Uzmanlar, Mudanya Fayı İçin 1 Yıl Önce Uyarmış: "Herkes Kuzeye Bakıyor, Güney Kolda da Birikim Var"

İstanbul'da da hissedilen Bursa merkezli depremin gerçekleştiği fay hattı için uzmanların 1 yıl önce uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. Herkesin Kuzey Anadolu Fay hattına odaklandığını söyleyen uzmanlar, bu fayda 10 kat fazla stres biriktiğini söylüyor.

Deprem gerçeğiyle güvenilir bir şekilde yüzleşemediğimiz ülkemizde, her sarsıntı bunu yüzümüze vururken, Türkiye'de Marmara Bölgesi'nde uzmanların yıllardır uyardıkları deprem tehlikesi tedirgin etmeye devam ediyor.

Bursa Gemlik Körfezi devamında Mudanya merkezli 5,1 büyüklüğündeki deprem kendini geniş bir alanda hissettirdi. Uzmanların yıllardır Kuzey Anadolu Fayı hakkında uyarılarına dikkat edilirken, daha 1 yıl önce bu fay hattında önemli uyarılarda bulundukları ortaya çıktı.

İstanbul'dan da hissedilen Bursa merkezli depremin ayrıntıları burada.

İstanbul'da Hissedilen Deprem! AFAD, Yer ve Büyüklüğü Açıkladı

Deprem uzmanları 'Mudanya Fayı' için geçen yıl uyarmış.

Milliyet'in haberine göre, Marmara Bölgesi olası depremlerden hem nüfus yoğunluğu hem de ekonomik olarak Türkiye'yi en çok etkileyecek alan olmasıyla öne çıkıyor. 

Bilim Akademisi Üyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, çalışmaların Marmara'daki faylarda kuzey koluna odaklandığını ancak güney hattının daha fazla stres biriktirdiğini açıkladı.

Prof. Dr. Naci Görür, etkilenecek şehirler için Bursa, Balıkesir, Bandırma, Mudanya, Gemlik'i işaret etmişti.

Prof. Dr. Görür, 'Şimdi herkes kuzey koluna bakıyor oysa Marmara'daki stres birikimi sadece kuzey hattında gerçekleşmiyor. Marmara'nın güney hattında da stres birikimi var. Depremi kuzey kolda beklediğimiz doğru, bilimsel veriler bize büyük bir olasılık fayı ve bölgeyi işaret ediyor ama bu, Marmara'nın güney bölgesi emniyettedir anlamına gelmiyor' derken, 'Deprem beklediğimiz fayın güney alanları neredeyse 10 kat daha fazla stres biriktiriyor' açıklaması yapmıştı.

Prof. Dr. Naci Görür, bu koldan etkilenecek şehirler için Bursa, Balıkesir, Bandırma, Mudanya, Gemlik'i işaret etmişti. 

Görür, 'Depreme karşı yapılacak planlama tüm ülkeyi kapsamalı. Sadece şehirler değil, tüm yerleşim alanları önlem kapsamına dahil edilmeli' dedi.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi'ndeki fay hatlarının sürekli takip edildiğini belirtirken, Mudanya'da yaşanan depremlerin herkesin dikkatini o bölgeye topladığını belirterek, "Biz yaptığımız araştırmalarda Marmara'nın güney bölgelerinde de risk olduğunu daha önceden ifade etmiştik ama bu o dönem çok dikkate alınmamıştı" dedi.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'nın güney kısmında Mudanya'da fayın hâlâ faal olduğunu belirtirken, 'Benim çalışmalarım gösteriyor ki Kuzey Anadolu fayının güney kolu dediğimiz İznik'te bulunan fay, 1999'da enerjisini boşalttı ama Esenköy'de batıya doğru giden hatta stres var. Fay bu noktada Armutlu bölgesinden dönerek batıya doğru seyrediyor' yorumunu yapmıştı.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. K. Erçin Kasapoğlu, Kuzey Anadolu fayının Marmara'da üç farklı kola ayrıldığını belirtirken, olası Marmara depreminin "Güney bölgesinde de hissedilmesi oldukça muhtemel ama ben güney hattında ciddi bir hasar beklemiyorum. Benim tahminlerime göre beklenen depremin büyüklüğü 7.4'ten küçük olacak. Ben 7.0 büyüklüğünde bir deprem yaşanacağını düşünüyorum" diye açıkladı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Bursa'daki 5.1 Büyüklüğündeki Depremi Telefona Gelen Bildirim Önceden Uyardı
Bursa'da Meydana Gelen Korkutucu Deprem, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'un Yayınına Yansıdı
Prof. Dr. Naci Görür, Bursa Depreminin Ardından Yaptığı İç Rahatlatan Açıklamada "Önlemleri Artıralım" Dedi

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı