Uzmanlar Uyarıyor: Okyanusların Renginin Yeşile Dönmesi Neye İşaret?

ABD ve Birleşik Krallık'tan araştırmacılar, 20 yıllık uydu görüntülerini analiz ederek, Dünya'nın okyanuslarının yeşile dönüştüğünü ve bu durumun iklim değişikliğinin etkilerini yansıttığını tespit etti. Fitoplankton popülasyonları üzerindeki ısınma kaynaklı etkinin artmasıyla, okyanus ekosistemlerinde zincirleme etkilerin ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Yirmi yıllık uydu görüntülerini analiz eden ABD ve Birleşik Krallık'tan araştırmacılar, Dünya'nın okyanuslarının daha yeşil hale geldiğini söyledi.

Ve bunun da iklim değişikliğinin dünya ısındıkça fitoplankton popülasyonları üzerindeki etkisini yansıttığını tespit etti.

Bitki benzeri algler de dahil olmak üzere bu küçük mikroplar fotosentez yapmak için yeşil klorofil kullanırlar.

Dolayısıyla sayıları ne kadar artarsa, yaşam alanları da o kadar yeşil olur. Daha yeşil bir dünya kulağa ne kadar cazip gelse de, fitoplankton konsantrasyonlarındaki artışın okyanus ekosistemleri üzerinde çok sayıda zincirleme etkisi olması muhtemeldir.

Fitoplanktonlardaki ısı kaynaklı artışların kısa vadedeki ciddi etkilerine şimdiden tanık oluyoruz.

Ani nüfus patlamaları çevrelerindeki oksijeni çalarak, tüm hayvanların kaçamayacağı hipoksik ölü bölgeler yaratır.

Ancak henüz anlayamadığımız daha uzun vadeli sonuçları da var.

Bu uzun vadeli değişikliklerle ilgili açık sorulardan biri, bunları tespit etmek için ne kadar verinin yeterli olduğudur; önceki tahminler, okyanus ekosistemlerindeki değişimleri tespit etmek için otuz yıllık gözlemlerin gerekli olacağını göstermekte.

Burada, araştırmacılardan oluşan ekip MODIS-Aqua uydusundan elde edilen yaklaşık 20 yıllık verinin yeterli olduğunu, yani iklim değişikliğini daha hızlı gözlemleyebileceğimizi, anlayabileceğimizi ve tepki verebileceğimizi gösterdi.

Bu hızlı geri dönüş, yansıyan ışığa dayalı okyanus renginin anlık görüntülerini ifade eden uzaktan algılama yansıması sayesinde gerçekleşiyor. Bu anlık görüntülerin işlenmesi, klorofil tahminleri gibi diğer yöntemleri kullanarak fitoplankton popülasyonlarını ölçmeye çalışmaktan bazı yönlerden daha basittir.

Araştırmacıların da kabul ettiği gibi bu, okyanusun yeşillenmesinin tek nedeninin fitoplankton olduğu anlamına gelmiyor.

Ancak yaptıkları analiz, okyanus ekosistemlerinin iklim değişikliğine nasıl tepki verebileceğini tahmin eden gelişmiş bir modelle yakından eşleşiyor. Araştırmacılar yayınladıkları makalede 'Uzaktan algılama yansıması ve dolayısıyla yüzey-okyanus ekolojisi, son 20 yılda okyanusun büyük bir bölümünde önemli ölçüde değişti' diye yazıyor.

Çalışmada, okyanusun yeşillenmesinin özellikle ekvator çevresinde dikkat çekici olduğu belirtiliyor.

Fitoplankton CO2'yi emdiğinden, artan sayıları değerli bir karbon yutağı olarak görülebilir, bu da bağlantıyı ilk göründüğünden daha karmaşık hale getirir.

Ancak sıcaklık, besin mevcudiyeti ve sudaki ışık seviyeleri de dahil olmak üzere çevrelerinin çoğunu değiştirebildikleri ve deniz besin zincirinin temelini oluşturdukları için, sayılarındaki artışın koruma bölgeleri ve balıkçılık gibi kaynaklarda yaygın ve önemli değişikliklere neden olması da muhtemeldir.

Bu çalışma bu sonuçları çok derinlemesine incelemiyor, ancak bu okyanus yeşillenmesi her ne anlama geliyorsa, zaten gerçekleşiyor gibi görünüyor

Ve en son araştırma sayesinde, zamanından on yıl önce gün ışığına çıktılar.

Araştırmacılar, "Tüm bu sonuçlar, iklim değişikliğinin etkilerinin yüzey deniz mikrobiyal ekosistemlerinde zaten hissedildiğini, ancak henüz tespit edilemediğini gösteriyor" diye yazıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Dünya Okyanus Günü Ne Zaman? Okyanuslar İnsan Yaşamında Ne Kadar Önemli?
Crawford Gölü: İnsanların Jeolojik Zamanda Yeni Bir Sayfa Açtığını Gösteriyor
Korkutuculuğu ve Güzelliğiyle Sevdiğimiz Uçsuz Bucaksız Okyanuslar Hakkında 28 Bilgi

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!