Uzman Yanıtladı: Dana Etinden Daha Pahalı Olan Domuz Eti Neden Tercih Ediliyor?

Ünlü bir köfte markasının etlerinde tespit edilen domuz eti, ülke gündemine bomba gibi düştü. İddiaya göre firma mahkeme kararıyla adını bakanlık listesinde gizletti. Bakanlık haberlerin gerçekleri yansıtmadığını söylerken ilgili belgeler paylaşılmaya başlandı.

Peki marketlerde domuz eti, dana etinden daha pahalıyken nasıl oluyor da domuz eti tercih ediliyor?

Kaynak: Patronlar Dünyası / Mustafa Ali Aykol

Ünlü bir köfte zincirinin etlerinde domuz eti tespit edildiği iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son dönemde yaptığı denetimlerde firmaların etlerinde domuz eti çıktığı, üstelik bu firmalardan birinin köklü bir köfte zinciri olduğu haberi herkesi şoke etti.

Ünlü köfte zinciri, mahkemeden aldığı kararla ismini bakanlık listesinde gizlese de gazeteciler bu markanın ismini duyurmaya başladı.

Sosyal medyada markaya ve domuz etine dair tartışmalar sürerken, akıllarda ise tek bir soru belirdi.

Patronlar Dünyası'ndan Mustafa Ali Aykol, merak edilen tüm soruların cevaplarına ulaştı: Marketlerde, çiftliklerde domuz eti dana etinden daha pahalıyken neden domuz eti tercih ediliyor? Bu durumdan nasıl bir kar elde ediliyor?

Mustafa Ali Aykol, uzun yıllardır domuz yetiştiriciliği ve domuz eti satışı yapan Gourmet Pork şirketinin ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan'a gündeme dair sorularını yöneltti.

Özbahçıvan, bakanlık listesinde yer alan markanın "çiftlik domuzu" değil, "yaban domuzu" olduğunu belirtti.

Karkas dana eti 300-350 liradan satışa sunuluyor. Karkas domuz etinin güncel satışı fiyatı ise 350-400 dolaylarında. Bu durumda kar için çiftliklerde yetiştirilen domuz eti kullanılamaz.

Özbahçıvan 'böyle bir fiyat skalası varken hiçbir şirket bu riske girmez.' diyerek firmaların kullandığı domuz etlerinin sağlıklı çiftlik domuzları olmadığını, yasalara aykırı şekilde avlanan yaban domuzları olduğunu belirtiyor.

Yaban domuzları için adı konulmamış gayri resmi bir piyasa var. Piyasa ise avcılar tarafından avlanan domuzlarla işliyor.

Mustafa Ali Aykol'un aktardığına göre, çiftliklerde yetiştirilen domuzlar gerekli sağlık kontrollerinden geçiyor. Fakat aynı durum yaban domuzları için geçerli değil. Yaban domuzları, parazit taşıma riskine sahip. Bu parazit, insanlarda ise ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor.

Öte yandan, yerel domuz avcıları, avladıkları domuzları satın alan kişiler olduğunu belirtiyor.

Ünlü Köfte Zincirinde ‘Domuz Eti’ Çıktı, Mahkeme Kararıyla Duyulmasını Engelletti!
Gündem Yaratan İddia Sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Domuz Eti Açıklaması: "Gerçeği Yansıtmıyor"
T24 Rapor Sonuçlarını Paylaştı: "Köfteci Yusuf'ta Domuz Eti Bulundu"

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
10.10.2024

Bu sacma sapan bilgiyi nereden edindiniz ? Domuz yetistirmesi en basit ve en masrafsız besi hayvanı. Türkiyede talebi olmadiği için marketlerin sınırlı oranda ithal ettiği etlerle nasıl kıyasladınız. Domuz eti dünyanın her yerinde Dana etinin yarı fiyatına satılıyor.

10.10.2024

yok ya öyle değil canım seni kandırmışlar kendin görmeden inanma 😉

10.10.2024

butun avrupada domuz en ucuz et, tavuktan bile daha ucuz (bizzat yasiyorum ordan biliyorum). yeni dogan bi yavru 7 ay sonunda kesime gidiyor ve agirligi 100-120 kilonun uzerinde. 1 hayvan tek seferde 8-10 tane doguruyor. her turlu artigi da verebilirsin, ne bulsa yer.

10.10.2024

hayır bazı yerlerde daha bile pahalı

10.10.2024

Bu ifşa eskiden olsa diğer restorantlar için caydırıcı olurdu ama Türkiye'nin yeni ahlak sisteminde 'koskoca restorantlar bile yapıyorsa biz de yapalım' şeklinde yayılır gider. Dışarıda çok iyi pişmemiş köfte, döner vs yemeyin.

TÜM YORUMLARI OKU (38)