Üzülmeyin Bu Da Geçer: Hayatı Dar Eden Ayrılık Acısının Aslında Kaç Gün Sürdüğünü Bilimsel Olarak Söylüyoruz!

Bazı ilişkilerin kaderidir ayrılık, asıl soru ne kadar sürede bu aşkın izlerinden kurtuluruz? Siz hiç yorulmayın, bilim ışığında net bir süre vermeye geldik.

Ayrılık acısına dair yaptığımız araştırmada şu akademik çalışmadan, bu anketten ve Telegraph'ta yer alan şu köşe yazısından faydalandık.

Bir şeylerle yüzleşmeye başlıyorsak öncelikle ayrılığın evreleriyle yüzleşelim.

Güzel günler geride kaldı, sevdiğimiz insanla yollarımız sonsuza dek ayrıldı... Bunu kabullenmediğimiz sürece 'unutma' asla gerçekleşmeyecek, dolayısıyla yeni bir sayfa açmak imkansızaşacak. O halde ilk aşamayı kabulleniş olarak adlandıralım. 

İnkar evresini ne kadar hızlı aşarsanız o kadar iyi.

Bu süreçte yaşayacağınız, dayanması zor olan hislerin yaklaşmakta olduğunu ve daha da önemlisi bunların normal olduğunu bilin.

İlişkinizin süresi, kurduğunuz bağların derinliği, karakteriniz, tüm bunlar yaşayacaklarınızı etkileyecek. Kendinizle yüzleştikten sonra ikinci aşamaya hazırsınız, bir ilişki sona erdiyse ortada mühim bir yahut birkaç sorun vardır. Yaptığınız hataları hatırlayacaksınız, onlarca keşke arasında kalacaksınız. Yani ikinci aşama: Yüzleşme.

Yüzleştiğimiz gerçekleri sindirdikten sonra sırada üçüncü aşama, yani ayrılıkla barışma var.

Güzel hisler kadar yaralayan hisler de ilişkilerin bir parçası. Bir gün ayrılma ihtimaliniz olduğunu bilerek yaşadınız her şeyi ve işler yolunda gitmedi. Bu aşamadan sonra uzaklaşan ilişkiden geriye hoş anılar kalmaya başlayacak. Bu üç aşamayı anlamak kolay ama bu üzüntü ne kadar sürecek? 

Asıl soru burada yatıyor.

Çevrenizdeki 'sözde' ilişki uzmanları neler diyor bilmiyoruz, biz deneylere sırtımızı dayadık.

Öncelikle ilişkilerin süresi arttıkça ayrılık acısının artacağına dair yaygın bir kanı var, biliyoruz. Aslında bu gerçeği tam anlamıyla yansıtmıyor. Bundan on yıl önce yapılan bir araştırmaya göre şiddetli ayrılık acısı yaşayan kişiler, ortalama üç ay sonra bu yoğun acılardan kurtulmaya başlıyor. En azından kendilerini 'iyi' hissettiklerini söylerken tereddüt etmiyorlar.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre birebir mülakat yapılan kişiler bu süreyi altı aya yakın görüyor.

Şunu da not etmek gerek, ilişkinizin süresi kadar bu ilişkiye kendinizden neler verdiğiniz, ayrılık sürecinde nasıl yıkımlar yaşadığınız da süreleri değiştiriyor...

Şayet yıpranmalarla dolu bir ilişkiden bahsediyorsak ve karakterinizde yaralanmalar meydana geldiyse bu süreler değişiklik gösteriyor. Bu tip ilişkilerden çıkan kişiler altı haftada normale dönebiliyor yahut yıllar boyu bu ilişkinin yaralarıyla cebelleşiyor. Bu tip çarpık ilişkiler söz konusu olduğunda tahmin yapmak çok zor.

Tespiti yapıp kenara çekilmiyoruz: Bu ilişkiler için süreyi üç ya da altı ay seviyesine çekmek, huzura kavuşmak mümkün.

Öncelikle bir klişe gibi görünse de bu acıları herkesin yaşadığını hatırlayın ve sonsuza dek çekilen aşk acısı olmayacağını bilin. Bunun yanında acı süresini kısaltmak için en iyi yöntem yeni aşklarla bu yaranın izlerini kapatmak yerine size değer verdiğini bildiğiniz insanlarla, dostlarla, aile bireyleriyle olmaya çalışın. Her ne kadar faydasız gibi görünse de size yaralarınızı sarmak için gerekli alanı yaratacaklar.

Her yerde tekrarlanan diğer önerileri zaten biliyorsunuz, bizim son önerimiz Epiktetos'a kulak vermeniz.

"Eğer evrenin size mutluluğu getireceğine inanırsanız hayal kırıklığına uğrarsınız, eğer evrenin size bugün verdiklerini kabullenmeye başlarsanız hayat biraz daha kolaylaşır."

Hayat böyle, acılar da var mutluluk da. Ayrılık acısından kurtulmanın optimum süresini paylaştık fakat biz mutluluğu aramadıkça onunla altı ay değil altı yılda bile karşılaşmamız mümkün değil.

Sizin deneyimlerinizi merak ediyoruz, size göre ayrılık acısından kaç zamanda kurtulunur?

Popüler İçerikler

Yeniden Refah Lideri Fatih Erbakan Rakamları Paylaştı: "MHP'yi Geride Bıraktık"
Buse Terim, Boşanma Sonrası Sessizliğini Bozdu: Mahremiyet Vurgulu Mesaj!
Adana'da Skandal Görüntüler: Kesilmiş At ve Eşek Kalıntıları Kanalda Bulundu!
YORUMLAR
11.11.2019

Kıçında at nalı ile doğanları mutlu etmekle çok meşgul olan Evren'in bize mutluluk vereceğine hiç inanmadım zaten.

11.11.2019

Ama herşey geçici mutluluk bile :)

Pasif Kullanıcı
11.11.2019

İlk defa verimli(benim açımdan) bir ilişkim oldu. Ondan çok şey öğrendim, değerli olduğumu hissettim. Onun sayesinde ciddi anlamda geçen seneden bu seneye kadar 5 yaş büyümüşüm gibi geldi. Gel de unut arkadaş ya! Mesafelere engel olamayan evrenden mutluluk mu gelirmiş?! Canım seni unutmak istemiyor kısacası.

13.11.2019

18 gün oldu ne sesini duydum ne yüzünü gördüm ne kokusu napıyor bilmiyorum 3 yıldır hiç bir çıkar gözetmeden sevdiğim sevildiğimi hissettiğim insan hiç sebeb yokken benden ayrıldı sanki kolum koptu vücudumdan hergün bi parça alıp gidiyor benden dayanması çok zor sanki artık beni mutlu edecek tek şey o gibi hissediyorum Allah herkesin yardımcısı olsun .

TÜM YORUMLARI OKU (11)