Uzmanlara Göre Gerçek Suç Belgeselleri İzlemeyi Neden Seviyoruz?

Eğer izlenecek dizi ve film bulamıyorsak ilk baktığımız yer kesinlikle gerçek suç belgeselleri kategorisidir. Belgesellerde anlatılanlar her ne kadar acı ve korkunç olsa da yine de bu belgeselleri izlemekten kendimizi alamıyoruz. Peki, neden bu suç belgesellerine bu kadar ilgi duyuyoruz?

1. Kötülük bizi büyülüyor.

Bu insanları bu eylemlere neyin ittiğini ve onları harekete geçiren şeyin ne olduğunu bulmak istiyoruz, çünkü asla gerçekten cinayet işlemeyeceğimizin farkındayız. Bir katilin psikolojisi hakkında biraz fikir edinmek istiyoruz.

2. Hikaye anlatımı çok iyi.

Gerçek şeylerle uğraşan gerçek insanlar hakkında bir hikaye anlatıldığında, bu hikaye her zaman aynı bileşenlere ve aynı sona sahip bir Hollywood senaristinin uydurduğu bir şeyden daha fazla çeker.

3. Korkmayı seviyoruz.

Şiddet suçlarını neyin motive ettiğine olan ilgimizin korkuya indirgenmesi ve insanlığın karanlık tarafına dalıp, bir yandan da kanepenin güvenliğinde rahat hissetmek seyirciye tuhaf bir zevk veriyor. Tabii bu korku hissi kontrollü olmalı.

4. Olaydaki gizemi çözmeye çalışıyoruz.

İnsanlar bulmacaları sever ve gerçek suç şovları bu konuda beynimizi çalıştırır. TV'de ve kitaplarda yer alan gerçek suçlar, insanlara çözülecek bir bulmaca olarak sunuluyor.

5. Yüksek adrenalin sağlıyor.

Çok korkutucu hikayelere tanık olunduğunda insan vücudunda ciddi bir adrenalin meydana geliyor. Bu olay suç belgesellerine olan ilgiyi arttırabilir.

6. Hayatımıza şükrediyoruz.

Gerçek bir suç belgeseli izlemek kişiye yüksek oranda empati yaptırdığı için izleyici hem kurbanla hem de faille empati kurup kendi hayatından memnuniyet duyabiliyor.

7. Daha dikkatli olmamızı sağlıyor.

Gerçek suç belgeselleri, insanların kendi güvenliklerine yönelik tehditlere odaklanma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Özellikle kadınların gerçek suçu sevdiğini belirten psikologlar, bu kadınların kendilerini tehlikeli bir durumda bulurlarsa hayatta kalma şanslarını nasıl artıracaklarına dair ipuçları aldıklarına inanıyorlar.

8. Kurban olmadığımıza seviniyoruz.

Psikologlar, gerçek suça takıntılı olmamızın ana nedenlerinden birinin, kurban olmadığımız için bize rahatlama fırsatı vermesi olduğunu söylüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Arkasındaki Hikayelerin Gerçek Olduğunu Öğrendiğinizde Korkudan Tir Tir Titreyeceğiniz En İyi Suç Belgeselleri
Şuurunuzu Kaybedeceksiniz! Akla Hayale Sığmayan Olayları Konu Alan En İyi Suç Belgeselleri
Seri Katilinden Diktatörüne İnanılmaz Hayatları Konu Eden En İyi Netflix Belgeselleri

Popüler İçerikler

Mustafa Destici'den 750 TL'lik Kredi Kartı Vergisine Destek: "Vermezsen Sonun Suriye Gibi Olur"
Farah Zeynep Abdullah'ın Halkın Neden Ünlülerden Medet Umduğuna Dair Acı Konuşması MAM'da Alkış Topladı!
Büyük İddia: Çaycuma Cumhuriyet Başsavcısı, Sevgilisinin Eski Sevgililerini Gözaltına Aldırdı