Uzmanlardan Can Sıkan Uyarı: Küresel Isınma Yüzünden Böcek ve Sinek Sayıları Hızla Artacak

Sanki yeterince yoklarmış gibi...

Şu bir gerçek ki, böcekler her yerde.

Nereye giderseniz gidin, böceklerden uzaklaşmanız çok mümkün değil. Üstelik son araştırmalara göre, örümcekler kendilerine imkan sunulsa dünyadaki tüm insanları 1 yıl içinde tamamen yiyebilir ve böyle geniş çaplı bir ziyafete göre hala aç olmaya devam edebilirler. Korkunç, değil mi?

Dünyadaki tüm türlerin yüzde 80'ini böceklerin oluşturduğu düşünülüyor.

Her 5 bitki türünden 4'ü de, çoğalabilmek için böceklere ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla böcek yoksa, bitki yok. Bitki yoksa, hayvan yok, biz de yokuz, gezegen de yok. Yani böcekler hayli önemli, ama bir o kadar da sevimsizler...

Peki küresel ısınma neticesinde böceklerin etkilenmesi, dünya için neler getirecek?

Uzmanlara göre senaryo çoktan işlemeye başladı bile, yani tahmin etmeye bile gerek yok. Sıcaklıklar nedeniyle normalden erken ortaya çıkacak olan böceklerin tarım faaliyetlerini baltalayacağı, sinekler aracılığıyla yayılan hastalıkların, sineklerin yerleşim yerlerinin değişmesiyle giderek daha tehlikeli ve yaygın hale gelebileceği gibi teoriler bulunuyor.

Küresel ısınmanın etkisi neticesinde bazı büyük örümcek türlerinin daha da büyük hale gelmeye başladığı biliniyor.

Bununla beraber yavaş yavaş yaşadıkları alanları da değiştiriyor ve dünyanın farklı yerlerine doğru kayıyorlar. Bunun nedeniyse tolere edebileceklerinden daha yüksek sıcaklıklarla karşılaştıkları için, görece daha serin olan bölgelere göç etmeleri.

Yani küresel ısınma neticesinde böcekler, darbe yiyen tarafta olmayacak pek.

Sıcak bölgelerdeyseler soğuk bölgelere kaçacaklar, zaten soğuk bölgelerdelerse daha yükseklere çıkacaklar; her halükarda bir şekilde uyum sağlayacaklar. Olansa yeni gittikleri yerlerdeki insanlara ve halihazırda adaptasyon sağladıkları bölgelerdeki insanlara olacak.

Var olmaya daha da dev şekilde devam eden böceklerin can sıkıcılığı bir yana, yok olan böceklerin yarattığı problemlerle de baş edeceğiz.

Nitekim birkaç tür böceğin bile dünya üzerinden silinmesi, doğa için hayli korkunç sonuçlara yol açabilir ve açacak da. Neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor anlayacağınız.

Daha büyük böcekler, daha fazla sayıda sinekler...

Küresel ısınma insanlığı bir hayli tatsız durumlara sokacak gibi gözüküyor. Ne diyelim, daha da geç olmadan insanlık olarak bu konuya karşı biraz daha bilinçlenebilmek dileğiyle...

Popüler İçerikler

Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
YORUMLAR
17.06.2017

bocek fobim oldugu halde icerige girdim.Cogalacaksa ugur bocegi, kelebekler fln cogalsin :( orumcek ne ya😭

17.06.2017

Bu sene mutasyon geçirmiş versiyonları piyasaya sürülmüş galiba.Geçen gün bir hamam böceği çıktı,evi yakacaktım.Ayağımdan büyük şerefsiz.Işığı aniden bir açtım kepaze oldu,sağa sola koşuşturdu falan.Ben de fon müziği olarak Gökhan Kırdar'dan Üstüme Basıp Geçme şarkısını açtım.4 oda dolaştıktan sonra buna bir yiğitlik geldi heralde,Napolyon gibi dikildi karşıma,ben de bastım terliği.Naaşını da balkondan aşağı attım.Terörist lan bunlar,ev basıyorlar.Bakın bu çok yanlış.

17.06.2017

boceklerin boyutunu sinirlayan en buyuk faktor trake solunum sistemleridir. bizim gibi akcigere, kalbe, oksijeni tum vucuda dagitan dolasim sistemine sahip degillerdir. trake basitce tum dokulara dagilan hava borucuklaridir. sicaklik artikca diffuzyon hizi artigindan oksijen dagitimlarindaki verimlilik artar. kisaca daha sicak iklim daha buyuk bocek demektir. 250milyon yil once dunya daha sicakkken ve daha yuksek oksijen konsantrasyonu varken 2 metre kanat acikligina sahip yusufcuk bocekleri gezegende dolasiyordu

17.06.2017

bir tek o değil 3 metrelik kırkayak da vardı https://www.sciencephoto.com/image/779566/530wm/C0307174-Carboniferous_Fauna_Compared_to_Humans-SPL.jpg

TÜM YORUMLARI OKU (24)