Uzmanlar Açıkladı: Gerçek Suç Şovlarını Sevmemizin Aslında Biyolojik Olarak Bir Nedeni Var!

Son zamanlarda çıkan Canavar: Jeffrey Dahmer'ın hikayesi de olmak üzere pek çok gerçek suç dizisi veya belgeseli oldukça ilgi görüyor ve seviliyor. Uzmanlar bu tür içeriklerin neden sevildiğinin altında yatan nedeni buldu! Detaylar için...👇

Yapılan bir araştırmaya göre gerçek suç belgeseli izlemek, kendinizi benzer bir durumda bulursanız hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

Recreational Fear Lab'de araştırmacı ve absürt meraklar konusunda uzman olan Coltan Scrivner, insanların gerçek suç içeriğini çok sevmesinin temel bir nedeni olduğunu düşünüyor.

Scrivner'a göre, insanların tehlikeli insanlara ilgi duyması muhtemelen yaklaşık 300 bin yıl öncesine dayanıyor.

Bu durumun, insanlar reaktif saldırganlığı (yanlış algılanan bir tehdide yönelik öfkeli bir tepki) bırakıp dil kullanmaya başlamasıyla ve birini etkilemek ya da zorlamak için kasıtlı olarak sergilenen proaktif saldırganlığa geçmesiyle başladığı düşünülüyor. Scrivner, 'Bu, insanlar için bir sorun teşkil ediyor çünkü proaktif saldırganlıkya kimin size zarar vermeyi planladığını söylemek zor,' diyor. 'Dolayısıyla bu, potansiyel olarak tehlikeli olan insanlar hakkında bilgi öğrenmek için zihnimizde bir baskı oluşuyor.'

Gerçek suç belgeselleri de bu konuda bir nevi öğretici görev görüyor diyebiliriz.

Belgeselleri izleyerek bu tür durumlara daha hazırlıklı olduğumuzu düşünüyoruz. Yani bu tarzda tehlikeli bir durumun içinde kalırsanız, kendinizi biraz daha hazırlıklı hissedebilir ve ne yapıp ne yapmamanız gerektiğini bilebilirsiniz.

Bu iddia araştırmaya katılanların oylarıyla da desteklendi.

Gerçek suç hayranı olduğunu bildiren 2 bin kişiyle yapılan anket, yüzde 76'sının gerçek suçla ilgili içerikleri izlemenin benzer durumların başlarına gelmesini engellemeye yardımcı olduğunu düşündüklerini gösterdi.

Ortalama bir katılımcı her ay beş gerçek suç programı izliyor.

Yüzde 75'i yayınlanan bir programı yayınlandığı an izlediğini ve yüzde 71'i de tek bir oturuşta tüm programı izlediğini söyledi.

Ayrıca ankete katılanların yüzde 44'ü "favori" bir seri katili olduğunu kabul ettiğini ve yüzde 67'sinin bir seri katille sohbet etme fırsatını istediği öğrenildi.

Yüzde 71'iyse çok fazla gerçek suç içeriği izlemeleri nedeniyle diğer insanlara karşı daha az güvendiklerini de kabul ediyor. Peki bu tür çok fazla şiddet içeren suçlarla ilgili içerik izlemek, kişiyi şiddet içeren bir suç işlemeye daha yatkın hale getirebilir mi? Scrivener ikisinin arasında bir bağlantı olduğunu düşünmüyor.

Televizyonunuzda bu tür içerikleri görmeye alışmakla yanınızda bunların yaşanması arasında fark var.

Bunun iyi bir örneği, son 20 yılda şiddet içeren video oyunları üzerine yapılan araştırmalar olabilir,” diye devam ediyor Scrivner. “Bu araştırmalar çok önemliydi çünkü insanlar video oyunları ve oyunlardaki şiddet daha gerçekçi hale geldikçe bunun çocukları etkileyeceğinden endişe ediyorlardı.'

Sonuç olarak, tıpkı şiddet içeren video oyunlarının çocukları şiddete yatkın yapmadığı gibi gerçek suç içerikleri izlemek de sizi kurbanlara karşı daha az empatik yapmaz.

Aynı şekilde katile karşı daha empatik de yapmaz. Bazı psikolojik etkileri olabileceğini ama bu yönde herhangi bir etkisi olmasının pek olası olmadığının tekrar altını çiziyor Scrivener.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bilim İnsanları Açıkladı: Kediler Sahiplerinin Onlarla Konuştuğunu Anlayabiliyor!
17 Kişiyi Öldürüp Organlarını Yiyen Jeffrey Dahmer'dan Kurtulan Adamın Gizli Röportajı Yıllar Sonra Bulundu
Nasıl Başlayıp Bittiğini Anlamadan İzleyip Gerçekliğini Sorgulayacağınız Netflix'teki En İyi Suç Belgeselleri

Popüler İçerikler

İhracı İstenen Teğmen Ebru Eroğlu'nun Savunması Ortaya Çıktı: "Atatürk'ün İzinden Giden Subaylarız!"
ODTÜ Profesörünün Eğitim Geçmişi Görenleri Kendine Hayran Bıraktı
Eskişehir’de Belediyenin Kurduğu Yeni Yıl Pazarına Saldırı: "Burası Şeriat Ülkesi" Diyerek Bağırdı
YORUMLAR

2015'ten beri suç belgeseli izliyorum her türlüsünü izledim... kendimi mi hazırlıyorum bilmemde benim merakım profiller bir insan nasıl ve neden bir canavara dönüşüyor ....

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ