Uzmanlar Neden Korkmaktan Bu Kadar Haz Alındığını Bilimsel Olarak Açıkladı

Korku hissinden neden haz alıyoruz hiç merak ettiniz mi? Ödümüz kopsa da asla vazgeçmeden sinema salonlarına akın etmemizin sebebi nedir? 

Buyurun Dr. Schofield bu konuyu bizlere nasıl açıklıyor bakalım...👇👇👇

Ekstrem sporlar yapmaktan tutun korku evlerine gitmeye kadar yapılan etkinliklerde yaşanan adrenalin sebebiyle çoğu insan korku hissini sever. Kalp atışlarımız hızlanır, avuç içlerimiz terler, kaslarımız gerilir, omurgalarımız titrer, midemiz bulanır ve vücudumuz karıncalanır ama ne hikmetse bir şekilde bundan zevk alırız.

Psikolog Malcolm Schofield'a göre bunun nedeni evrim, biyoloji ve toplum.

Savaş ya da kaç olarak bilinen korku hissine verdiğimiz biyolojik tepkinin, bizi hayati tehlike arz eden durumlara hazırlamak amacıyla binlerce yıl boyunca içgüdüsel olarak evrimleştiğini söyledi.Paniklediğimizde yaşadığımız adrenalin patlamasının son derece bağımlılık yapıcı olabileceğini de belirtti.

Korkunun karşısında durmak ve olaydan yara almadan kurtulmak çoğu insana büyük bir haz duygusu veriyor. Bir korku filmi izlediğimizde derinlere kök salmış insan içgüdülerimiz hareket geçiyor ve önümüzde duran korkuyu yendiğimizi düşünüyoruz.

Bu da beynimizi, hayatta kaldığımız için bizi ödüllendirmenin bir yolu olarak iyi hissettiren duygular salgılamaya sevk ediyor. Ancak tehlikeden çok fazla zevk almak psikopati ve sürekli aşırı risk alma davranışlarına yol açabilir.

Derby Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Dr. Schofield, korkmak için potansiyel olarak ölümcül durumlara giriyorsanız, bunun karanlık bir şeye işaret edebileceğini söyledi. Schofield, korkaklığın ardındaki bilimi ve çok fazla zevk almanın kişiliklerimiz ve zihinsel durumlarımız hakkında neleri ortaya çıkarabileceğini ayrıntılı olarak şöyle açıklıyor:

Neden korkmaktan hoşlanıyoruz?

Paranormal inanç, dini inanç ve maneviyat konularında uzmanlaşan Dr. Schofield, bunun çeşitli nedenleri olduğunu, ancak her şeyin bir durumun ne kadar 'gerçek' olduğuna bağlı olarak zevk alma düzeyimize bağlı olduğunu, korku filmi izlemenin korkutucu olduğunu ama bunu yaparken tehlikede olunmadığını söyledi.

"Paraşütle atlama gibi ekstrem bir spor yapıyorsanız, daha fazla tehlike söz konusudur, ancak yine de her şey güvenliyse, iyi olma olasılığınız yüksektir ve bu yüzden yine de eğlencelidir. Ancak öngörülemeyen, aniden ortaya çıkan tehlikeli bir durumda yaşadığınız korku daha az arzu edilir."

Arkasındaki bilim nedir?

Schofield'a göre bu durum evrimsel, biyolojik ve toplumsal olmak üzere üç yönlüdür. Doktor, 'Evrimsel bir perspektiften bakıldığında, korkuyu hissetmek için evrimleştiğimizden, korkuyu arama konusuna sıkı sıkı bağlanmış durumdayız' dedi.

"Ayrıca korku hissetmeyen atalarımızın kaplanlar tarafından yenmesi ve genlerini aktaramaması daha olasıydı...Bir başka teori de biyolojiktir. Korku bize bağımlılık yapabilecek bir adrenalin patlaması yaşatır."

Daha sosyal temelli bir teoriye göre ise medya ve ailelerimiz bizi korkuyla yüzleşmenin bir güç göstergesi olduğu yönünde hayata hazırlıyor. Eğer korku gerçek değilse, onunla meşgul olmak bize bir kontrol gücü sağlar ve bu da kendi hayatlarımızdaki kontrol eksikliğini telafi edebilir."

Neden bazı insanlar bundan nefret ediyor?

Dr. Schofield, insanların korkutulmaktan hoşlanmamalarının en olası açıklamasının kişilik tipleri olduğunu söyledi. 'Eğer bir kişi oldukça endişeli, karamsar ve/veya kaygılıysa bu duygular hoş olmayan bir seviyeye yükselebilir bu nedenle de korkmaktan hoşlanmayabilir ' diye de ekledi.

"Öte yandan bungee jumping veya köpekbalıklarıyla yüzmeye doyamayanlar da var. Risk alma ve sansasyon arama eğilimindeler, bu yüzden paraşütle atlama gibi aktivitelerden hoşlanıyorlar. Kumar oynamayı seviyorsanız da 'korkudan zevk alma' kategorisine girersiniz."

Ne kadar ileri gidebilir?

Yaşamın erken dönemlerinde zorlu durumlara maruz kalmanın yetişkinlikte kaygı düzeylerini düşürebileceği biliniyor. Dr. Schofield bu konu hakkında, 'Dolayısıyla, korkudan zevk almak ne sağlıklı bir zihniyete ne de herhangi bir soruna işaret eder' dedi. 'Korkuyu hep birlikte yaşadığınız için arkadaşlarınızla korku filmi izlemek rahatlatıcı olabilir ve sosyal bağ kurmanızı sağlayabilir.'

Ancak bir şeyin fazlası genellikle kötüdür ve bu korku için de geçerlidir. Dr. Schofield, "Bundan kesinlikle çok fazla keyif alabilirsiniz ama ekstrem sporlar söz konusu olduğunda sakatlanma ihtimaliniz de vardır; her risk alma davranışında olduğu gibi, bunun da her zaman olumsuz yanları vardır."

"Endişeli bir kişiliğe sahipseniz ve bir korku filmi izliyorsanız, bu uykusuz geceler geçirmenize neden olabilir ve eğer yaptığınız şey sizin ya da çevrenizdekilerin zarar görmesine yol açıyorsa, bu büyük bir soruna yol açabilir. Sınırlarınızı bilin!"

Sürekli olarak korkutucu veya aşırı riskli faaliyetlere katılmak da psikopatik eğilimleriniz olduğunu gösterebilir. Psikopati; empati eksikliği, dürtüsellik, manipülasyon ve umursamazlık ile karakterize edilen ciddi bir kişilik bozukluğudur.

Dr. Schofield şunları söyledi: "Artık korkmanın en yaygın yolları korku filmleri ya da korkutucu TV şovları izlemek, ve tabii ki artık korkutucu oyunlar da bunlara dahil. Bunlar korkmanın çok güvenli yolları."

"Güvenli bir alanda yaşadığımız korku, özellikle korku filmi izlerken katartik ve iyi bir stres giderici olabilir. Gerilim artabilir ve sonra gerilimi azaltan büyük bir 'jump scare' olur ve her şey daha sürükleyici ve gerçekçi hale gelse bile, nispeten risksiz kalmaya devam eder."

'Jump scare': Seyircileri aniden korkutmayı amaçlayan bir korku filmi taktiği.

"Viktorya döneminde Penny Dreadful'lar ve korku kitapları vardı, ancak yaklaşık 80 yıl sonra Nosferatu gibi korku filmlerinin ve Resident Evil gibi video oyunlarının ortaya çıkmasıyla, bu daha gerçekçi korkular sınırları daha da zorlayarak heyecan arayanlar için daha çekici hale geldi."

"Sanal gerçekliğin son yıllarda ana akım bir teknoloji haline gelmesiyle birlikte, daha da gerçekçi ve sürükleyici korku arayışı deneyimleri görmemiz muhtemel ve bu seçenekler de güvenli kabul edilebilir."

Peki bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz de sizi korkutan aktivitelerden zevk alıyor musunuz? Alıyorsanız hangi aktiviteleri yapıyorsunuz? 

Yorumlarda buluşalım...👇👇👇

Bu içeriklerimiz de dikkatinizi çekebilir!!! 👇👇👇

IMDb Tarafından Seçilmiş Son 25 Yılın En İyi 50 Korku-Bilim Kurgu Filmleri
Ödümüzü Kopartan "Korku Seansı" Serisi Kronolojik Olarak Nasıl İzlenmeli?
'Korku Filmleri de Bozdu Ya' Diyenlere Tüyler Ürpertici Korku ve Gerilim Film Önerileri
İzlediğin Korku Filmlerini Seç En Büyük Korkunu Söyleyelim!

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
24.12.2023

Sanayi toplumunun törpülediği adrenalin,endorfin gibi olmazsa olmaz hormonlara içgüdüsel olarak ulaşma isteği daha çok.Psikolojik rahatsızlığı ve asosyalliği olmayan hiçkimse durağan ve rutin hayatı sevmez,sevemez.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ