Hem global hem de yerel anlamda derinden hissettiğimiz 2022 ekonomik krizi paraya ve finansal araçlara bakış açımızı büyük ölçüde değiştirdi. Her geçen gün artan fiyatlar birikim yapmayı zorlaştırırken borçlanarak bir şeyler satın almayı kolaylaştırdı. Peki uzmanlar borçlanmak ve birikim yapmak hakkında şu andaki şartlar baz alındığında ne düşünüyor?
Gelin günümüz ekonomisinde hangisinin daha mantıklı olduğunu birlikte inceleyelim!
Düşük bütçeli bir bireysen birikim yapmaya çalışmak aptallıktır. (Kendi adıma konuşuyorum) aç yatarak canının istediği bir fincan kahveyi içmeyerek yaptığın birikime sokayım.
Yazıyı okumadan şunu söyleyebilirim. Bizim gibi enflasyon olan ülkelerde borclanmadan hicbirsey yapamazsın. Çünkü paran durduğu yerde değer kaybediyor. Başka başka yatırım araçları olsa da risk faktörü var faiz dışında. Aslında faiz de para getirmiyor paranın değerini koruyorsun
Birikim yapmak daha mantıklı neden çünkü borçlandıkça sürekli çıkmaza gireceksiniz bu ay kkartını ödeyeyim diğer ay krediyi kapatayım 2+2 ödeme yapayım derken banka sizi arıyor 3 defa geciktirmeye girdiniz diye bu üst üste olması şart değil puanınız siciliniz bozuluyor. Para değer kaybetsin sorun değil yapcak bişey de yok. Ama birikimi sürekli hale getirirseniz kenarda sizi toparlayacak birşeyler olur. Ama anlık yaşayıp devam edersen biryerlere trak yaparsınız ve tamamen borç ödemesine maruz kalırsınız ve öteledikçe ötelersiniz hayallerinizi birikim yaparsanız her zaman elinizin altında kıyıda paranız olur aklınıza geleni yaparsınız. Birikim yapın. Hedefiniz olsun veya olmasın..