Uzmanlara Göre Günümüz Ekonomisinde Borçlanmak mı Daha Mantıklı Yoksa Birikim Yapmak mı?

Hem global hem de yerel anlamda derinden hissettiğimiz 2022 ekonomik krizi paraya ve finansal araçlara bakış açımızı büyük ölçüde değiştirdi. Her geçen gün artan fiyatlar birikim yapmayı zorlaştırırken borçlanarak bir şeyler satın almayı kolaylaştırdı. Peki uzmanlar borçlanmak ve birikim yapmak hakkında şu andaki şartlar baz alındığında ne düşünüyor?

Gelin günümüz ekonomisinde hangisinin daha mantıklı olduğunu birlikte inceleyelim!

Kredi çekmek artık borçlanmak olarak değil, geleceğe yatırım yapmak olarak algılanıyor.

Kredi çekmek önceleri ödenemeyecek borçlar altına girmek olarak algılanıyordu, fakat günümüz ekonomisinde birikim veya yatırım yapmak için sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri. Konut ve araba satın almak, tatile çıkmak veya sadece alışveriş ihtiyaçlarını karşılamak için birbirinden farklı kredi opsiyonları mevcut. Yani farklı kullanıcı kitlesi için farklı seçeneklerin olması kredi çekmeyi avantajlı hale getiren bir özellik.

Enflasyonun sürekli artması nedeniyle zaman içinde çekilen bir kredi taksidini ödemek çok daha kolay oluyor.

Bununla birlikte, şu günlerde hepimizin yakından takip ettiği gibi global olarak dur durak bilmeyen bir enflasyon artışı var. Bunun yerel etkileri ise çok daha hissedilir boyutlarda. Haliyle fiyatların ve ödenen ücretlerin sürekli olarak arttığı bir senaryoda, taksit ücreti 1 yıl sonra çok cüzi gelecek bir kredi çekmek hiç de saçma bir fikir değil.

Konut kredisi ile borçlanarak ev satın almak fiyatı değerlenecek bir ürüne erkenden yatırım yapmayı sağlar.

Günümüzde düşük faiz oranları nedeniyle en sık kullanılan kredilerden biri konut kredisidir. Uzun yıllık ödeme planları ile konut satın alma fırsatı sunan bu tür krediler genellikle sadece ilk başlarda zorlayıcı olur. Çünkü maaşların ve fiyatların sürekli artış göstermesi, bununla birlikte çekilen kredi taksidinin sabit kalması, bir süre sonra ödeme yapmayı kolaylaştırır. Ayrıca bu zaman zarfında konut değeri de artış gösterir.

Enflasyon etkisiyle fiyatların hızlı yükselmesi yapılan birikimin yetersiz kalmasına neden olur.

Bunun yerine birikim yaparak konut almak ise neredeyse imkansızdır çünkü fiyatların artış göstermesi nedeniyle bir ay önce baktığınız bir evin fiyatı bir ay sonra fazlasıyla zamlanmış olabilir. Bu senaryoda ise aylık gelir aynı oranda artmayacağından hiçbir zaman yeterli birikime sahip olmama riski bulunur.

Altın ve dolar gibi ürünler özellikle uzun vadede fazla kazandıran yatırım enstrümanlarıdır.

Öte yandan, kimi durumlarda birikim yapmak da iyi bir seçenek olabilir. Özellikle altın ve dolar gibi enflasyon karşısında güçlü duran ürünlere yatırım yapmak, finansal zenginliği artırmayı sağlar. Çünkü bu tür ürünler hem global piyasalarda hem de yerel ekonomide değerlenir ayrıca her zaman geçerlilik taşır.

Birikim yaparken finans araçlarının enflasyon karşısında koruyucu olması önemlidir.

Aksi bir durumda, yani enflasyondan korumayan yatırım araçlarının tercih edilmesi halinde ise ne kadar birikim yaparsanız yapın hayallerinizi gerçekleştiremeyebilirsiniz. Örneğin; mevduat faizlerinin düşük olduğu bir ortamda paranızı mevduatta tutmak, bir anlamda enflasyondan korunamama riski taşır. Öyle ki, para biriktirirken zarara uğramayı kimse istemez.

Özellikle yatırım amaçlı çekilen kredilerde zamanlama her şeydir.

Kredi çekerken başvuran kişinin mali durumu, mevcut kredi koşulları ve zamanlama büyük ölçüde önemlidir. Kredi faiz oranlarına devlet tarafından yapılan teşvikler, milli geliri ve refah seviyesini artırmaya yardımcı olur. Bu nedenle özellikle mal mülk yatırımı yapma döneminde devlet iştiraklarının ve avantajlı kredi oranlarının yakından takip edilmesi gerekir.

Finansal bir karara varmadan önce yapılması gereken en önemli şey piyasa koşullarını araştırmaktır.

Sonuç olarak; birikim yapmak da borçlanarak yatırım yapmak da kendi içinde ayrı ayrı avantajlara sahiptir. Buradaki temel faktör, kredi şartlarını kendi çıkarına kullanabilmek ve gelecek öngörülerinde bulunabilmektir. Her iki durumda da yarının düşünülmemesi halinde, tahminlerin dışında zorlayıcı koşullar oluşabilir. Bu tür risklerden korunmak içinse mevcut kredi opsiyonlarının detaylı şekilde araştırılması gerekir.

Kredi çekerek borçlanmak avantajlı olsa da kişinin risk hesabı yapabilmesi gerekir.

Konuyu genel bir yorumla sonlandırmak gerekirse; mevcut koşullarda kredi çekerek borçlanmak birikim yapmaktan çok daha avantajlıdır. Ancak bu her kredinin avantajlı olduğu ve kolay ödendiği anlamına gelmez. İstikrarlı bir ödeme planına sahip olmak, gelir-gider arasındaki dengeyi yakalamak ve risklerin farkında olmak kişisel sermayenin artırılmasıdaki en önemli etkenlerdendir.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
YORUMLAR
11.08.2022

Düşük bütçeli bir bireysen birikim yapmaya çalışmak aptallıktır. (Kendi adıma konuşuyorum) aç yatarak canının istediği bir fincan kahveyi içmeyerek yaptığın birikime sokayım.

Yazıyı okumadan şunu söyleyebilirim. Bizim gibi enflasyon olan ülkelerde borclanmadan hicbirsey yapamazsın. Çünkü paran durduğu yerde değer kaybediyor. Başka başka yatırım araçları olsa da risk faktörü var faiz dışında. Aslında faiz de para getirmiyor paranın değerini koruyorsun

11.08.2022

Birikim yapmak daha mantıklı neden çünkü borçlandıkça sürekli çıkmaza gireceksiniz bu ay kkartını ödeyeyim diğer ay krediyi kapatayım 2+2 ödeme yapayım derken banka sizi arıyor 3 defa geciktirmeye girdiniz diye bu üst üste olması şart değil puanınız siciliniz bozuluyor. Para değer kaybetsin sorun değil yapcak bişey de yok. Ama birikimi sürekli hale getirirseniz kenarda sizi toparlayacak birşeyler olur. Ama anlık yaşayıp devam edersen biryerlere trak yaparsınız ve tamamen borç ödemesine maruz kalırsınız ve öteledikçe ötelersiniz hayallerinizi birikim yaparsanız her zaman elinizin altında kıyıda paranız olur aklınıza geleni yaparsınız. Birikim yapın. Hedefiniz olsun veya olmasın..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ