar lezzetli bir yolculuğa?

Bozcaada

Üzüm bağları ve bağ bozumu denilince şüphesiz ilk aklımıza gelen durak Bozcaada. Üzüm bağların yanı başında konaklama imkanı ve düzenlenen Bozcaada Bağ Bozumu Festivalinin de önemli bir etkisi var. Her sene büyük bir coşkuyla kutlanan bu festivale ülkemizin dört bir yanından insanlar Eylül ayında Bozcaada'yı ziyaret ederek bağlarda ve üretim tesislerinde keyif dolu günler geçiriyorlar. 2022 Bozcaada Bağ Bozumu Festivali, 2-3 Eylülde yapıldı. O bölgeye has üzüm çeşitleri: Papazkarası, Karasakız, Gamay, Sauvignon Blanc, Semillon ve Cinsault.

Denizli- Çal

Denizli Çal Bağ Bozumu her yılın Eylül ayının ilk ya da ikinci haftasında düzenlenmekte. Denizli’nin Çal ilçesinde yapılan bağ bozumu festivali uzun yıllardır süregelmekte. Üzüm üreticilerinin sezonun yorgunluğunu ve stresini attığı festivalde, katılımcılar hem keyifli bir sosyo-kültürel etkinliğin parçası haline geliyor hem de Denizli halkına bayram tadında birkaç gün yaşıyor.

Kapadokya

Peri bacaları kadar ünlü olduğu şaraplarıyla da adından söz ettiren Kapadokya, bağ bozumu için ziyaret edilebilecek en keyifli duraklardan bir tanesi. Gizemli coğrafyasıyla gönülleri fetheden Kapadokya bölgesi her sonbaharda Ürgüp Bağ Bozumu Festivaline gelenlere her anlamda güzel anlar yaşatıyor. Gün doğumu ve batımıyla misafirlerine büyüleyen Kapadokya bu dönemde üzümleri ve şaraplarıyla da gelen ziyaretçilerinin başını döndürüyor. Ziyaretçilerine farklı deneyimin kapılarını açan Kapadokya’da bağ bozumu etkinliklerine katılarak, üzüm bağlarına doğru unutamayacağınız bir yolculuğa çıkacaksınız. 2022 Ürgüp Bağ Bozumu Festivali, 9-12 Eylül tarihlerinde Ürgüp'te yapılacak. Gitmek isteyenlere duyurulur.

Urla

Ege'nin en güzel tatil beldelerinden biri olan Urla'nın güzelliği yalnızca berrak ve güzel denizinden gelmiyor. Burası aynı zamanda birbirinden güzel üzüm bağlarıyla da ön plana çıkıyor. Her yıl düzenlenen Urla Bağ Bozumu Festivali'ne de ev sahipliği yapan bağlarda festival zamanı büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Festival tarihi değişkenlik gösterse de diğer bağ bozumu şenliklerine göre daha erken yapıldığı bilinmekte. Eğer bağ bozumu zamanında Urla'da olmak isterseniz bir sonraki yıl için programınızı şimdiden planlamalısınız. Osmanlı Devleti zamanında şarap yapımına ara veren Urla son dönemlerde bu konuda eski görkemli günlerine geri dönüyor. Genellikle şaraba olan ilgilerini bir yurtdışı eğitim ile tamamlayan aileler yavaş yavaş butik şarap üreticiliğine girmekte.

Barbare

İsmini son zamanlarda sık sık duyuran Barbare Bağları kısa süre içerisinde en popüler bağ bozumu duraklarından biri haline geldi. Tekirdağ'da yer alan Barbare'nin bu kadar popüler olmasının nedeni hem organik yetiştirilen üzümleri ve İstanbul gibi bir metropole 2 saatlik kısa bir mesafede yer alması da ününe ün katan başka bir özelliği. Gerçekten görülmeye değer bir manzaranın hakim olduğu Barbare Bağlarında, fotoğraf çekerken harika kareler yakalayacaksınız. Tekirdağ’ın Barbaros kasabası ile Yazır köyü arasında yer alan Barbare Bağları’nın elbette bir hikayesi var ve hikayesi 2000 yılına uzanıyor. İlk şarap üretimini 2007 yılında gerçekleştiren şarap evi 2011 yılında ise şato tipi üretimiyle ilk kez şaraplarını tüketici ile tanıştırdı. Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache ve Mourvedre üzümlerinin dikili olduğu 230 dönümlük arazisinde organik, biyodinamik ve sürdürülebilir bağcılık ile bağcılık ve şarapcılık adına yenilikçi adımlar atıyor.

Kırklareli

Eylül ayında bağ bozumu rotalarından biri de Kırklareli'dir. Çünkü burada da bağ bozumu her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor ve bu kutlamalar festival haline getirildi. Son on yıldır düzenli olarak yapılan Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenliğinde Kırklareli ve çevre köylerinin havası bambaşka bir hale geliyor.

Mürefte

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı bir mahalle olan Mürefte'nin bağlarından toplanan üzümlerin yolculuğuna şahit olmak ister misiniz? Tıpkı Tekirdağ'ın diğer bölgelerindeki gibi Mürefte'de de bağ bozumu dönemlerinde sokaklar çok daha hareketli ve gidilmeye değer hale geliyor. Bağ bozumu zamanı Mürefte'ye turlar düzenliyorlar. Gitmek isterseniz bu dönemleri takip etmenizi tavsiye ediyoruz.

Gelibolu

Her bir adımda tarih fışkıran topraklarıyla Gelibolu, mutlaka ama mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir başka bağ bozumu rotası. İlçenin tarihi ve geçmişinin yanı sıra verimli topraklarında yetişen üzüm bağları da ayrı bir öneme sahip. Özellikle Kabatepe bölgesinde bulunan bağlarda, bağ bozumu döneminde ziyaretçiler köy yaşamına bizzat yakından tanık oluyor, toprak ve doğayla bütünleşme şansını elde ediyorlar. Sizde Gelibolu'da yapılan bağ bozumunu görmek isterseniz dönem dönem değişen bu zamanı takip etmeniz gerekiyor.

Elazığ

Elazığ ülkemizin en iri taneli üzümlerinin yetiştiği yer olarak biliniyor. Bu üzüm çeşidi 'öküzgözü' olarak nam salmıştır. Ege ve Trakya'da da bulunan bu siyah üzümün ismi neden sık sık Elazığ ile anılıyor derseniz sebebi hem en güzel 'öküzgözünün' bu topraklarda yetişmesi, hem de bu üzüm çeşidinin ana vatanı olması. Bağ bozumu zamanında ziyaretçiler özellikle Aydıncık Köyünde alıyor ve her yıl genellikle Eylül ayının sonlarına doğru Elazığ'da bağ bozumu şenlikleri düzenleniyor. Elazığ'a yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.

Kalecik

Kalecik, Ankara’nın hemen 70 km ötesinde; 5000 – 6000 yıllık geçmişinde Hititler, Frigler, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış bir ilçe. Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka Devrimini yapacağı Kastamonu-İnebolu yolculuğu sırasında kendisini ağırlayan tarihi bir yerdir. Böylesi tarihi ve kültürel dokuya sahip olan Kalecik Kızılırmak üzerinde, üzüm fışkıran bağlarıyla da kendisinde söz ettiriyor. Selçuklu Devletinden kalma Yedi Gözlü Köprüsü, Tarihi Kalecik Kalesi çok sayıda tarihi konağı ve doğal güzellikleri ile birlikte Ankara’nın hemen yanı başında bulunan çok şirin bir ilçe tarih, doğa ve kültür ile iç içe bir hafta sonu geçirmek ve ünlü kalecik karası üzümü ve şarabını denemek isteyenleri bekliyor.

Mardin

Türkiye’nin en fazla üzüm bağı bulunan illerinden biri olan Mardin’de bağ bozumu ile dallardan toplanan üzümler Ekim ayının gelmesiyle birlikte Mazıdağı ilçe merkezi ve kırsal mahallelerde vatandaşlar bereketli topraklarda Mezrone üzüm hasadına başlar. Ünlü Süryani şarabı ile dillere nam salan Mardin 15 ekim bağ bozumu zamanı. Sonbahar mevsiminin gelmesiyle bağ bozumu zamanı da başlayacağı Mardin'de 20'den fazla üzüm çeşidinin bulunuyor. Özellikle Mezrone türü ile ön plana çıkan Savur ve Ömerli ilçeleri bağ bozumu zamanı daha da hareketleniyor.

Diyarbakır

Ergani ve Lice ilçelerinde her sene büyük bir heyecanla beklenen bağ bozumu 7'de 70'e herkesin katılımı ile yapılmakta. Diyarbakırın Boğazkere bağlarında üretilen üzümlerden yine aynı isimde şaraplar üretilmektedir.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
10.09.2022

Tekirdağ Mürefte ve şark köy gelin şarabı dalında içelim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ