Uzmanlara Göre Vajinal Sağlığını Düşünen Herkesin Kesinlikle Uzak Durması Gereken 13 Durum

Günümüzde birçok insanın vajina ve vajinal sağlıkla ilgili doğru bildiği pek çok yanlış var. Bunun en büyük nedenlerinden biri de vajinanın günümüzde hala bir tabu olması.

Biz de bu içerikte vücudumuzun en az kolu bacağı kadar bir parçası olan vajinayla ilgili en sık bilinen ve biz farkında bile olmazken aslında bize zarar veren durum ve objeleri derledik. Haydi gelin nelermiş onlar, aslında neleri doğru sanıp kendimize zarar veriyormuşuz hep birlikte öğrenelim.

1. Son yılların vazgeçilmezi banyo topları

Geçtiğimiz yıllarda hayatımıza giren ve bu yıl patlıcan aromalı bombaların da piyasaya çıkışıyla beraber bu ürünler sadece kozmetik mağazalarında değil aynı zamanda seks shoplarda da kendine yer buldu ama uzmanlar bu sabunsu ürünlerin vajinal sağlık açısından sakıncalı olabileceğine vurgu yapıyorlar. Bunun nedeni ise bu banyo toplarının vajinanın içindeki bakteri dengesini bozması. Banyo topları aynı zamanda tahriş, iltihaplanma ve bakteriyel vajinoza da neden olabiliyorlar. Aman dikkat diyelim!

2. Vajinal duş

Özellikle de cinsel birliktelik sonrasında ortaya çıkan akıntıyı temizlemek için kullanılan bu yöntemde birçok uzmana göre oldukça tehlikeli. Mount Sinai Tıp Fakültesi'nde bir jinekolog ve Yardımcı Klinik Profesör olan Dr. Alyssa Dweck bu yöntem hakkında şöyle diyor: 

'Vajinal duşlar pelvik inflamatuar hastalıklara (PID) ve bakteriyel vajinoze sebep oluyorlar. Eğer birliktelik sonrasında vajinanızı yıkamak istiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey vajinanızı duştayken su ve sabun ile yıkamak olacaktır. Bunu yaparken vajinanızın içine sabun değdirmediğinizden emin olun. Eğer bir koku varsa zaten doktora gitmelisiniz. Ayrıca vajina zaten kendini temizleyen bir organdır, onu sizin fazladan temizlemenize gerek yok.'

3. Glitter yani simler

Özellikle geçtiğimiz yıl birçok kadın bir fantezi olarak vajinalarına glitter kapsülleri yerleştirmeye başladılar. Bu kapsülleri üreten şirket ise ürünlerin cinsel ilişkiye girmeden en az bir saat önce vajinaya yerleştirilmesi gerektiğini söyledi ama birçok uzman bu akıma karşı çıktı. Ünlü jinekolog Dr. Jen Gunter bu yapışkan sıvının vajinal enfeksiyonlara neden olabileceğini ve dudağımıza sürdüğümüz parlatıcılardaki simin dudağımıza zarar vermemesinin aynı şekilde vajinamıza da vermeyeceği gibi bir durum olmadığını ifade etti.

4. Piercing

www.instagram.com

Ülkemizde de son yıllarda oldukça popülaritesi artan ve vajinaya takılan bu piercingileri bazı kadınlar estetik bulduklarından bazıları da fantezi amaçlı taktırıyorlar fakat birçok uzman bunun çok zararlı olduğunu ifade ediyor. İngiltere St. Mary’s Hastanesi’ndeki doktorların bu konuyla ilgili yürüttükleri araştırmanın sonucunda olası acı ve sinire gelebilecek bir zararın da dışında aynı zamanda bu kadar hassas bir bölgeye piercing yaptırmak vücudun bir komplikasyon geliştirerek enfeksiyon kapmasına olanak tanıdığını ortaya koydu.

5. Vajina sıkılaştırma/ daraltma

Vajina sıkılaştırma yöntemi kişinin özel alanının daha dar olmasından kaynaklı cinsel birliktelikten daha çok keyif alması içi tercih edilen bir yöntem fakat vajinayı kurutan bu tarz uygulamaların cinsel yolla geçen enfeksiyonların bulaşmasını arttırdığı biliniyor. Vajinanızı daraltmayı vadeden bir yöntem gerçekten de çok tehlikeli olabilir. Bu gerçeği aklınızdan çıkarmamanızı tavsiye ederiz.

Gelin bu yöntemdense daha doğal olan ve pelvik kaslarınızı güçlendiren Kegel egzersizlerine bir göz atın:

Sağlığınızı Korurken Cinsel Yaşantınızda Sizi Doruklara Çıkarmaya Yarayacak Harika Yöntem: Kegel Egzersizi

6. Kokulu sabun ve parfümler

Vajinamızda bazen koku oluşabilir ama bu da en az oluşmaması kadar doğal bir durumdur. Günümüzde birçok kadın bu kokuyu değiştirmek için kokulu sabun ve parfümler kullanıyorlar fakat aslında bu oldukça zararlı bir yöntem. John Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre vajinamızın kendi içinde bir pH dengesi var. Herhangi bir koku da aslında bu dengeyi bozuyor.

7. Fazla dar bir iç çamaşırı giymek

Giydiğiniz iç çamaşırının mutlaka rahat ve ne bol ne de dar olması gerekli. Fazla dar iç çamaşırları sürtünme ve tahrişe neden olacağından vajinal bölgede olması gereken sıcaklık dengesini bozar ve nem oluşmasına neden olurlar. Bakteriler de bu nemli bölgede üremeye ve enfeksiyona neden olurlar.

8. Buhar

Son günlerde oldukça popülerleşen yöntemlerden biri olan bu durum aslında çok tehlikeli olabilir. Herhangi bir spada iç çamaşırı giymeden ve aslında buharın üstüne oturmak aslında her ne kadar bölgedeki kan akışını arttırıp size kendinizi iyi hissettiriyor olsa da yanıkların ve tahriş oluşmasına neden olabilir. Bundan dolayı da bu yöntemi uygulayanların çok dikkatli olması gerekli.

9. Çay ağacı yağı

NYU Langone Tıp Merkezi'nde bir jinekolog ve doçent olan Dr. Raquel Dardik çay ağacı yağlarıyla ilgili şöyle diyor: 

'Eğer bir yağ kullanmak istiyorsanız bu evinizde kızartma için bile kullanılacak bir yağdan ziyade özel bir yağ olmalıdır. pH nötr olan bir yağ kullanmak istiyorsanız badem yağı, hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı iyi bir seçenek olabilir ama sakın ama sakın kimyasal yanıklara neden olan çay ağacı yağını vajinanızda kullanmayın.'

10. Krem şanti

Yine cinsel fantezilerde kullanılan bir yöntem de vajinaya krem şanti sıkmak. Birçok doktor bu kadar sert bir kremanın vajinanın içine girmesi durumunda sorun yaşayacağınızı belirtiyorlar.

11. Vazelin

Genellikle kayganlaştırıcı olan vazelinler vajinal enfeksiyona neden olabilirler. Zaten kayganlaştırıcı diye bir şey de bu yüzden üretiliyor değil mi?😅

12. Meyve ve sebzeler

Vajinanızın içine fantezi olarak ya da mastürbasyon yaparken meyve veya sebze sokmayın. Bu hem tahrişe neden olabileceği gibi hem de meyve ve sebzelerin üstünde çok miktarda böcek ilacı var. Bu gerçeği de unutmayın.

13. Sert cisimler

Vajinanın iç kısmına kan akışı o kadar hızlı ve fazladır ki en küçük kesik bile inanılmaz miktarda kanamaya neden olabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Dünyanın Farklı Bölgelerinde İlk Kez Regl Olan Kadınlara Uygulanan Gelenekleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!

👇

Bir Kabin Görevlisinden İtiraflar! Hava Yolu Şirketlerinin Yolculardan Sakladığı Şeyleri Anlatan Kadın

👇

Listede Ayçiçek Yağı da Var! 2021 Yılında Türkiye'de İnternet Üzerinden En Çok Satılan Ürünler

Popüler İçerikler

"MHP Eridi" Eleştirilerine Yanıt: Devlet Bahçeli, Kendi Matematiğinden Oy Oranlarını Açıkladı
Çileden Çıkaran Olay: Öz Kızı ve İkinci Eşini Yatakta Basan Kadının Yaşadıkları Şoke Etti
Fatih Altaylı'dan Kendisine "Sözde Gazeteci" Diyen Hakan Ural'a Duyanları Dumur Eden Cevap
YORUMLAR
07.02.2021

Meyve sebze sokmayın?!?!?!?!?!?!??!!?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ