Uzmanlar Tartıştı: Anne Sütü Vegan mıdır? Vegan Çocuk Büyütmenin Avantajları ve Riskleri

Herhangi bir Instagram annesine, sağlıklı yaşam akımına kapılan bloggerlara vs. denk geldiyseniz, şu sıralar 'veganizm'in trend olduğunu anlamışsınızdır. 

Öyle ki; 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, son 10 yılda sadece İngiltere'de veganların sayısı yüzde 360 oranında artmış durumda. Bu yüzden 15-34 yaş arası vegan İngilizler'in yüzde 42'si çocuklarını da vegan yetiştirmeye meyilli gözüküyorlar.

İngiliz Diyetetik Derneği, veganizmin her yaşa uygun olduğunu kabul etse de, uzmanlar bir çocuğu vegan yetiştirmek konusunda henüz bir fikir birliğine varabilmiş değiller.

Biz de uzmanların görüşlerini indepent.co.uk'den siz ve çocuklarınız için derledik.

(Bilmeyenler için 👉 'Veganizm, tüm hayvan kökenli gıdaları tüketmeyi ve hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmek anlamına gelmektedir.')

Veganizmin son yıllardaki artışının nedenleri arasında; bitki temelli diyetlerin sağlığa faydasını ispatlayan araştırmalar, seri üretilen etlerin üretim süreçlerindeki şüpheli durumları, etik değerler vb. olsa da, Instagramın da insanlar üstündeki etkisini es geçemeyeceğiz.

https://www.instagram.com/ellenfisher/

Peki veganizmin, büyüme çağındaki çocuklar için ne tür riskleri var?

Diyetisyen Judy Moore'a göre bir çocuğun vegan yetiştirilmesi, yetersiz beslenmeye ve enerji eksikliğine neden olabilir. Çocuk diyetisyeni Ana Kristina Skrapac'a göre de doğumunun ilk yılı, çocuğun gelişimi için en önemli zaman dilimi. Ve veganlarda da en yaygın görülen sorunlar demir, B12, iyot eksikliği olduğu için çocuğun gelişim yılında vegan olması, bu eksikliklerin görülme riskini taşıyor.

"Bebekler, enerji bakımından yüksek değerli besinlere gereksinim duyarlar ancak vegan besinler genellikle enerji bakımından düşük değerlere sahiptir.“

Özel diyetisyen Bahee Van de Bor yine de bu eksikliklerin, kuvvetlendirilmiş gıdalar veya maya ekstreleri ile takviye edilebileceğini söylüyor. Katı gıdaları yemeye başladığı zaman, bebeğin diyetine eklenebilecek chia tohumu, ceviz, yeşillikler, keten tohumu gibi gıdaların kalsiyum ve yağ asiti değerlerini dengelediğini savunmakta.

"Dengeli vejetaryen diyeti ile çocuğunuzu eksiksiz bir beslenme ile yetiştirmek mümkündür ancak vegan diyetleri çok kısıtlayıcıdır ve riskleri de potansiyel fayda değerinden fazladır."

Skrapac bu konuda, 'Kişisel görüşüm, çocukların besin değerlerini dengede tutmak için gelişim çağında süt, et, kümes hayvanları, balık ve yumurta da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede yiyecek tüketimi konusunda anneler teşvik edilmeli' diye ekliyor.

Gelelim veganizmin çocuğunuza sağlayacağı yararlara...

Skrapac ve Moore, vejetaryen veya normal beslenmeye kıyasla vegan diyetinin sağlıklı olmadığını savunurken; Bor, neden sağıklı olabileceğini, düşük oranda doymuş yağ tüketmeye bağlayarak açıklıyor.

Doymuş yağların kansere ve kardiyovasküler hastalıklara sebep olduğu göz önüne alındığında, Bor, 'vegan çocukların ileride kalp rahatsızlığından, bazı kanser türlerinden ve diyabet riskinden korunabileceğini' açıkladı.

"Vegan diyetleri, çocuklara erken yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme ilkelerini alışkanlık edindirmek için ailelere bir fırsat sunuyor."

'Bir diyetisyen olarak çocuklarımın vegan diyeti yapmasında bir sakınca göremiyorum. Yeterli miktarda karbonhidrat, yağ ve protein alındığında vegan diyetleri eksiksiz bir beslenme sunar ve hastalık risklerini önler.' dedi.

Uzmanlara göre hangi önlemler alınmalı?

Skrapac, 'Multivitamin olarak eksiksiz bir beslenme için Pediatrik Diyetisyen tarafından çocuğun diyeti gözden geçirilmeli.' diyor.

Bor ise, çocukların günlük kalori hedeflerine ulaşmak için öğünler arasında sıkça atıştırmalık tüketmesini öneriyor. 'Ayrıca demirin emilimini artırmak

için C vitamini açısından zengin yiyecekleri de bolca tüketmeli' diye ekliyor.

Anne sütü vegan mıdır?

Skrapac anne sütünün vegan olup olmadığını sorgulamayı 'saçma' bulsa da, bu durum, çok sayıda vegan annenin merak ettiği bir konu.

Tanımı gereği vegan, bir hayvandan gelen tüm ürünleri terk eder. Dolayısıyla, insanoğlunu hayvan kabul edip etmediğinize göre bu sorunun cevabı değişir.

"Anne sütünün alternatifi yoktur. Bitki bazlı süt vermenin bebekte tehlikeye yol açtığı ve bebekte yetersiz beslenmeye sebep olduğu kanıtlanmıştır."

Bor, anne sütünün vegan olduğuna inanıyor. 'Veganizm; hayvanların yiyecek, giyecek ya da başka amaçlarla sömürülmesini ve zulüm görmesini istemeyen bir yaşam biçimi. Bu sebeple emzirme, bu tanımlara uymayarak vegan kabul edilebilir ve diyetin bir parçası olarak tamamen desteklenmektedir.'

Skrapac, da 'Anne sütü, bebekler için en iyi besindir ve emzirmeye başlamak için tüm annelere destek verilmelidir.' diye eklemekte.

Uzmanlar bu konuyu tartışadursun, çocuğunuzu en iyi tanıyan ve elinizden geldiğince eksiksiz olarak yetiştirecek olan en nihayetinde sizsiniz. Vegan yetiştirmek konusundaki kararı vermek de size kalmış. 🤗

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
05.10.2017

Kendiniz ne yapıyosanız yapın da şu çocukları rahat bırakın allah aşkına ya dünyanın en salak şeylerinden biri vegan olmak çocuklara da eziyet etmeyin

05.10.2017

Ben Vegan yaşam tarzını destekleyenlerdenim. Ancak Türkiye'de Vegan olmak çok zor ve maddi külfeti çok. Sadece yeme-içme olarak algılamayın, giyeceklerden kozmetiğe hayvansal ürünlerin tamamını çıkarmanız demek sadece Vegan ürünleri satın almanız demek ciddi bir gelire ihtiyaç duymanız demektir. Tüm Vegan ürünleri pahalı. Kullandığınız rujdan tutun ped'e varana kadar Vegan ürün almak herkesin harcı değil..

05.10.2017

Çocuğu gelişim aşamasında sakat bırakmayın. O çocuk nasıl yetişkin olduğunda kendi dinini , mesleğini , yaşam tarzını seçe biliyorsa vegan olup olmamayı da seçe bilir.

TÜM YORUMLARI OKU (14)