Uzmanı Anlattı: Ramazan'da Doğru Beslenmenin 7 Maddelik Formülü

Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişiklere dikkat edilmediği takdirde başta mide, bağırsak olmak üzere bazı sağlık sorunları görülebiliyor. Ancak ramazan ayında alınacak küçük önlemlerle bu sağlık sorunlarının önüne rahatça geçilebiliyor. 

Rahat bir Ramazan ayı geçirmek için nelere dikkat ermeliyiz?

DHA'nın aktardığı habere göre, Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Öz, ramazan ayında alınacak küçük önlemlerle bu sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini belirtti.

Öz, alınacak önlemleri 7 maddede sıraladı...

'Gün boyu enerji dengesinin sağlanması için mutlaka sahur gerekiyor'

İlk kuralın sahura kalkmak olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Öz, “Gecenin en tatlı uykusundan uyanıp yemek yemek birçok kişi için zor olsa da gün boyu enerji dengesinin sağlanması için mutlaka sahur gerekiyor. Uzun süre açlık metabolizma hızının yavaşlamasına neden oluyor. Bununla birlikte sahura kalkmadan oruç tutulduğunda metabolizma hızı iyice yavaşlamış oluyor. Dolayısıyla ramazan ayında kilo alan kişilere bakıldığında genelde sahura kalkmadıkları görülüyor” dedi.

'Ana yemeğe geçmek için bekleyin'

Uzun açlık sonrasında zengin iftar sofralarının çok cazip geldiğini ifade eden Merve Öz, ana yemek için bir süre beklemek gerektiği konusunda uyardı. Öz, “Hafif bir çorba sonrasında 15 dakika bekledikten sonra ana yemeğe geçmek sofradan çok daha rahat kalkılmasına yardımcı oluyor” tavsiyesinde bulundu.

'Tatlı yerine meyve yiyin'

Tatlıların ramazan ayının olmazsa olmazlarından olduğuna dikkat çeken Merve Öz, özellikle şerbetli tatlıların gereğinden fazla tüketilmesinin sindirim sorunlarına ve kilo almaya neden olacağını belirtti. Öz, bu nedenle tatlı yerine mevsim meyvelerinin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, şu tavsiyelerde bulundu:

“Meyve yetmez diyenler, en masum tatlılardan olan dondurma yiyebilir. İlle de tatlı isteniyorsa, yemekten 2–2.5 saat sonra tüketilmesi ve hamurlu tatlılardan çok sütlü tatlıların tercih edilmesinde yarar var. Tatlı yemeden önce 'bu tatlının bana ne yararı var?' diye düşünmeyi ihmal etmeyin.”

'60 kilo olan birinin bin 800 mililitre suya ihtiyacı var'

Oruçlu geçen süre uzadıkça vücudun da susuz kaldığını söyleyen Merve Öz, “Bunu önlemenin yolu ise iftarla sahur arasında 10-12 bardak su tüketmek. İhtiyaç duyulan su miktarını, yaklaşık kilo başına 30 ml olarak hesaplamak mümkün. Örneğin 60 kilo olan biri için bin 800 mililitre suya ihtiyacı var” dedi.

Öte yandan iftardan sonra içilen kahve ve çayın vücuttan su atımını hızlandırdığını bu durumun vücudun susuz kalmasına neden olabildiğini anlatan Merve Öz, bu nedenle ramazan ayı boyunca çay ve kahve tüketiminin mümkün olduğunca azaltılması gerektiğine işaret etti.

'Sofranızdan yumurtayı eksik etmeyin'

İftarda ve sahurda kalorili kahvaltılıklar yerine salatalık, domates, biber ve  maydanoz, dereotu, tere, roka gibi lif oranı yüksek besinlerin tüketilmesinin ramazan ayı boyunca kilo kontrolüne de yarar sağladığını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı, yumurtanın anne sütünden sonraki en kaliteli protein olduğunu söyleyerek özelikle sahurda sofradan eksik edilmemesi gerektiğini belirtti.

'Hem iftarda, hem de sahurda lifli gıdalar tercih edilmeli'

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Öz, lifli yiyeceklerin önemine dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:

“Uzun süren açlık bağırsak hareketlerinde yavaşlama yaratabileceğinden birçok kişide kabızlık problemine neden olabiliyor. Bunu önlemek için, hem iftarda, hem de sahurda lifli gıdalar tüketmek yardımcı oluyor. Ayrıca, kuru kayısı, kuru incir, armut gibi meyveleri tercih etmek de fayda sağlıyor.”

'Süt ve süt ürünlerine yer ayırın'

Ramazan ayı boyunca süt ve süt ürünleri tüketiminin azaldığına işaret eden Merve Öz, “Sağlıklı bir protein kaynağı olan yoğurdu ya da ayrını iftarda yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz. Ara öğün olarak evde hazırlayacağınız meyveli yoğurtla tatlı ihtiyacınızı da giderebilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.

Bunların dışında Öz, ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmanın ve sindirimi rahatlatmanın yolunun hareket etmekten geçtiğini belirterek “İftardan sonra 20-25 dakika yürümeye çalışın' tavsiyesinde bulundu.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
04.05.2019

Ben: Tatlı yemeden önce 'bu tatlının bana ne yararı var?' diye düşünmeyi ihmal etmeyeyim. Midem: Ne varsa gönder baboş.

04.05.2019

Yine başladık bari siz yapmayın Onedio ekibi. Her yıl ramazanda anlatılan şeylerin konusu “atomla” ilgili konular olsa bilim adamı olurduk milletçe. Gözümüze gözümüze aynı şeyleri tekrarlayıp sokmayın! Ha bir de hatipoğlu var şükretmesini öğreten :((

04.05.2019

Köpek olan sensin her yıl aynı şeyler dönüp duruyor ne yapacağını bilmiyorsan o senin cahilliğin. Kaldı ki insanlar geçinemiyor bu kadar yeme içme paylaşımları ne kadar doğru sence?

9 yaşından beri oruç tutan biriyim. Eğer fiziksel bir işte çalışmıyorsanız ya da hastalığınız yoksa. Öyle aman aman zorlanmıyorsunuz. Zaten hiç acıkmayacaksanız, susamayacaksınız orucun anlamı ne? Her ramazan şu muhabbetlerden sıkıldım şunu içersen susamazsın bunu yersen acıkmazsın. O zaman tutma arkadaş amaç ne onu kaçırmamak lazım. Ayrıca oruç tutmayanların yemek yemesine kızanları da anlamıyorum. Biz neden oruç tutuyoruz fakiri, yokluğu anlamak için kimse etrafında yemek yemez, su içmezse nasıl anlayacaksın fakiri?

04.05.2019

Tutulan orucun reklamını yapmak gibi yazılı olmayan kurallar vardır. Muhabbetleri bel altı ile sınırlı olan zibidilerin bir aylığına kendilerini adamdan saymasına yardımcı olan bir ibadet çeşitidir aynı zamanda. Ben Zilhicce ayında oruç tutardım, annemin bile haberi olmazdı. Bunların orucunu Sultanahmet'e gelen turist bile biliyor. "Please. I am oruç"

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ