Uzmanlar Yapışmaz Tavalar Konusunda Uyardı: Kullanmayı Ne Zaman Bırakmalısınız?

Yapışmaz tavaları metal gereçlerle kullanmak ve bulaşık makinesine koymak ciddi zararlar verebiliyor ve eğer 'Yapışmaz tava çizildiğinde kullanmak güvenli midir ve yapışmaz tava ne kadar dayanır?' gibi sorularınız varsa biz bu soruyu sizin için cevapladık! Yapışmaz tavalarınızı ne zaman değiştirmeniz gerektiğini öğrenmek için...👇

Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.

“Bu içerik marka iş birliği içeriyor olabilir.”

Pek çoğumuz kullanım kolaylığı ve temizlenmesinin kolay olması nedeniyle yapışmaz tencere ve tavaları tercih ediyoruz.

Ama bu tür ürünleri kullanırken nasıl düzgün bakılacağını öğrenmek de bir o kadar önemli.

2022 raporuna göre yapışmaz tavaların yüzde 79'u politetrafloroetilen adı verilen sentetik floropolimer yani bizim bildiğimiz adıyla teflondan yapılmıştır.

Bir çalışma ise teflon ürünlerin teflon yüzeyinde bir çatlak olması durumunda pişirme sırasında 9 bin 100 plastik parçacık saldığını buldu. Kaplama kalktığında ise yaklaşık 2 milyon 300 bin mikroplastik ve nanoplastik salınabiliyor!

Bu kimyasallar toprakta, suda ve vücudumuzda birikiyor ve neredeyse hiç parçalanmıyor.

Metabolizma sorunları, artan obezite riskleri ve enfeksiyonla mücadele sorunları gibi sağlık sorunlarına da katkıda bulunduğu düşünülüyor.

Bu çizilmeleri önlemek için plastik spatula kullanmalısınız.

Böylece bu çizikleri mümkün olduğunca uzun süre önleyebilirsiniz. Tavalarınız aşırı ısındığında da kaplaması çizikler olmadan bile zehirli kimyasalları havaya salabilir. Mikroplastikler ve vücuda zarar verip vermedikleri hakkında bilmediğimiz çok şey var, bu nedenle araştırmacılar bu ürünlere temkinli yaklaşmakta fayda var. Gelin bu tavalardan kurtulmanızı gerektiren diğer nedenlere de bir bakalım.

2015 yılından önce aldığınız teflon ürünlerden kurtulmalısınız.

Bir dönem teflon üretmek için perflorooktanoik asit adı verilen başka bir bileşik kullanılıyordu ancak kanser ve çevre sorunları gibi sağlık sorunlarıyla bağlantısı nedeniyle 2015 yılında üretimde kullanılması durduruldu. 2015'ten önce aldığınız ürünler perflorooktanoik asit içerebileceğinden, 2015'ten önce üretilen yapışmaz pişirme kaplarında özellikle dikkatli olmanız gerekir. Tencere ve tavalarınız 2015 ve daha öncesine dayanıyorsa, perflorooktanoik asit içermese bile muhtemelen değiştirme zamanı gelmiştir.

Paslanma ve renk değişikliği de değiştirmenizi gerektiren diğer etkenlerdir.

Yapışmaz bir tava kaplamasını kaybettiğinde, altındaki metal açığa çıkar ve paslanabilir. Bu pas hem zararlı olabilir hem de yemeğinizin tadını etkiler. Ayrıca yapışmaz tavalar, yiyecek biriktikçe açık veya koyu lekeler oluşturur. Renk atması olan yapışmaz bir tava kullanmak hala güvenli olsa da, daha koyu bir renk, kaplamanın çıktığını gösterir. Bu durumda tavanızı atmak en iyisidir.

Son olarak, tabii ki yemeklerinizin tavaya yapışması tavanızı artık kullanmamanız gerektiğini gösterir.

Artık amacına hizmet etmediğinde yapışmaz tavanızı kullanımdan kaldırma zamanının gelmiş demektir. Gıda yapışması, kaplamanın yapışmazlık özelliğini kaybettiği anlamına gelir.

Günlük hayatımızda etrafımızda çok sayıda plastik eşya bulunuyor.

Teflon tavaların yaptığı gibi gibi bu plastikler de mikroplastik ve nanoplastik salabilir. Bu nedenle ufak da olsa önlem almak ve plastik salınımı yaptığından emin olduğumuz ürünleri kullanmamak sağlığımız için ufak bir adım olabilir.

Eskiyen tavalarınızı yenilemek isterseniz avantajlı fiyat seçenekleri için buraya göz atabilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Dünyanın Dört Bir Köşesinden Akıl Sır Erdiremeyeceğiniz Son Derece İlginç Düğün Gelenekleri
Bilim İnsanları Açıkladı: Yanımızdaki Kişinin Yediği Şeyin Daha Lezzetli Görünmesinin Aslında Bir Sebebi Var!
Bilim İnsanları Açıkladı: Sadece Bir Gece Uykusuzluk Bile Beyni Birkaç Yıl Yaşlandırıyor!

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı