Uzmanlar Tepki Gösterdi: İçeride Faiz İnerken, Hazine Dışarıda Yüksek Faizle mi Borçlanıyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılında 11 milyar dolar yurt dışı finansmanı bulmayı amaçlıyor. Bu plan doğrultusunda geçen ay ve bu ay iki ihale yapıldı.

Şubat ayında sukuk bu hafta da tahvil ihalesine çıkan Hazine toplamda 5 milyar dolar borçlandı

Borçlanmalarda sukukta kira getirisi yüzde 7,25 olurken, tahvilde faiz oranı 8,625 oldu. Tabi bu yüzdelerin TL olmadığını hatırlatalım. 

Oranlamayı ise şöyle anlatalım dolar diyarı ABD'de artan faiz oranları ile faizler 0,25-0,50 aralığına çıkarıldı. Euro'un diyarı ECB'de politika faizi 0, dün faiz kararını açıklayan Sterlin diyarı İngiltere Merkez Bankası faiz oranı da yüzde 0,75 oranında bulunuyor.

TCMB faiz oranlarını geçen yılın son sürecinde 500 baz puan indirerek yüzde 14'e çekmişti

İndirimler sonrasında kur ve enflasyon fırladı. 2022 şubat ayında TÜİK tarafından açıklanan finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarının enflasyonun altında kaldığı görüldü. 

Yurt içinde faiz konusunda söylemler, düşünceler, politikalar tartışıladursun yurt dışında bu borçlanma oranları ne anlama geliyor?

Ekonomistlerin bu konuda çeşitli görüşleri var

Son olarak ekonomistlerin Hazine borçlanma yorumlarını aktarmadan size CDS primimiz ve yurt içinde döviz mevduatına verilen faiz oranlarını hatırlatalım. 

Türkiye'nin borcunu ödememe riskine karşılık sigorta primi bazında belirlenen 5 yıllık CDS priminin 16 Mart'ta 615 seviyesinde bulunduğunu bunun ne demek olduğunu anlamak için de önce ABD CDS priminin 15, savaş halinde olan yaptırımlarla sıkıştırılan Rusya'nın CDS'nin de 4.446 seviyesinde yer aldığını iletelim.

Peki yurt içinde döviz mevduat oranlarına bakalım

evds2.tcmb.gov.tr

Merkez Bankası internet sitesi verilerinde 11 Mart itibarıyla dolar mevduat faiz oranları yüzde 0,79, euro mevduat oranları da yüzde 0,38 oranında görünüyor. 

Yaptığımız kısa internet araştırmasında ise döviz mevduat şu dönem çok arzu edilen bir durum olmadığından bankaların çoğunun internet sitelerinde bu oran çok daha düşük görünüyor.

Ama şunu da hatırlatalım👇

Kimse Almasın Derken Alacak Kimse de Kalmadı: Piyasada Döviz Yok mu?

Şimdi de bakalım bu oranlar ve borçlanma için uzmanlar ne diyor?

twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com

Bu iki bilgilendirme bu bağlamda fikir verebilir👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kısaca ülke içinde düşürülen faizler yurt dışında daha ucuza borçlanmanızı sağlamıyor. 

Şubat ayında bütçede görülen faiz harcamalarındaki artış önümüzdeki dönemlerde de devam edecek gibi görünüyor. 

Diğer yandan yurt içinde piyasayı canlandırmak amaçlı yapılan faiz indirimlerinin enflasyonu artırması ile yatırımcıların kendini koruyamaması eş zamanlı ilerlerken, yurt dışında ise özellikle Orta Doğu'dan ilginin yüksek olduğu borçlanma araçlarında dünyanın geneline oranla ve iç dinamiklerin etkisiyle yüksek oranda borç sağlıyoruz.

Yorum sizde👇

Popüler İçerikler

Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
YORUMLAR
19.03.2022

Hazine..tahvil..bono...faiz...uzman gorusu.....bunlarin hic bir anlami yok comarlar icinn!!! reisleri cikar 2 sallar, bitti!!! mallar tamam der!!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ