Önceliklerinizi belirlediğinizde ve rolleriniz arasında dengeli bir sistem kurduğunuzda sanırım her biri sağlıklı ilerleyebiliyor. Bahsettiğim şey, kadınlar için çok daha zor. Çünkü annelik, babalıktan daha fazla bakım ve etken ilgi gerektiren bir rol. Başlı başına emzirme süreci bile iki yıl boyunca sizi kariyerinizden uzaklaştırabiliyor. Bunlar işin reel kısmı. Ben şu soruları sorarak yolumu çiziyorum; hayatımın önceliği ne? İlk sıraya neyi koyuyorum? Çocuklarımı mı? O zaman annelik rolümün gereklilikleri ilk sırada. Sonra eşim ve evliliğim mi? İkinci pay buraya gidiyor. Sonra işim ve kariyerim mi? Ailemden geri kalan zamanı da burası için programlıyorum. Ama tabii bu benim yöntemim. Neticede herkesin hayat önceliği ve şartları farklı farklıdır.
- Ebeveynlerin hataları: Günümüz ebeveynlerinin çocuklarına yaklaşımda yaptığı en büyük hata sizce nedir? Bu hataların üstesinden nasıl gelebilirler?
Bence en önemli hata, ödevlere yaklaşım konusu. Ev ödevleri ve sınavlar (ben üç harfliler diyorum; malum LGS, YGS ) ev ortamının huzurunu bozan, ebeveyn çocuk arasında çatışma çıkaran konuların başında geliyor. Çocuk okuldan gelip rahatlaması ve okul dışı hayata katılması gereken zamanda odasında sürekli ödev yapmaya mecbur bırakılıyor. Evet, burada sistemin etkisini göz ardı edemeyiz. Lakin biz de bu yarışa çocuklarımızı sürmeye teşneymişiz gibi gözlemliyorum.
Bu konuda ailelere iki önerim var. Birincisi, su akar yolunu bulur. Rahat olun. Akademik olarak başarılı olacak çocuk zaten oluyor. Yeteneği olmayan çocuğu ise ne kadar ittirseniz de olmuyor. Her çocuk üniversite okumak zorunda değil. Farklı kabiliyeti olan çocukları zorla okutmaya çalışmayı doğru bulmuyorum. Aileler rahat ve sakin olsunlar.
İkinci önerim, evimizde bir ilim masası oluşturalım. Tüm ailenin okuduğu, yazdığı, ödevlerin yapıldığı, bilginin, ilmin paylaşıldığı, iletişimin esas olduğu bir masamız olsun. Göreceksiniz ki bilgiyi bu şekilde paylaşmak, çocuğun öğrenme hevesini arttıracak bir etki oluşturuyor. “Hemen odana git, ödevini yap” demekten çok daha işlevsel ve etkili oluyor.