Uzmanlar, Hapşırığınızı Tuttuğunuzda Vücudunuzda Meydana Gelebilecek Zararları Açıkladı

Toplu alanlardayken hapşırmaya çekinip tutmak isteyebiliyoruz. Tutmak o an için bize zararsız gibi gözükse de çok ciddi sonuçları olabilir. Bakalım ne gibi sorunlarla karşılaşabilirmişiz👇

Ne kadar kalabalık yerlerdeyken utanıp hapşırmamaya çalışsak da uzmanlar bunun ciddi sonuçları olabileceğini söylemiş. Bu ciddi sonuçlarla karşılaşmak istemiyorsak hapşırığımızı asla tutmamalı, en kibar şekliyle dirsek içimize doğru hapşırmalıyız.

1. Kendi boğazını parçalamak, hapşırık tutmanın boğaza verebileceği zarara bir örnektir. Doktorlar, BMJ Case Reports dergisinde yazdıkları makalede, hastanın burnunu ve ağzını hapşırma öncesinde sıkıştırarak, basıncın yumuşak dokuyu parçaladığını belirttiler.

Bunu yaşayan 34 yaşındaki bir adam çok acı çekiyordu ve zar zor konuşabiliyor ya da yutkunabiliyordu. Ağzını kapatıp aynı anda burnunu sıkarak hapşırığını tutmaya çalıştıktan sonra şişmeye başlayan boynunda bir patlama hissi duyduğunu iddia etti.

2. Hapşırık çok fazla basınç uygular ve hapşırığı tutmaya çalışmak göz, burun veya kulak zarındaki bir kılcal damarın patlamasına neden olabilir. ABD'nin New Jersey eyaletindeki Allergy Associates'ten kulak burun boğaz uzmanı Dr. Jason Abramowitz, bunun yüzde yüzeysel hasara yol açarak yüzü daha kırmızı ve lekeli hale getirebileceğini söyledi.

"Göz kürenizde kırmızı bir nokta görebilir veya hatta küçük bir burun kanaması yaşayabilirsiniz. Daha ciddi vakalarda, kulak zarınızın patlamasına da neden olabilir." diye ekledi.

3. Nadir durumlarda, yüzde basınç birikmesi beyin anevrizmasını da tetikleyebilir. NHS, bunun zayıflamış bir kan damarında bir şişkinlik olduğunda meydana geldiğini söylüyor.

Beyinde bir kan damarının patlaması kafatasında beyin çevresinde kanamaya yol açabilir ve bu da hayatı tehdit eder. Kanama beyinde büyük hasara yol açabilir ve her beş kişiden üçü iki hafta içinde hayatını kaybeder.

4. Soğuk algınlığı veya grip nedeniyle hapşıranlar için, hapşırığı tutmak orta kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Bunun nedeni, hapşırmanın burnunuzu orada olmaması gereken şeylerden temizlemeye yardımcı olmasıdır, buna bakteriler de dahildir.

Cleveland Clinic'e göre, bakteri veya enfekte mukus taşıyan havanın orta kulağa geri itilmesi enfeksiyona neden olabilir.

5. Hapşırırken kendinizi tuttuğunuzda göğsünüzde rahatsız edici bir dolgunluk hissi yaşayabilirsiniz. Dr. Jason, bunun nedeninin göğüste nefes almamıza yardımcı olan kas olan diyaframa baskı uygulamanız olduğunu söyledi.

Nadiren de olsa, hapşırıklarını tutmaya çalışan kişilerde diyaframda çok fazla hava ve basınç sıkıştığı ve akciğerlerin çöktüğü bildirilmiştir. Tıbbi olarak pnömotoraks olarak bilinen bu durum, akciğer ile göğüs duvarı arasında hava sıkıştığında meydana gelir.

Hapşırığınızı tutmamaya dikkat edin, sağlıklı günler❤️

İlginizi çekebilir:

Ağrı Kesici Bağımlısı Doktor: Hastaları Üzerinden Reçete Ederek Temin Etmiş
Katarakt Ameliyatının Nasıl Yapıldığını Görünce Doktorlara Bir Kez Daha Teşekkür Edeceksiniz!
Karadeniz’de Hızla Yayılan VHS Hastalığı: "Ülkemizin Başına Bela Olacak"

Popüler İçerikler

Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor