Onedio Logo

Üzerinde Güneş Batmayan Ülke Olarak Bilinen İngiltere'nin Tarihi

Kapak Görseli

Asırlardır varlığını sürdüren, birçok  önemli kırılmalardan geçerek üzerinde güneş batmayan ülke ismini alan İngiltere'nin tarihini özetledik, keyifli okumalar!

İngiltere ismini nereden almıştır?

İngiltere ismini nereden almıştır? Görseli

Büyük Britanya adasında bulunan bir Avrupa ülkesi olan İngiltere bugünkü ismini, Anglusların Britanya adasını fethetmesi ile birlikte almıştır. 

İngiltere, Anglusların toprağı, diyarı anlamına gelen 'Angleland ' olarak isimlendirilen ardından da günümüzdeki ismine ulaşmıştır.

M.Ö. hangi devletler İngiltere'de hüküm sürmüştü?

M.Ö. hangi devletler İngiltere'de hüküm sürmüştü? Görseli

M.Ö. Keltlerin ardından Roma'nın hakimiyet sürdüğü İngiltere'ye, Roma İmparatorluğun yıkılışının ardından M.S. 4-5 yüzyılları arasında Anglus ve Sakson kabileleri gelmeye başlamıştır.

Altıncı yüzyıla girilmesiyle birlikte Anglosaksonların hüküm sürdüğü ülkede küçük devletler kurulmaya başlanmış, sekizinci yüzyılda ise ülkeye gelen misyonerlerin de etkisiyle Hristiyanlık dini kabul edilmiştir.

İngiltere'de 7.-9. yüzyılları arasında hangi devletler hüküm sürmüştür?

Ülkede kurulan küçük devletler birbiriyle savaşarak tüm krallıklar üzerinde hakimiyet kurmaya çabalamıştır. Bu çabalar sonucunda ise yedinci yüzyılda Northumbria ve Mercia, sekizinci yüzyılda Mercia, dokuzuncu yüzyıla gelindiğinde ise Wessex ülkeye egemen olmuştur.

İngiltere 8.-11. yüzyılları arasında çeşitli istilalara maruz kalmıştır.

Ayrıca ülkede sekizinci yüzyılda başlayan ve on birinci yüzyıla kadar süren İskandinav istilaları devam etmişti. On birinci yüzyıla gelindiğinde ise Norveç ve Danimarka'nın kralı olan Knud İngiltere'yi fethetmiştir.

1066 tarihinde Normandiya tarafından çıkarılan istila sonucunda beş yılın ardından 1071 yılında bölgenin hakimiyeti tekrardan el değiştirmiştir.

İngiliz kralının yetkilerini sınırlandıran belge: Magna Carta

1135-1153 yılları arasında İngiltere ve Normandiya'da anarşi olarak adlandırılan iç savaş yılları başlamıştır. 

1215 yılına gelindiğindeyse 'Magna Carta Libertatum' ile birlikte ilk defa bir İngiliz kralının yetkilerini sınırlandırarak, derebeylerine bazı hakların tanındığı belge imzalanmıştır.

"Kara Veba" nedeniyle İngiltere'de büyük değişiklikler yaşanmıştır.

I. Edward'ın saltanatında istikrara kavuşan İngiltere nüfusunun büyük çoğunluğu 1346 tarihli başlangıcından üç yıl sonra 'Kara Ölüm' nedeniyle çok büyük bir darbe almıştır.

Kara Veba olarak da bilinen bu salgın ülkenin gerek sosyal gerek ekonomik yapısında ciddi değişikliklere neden olmuştur.

Yüz Yıl ve Güller Savaşı İngiltere'yi büyük ölçüde etkileyen savaşlar olmuştur.

İngiltere hakimiyetinde bulunan Gaskonya Fransa Kralı VI. Philip tarafından ele geçirilmiştir. Bu durum 1337-1453 yıllarında İngiltere ile Fransa arasında Yüz Yıl Savaşları'nın başlamasına yol açmıştı.

Yüz Yıl Savaş'ından mağlubiyetle ayrılan İngiltere'de, iki senenin ardından 1485'e kadar sürecek olan 'Güller Savaşı' başlamıştı. York ve Lancaster  Hanedanları arasında çıkan bu savaş Lancaster Hanedanı'nın galibiyetiyle  sonuçlanmıştı.

İngiltere'nin en parlak dönemlerinden biri: Tudor dönemi

Lancaster Hanedanı ile birlikte Tudor dönemine giren ülke, tarihinde en parlak dönemlerinden birini yaşamaya başlamıştı. I. Elizabeth'in de hüküm sürdüğü 1485 -1603 yıllarında ülkede güçlü bir merkezi otorite kurulmuş, büyük bir kalkınma gerçekleşmiş ve düzen sağlanmıştı.

Parlamento ile krallık taraftarları arasındaki savaş: İngiliz İç Savaşı

1642-1651 yılları arasında 'İngiliz İç Savaşı' olarak adlandırılan ve parlamento ile krallık taraftarları arasındaki savaş parlamentonun hâkimiyetiyle sonuçlanmıştı. Bunun ardından 1653-1659 yılları arasında 'Commonwealth' adlı bir ara dönem başlamıştı.

1702-1714 yıllarında İngiltere, İrlanda ve İskoçya'nın kraliçesi: Anne

II. James, III. William gibi kişilerin ardından 1702'de Anne, babası III. William gibi İngiltere, İrlanda ve İskoçya'yı yöneten kişi olmuştu. 1707 Birlik Yasaları ile birlikte İngiltere ve İskoçya Krallığı birleştirilmiş ve yeni kurduğu Büyük Britanya adlı devletin de kraliçesi olmuştu.

Yedi Yıl Savaşlarında yenilgiye uğrasa da ilerleyen zamanlarda sanayinin beşiği haline gelmiştir.

1756-1763 yılları arasında güçlü Avrupa devletlerinin sömürge, güç, hegemonya gibi sebepler sebebiyle 'Yedi Yıl Savaşı' başlamıştı. İngiltere'nin de içinde bulunduğu bu savaş İngiltere tarafında mağlubiyetle sonuçlanmıştı.

1700'lerin ikinci yarısında İngiltere'de başlayan ve çok hızlı bir şekilde ivme kazanan 'Sanayi Devrimi' ile birlikte İngiltere dünyanın ekonomisinin büyük çoğunluğunun elinde bulundurmaya başlamıştı.

İngiltere "Birlik Kanunu" ile Birleşik Krallık olmuştur.

'Birlik Kanunu' ile birlikte 1801'de Büyük Britanya ile İrlanda Krallığı birleştirilerek 'Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı' adındaki Birleşik Krallık kurulmuş oldu.

Birinci Dünya Savaşı İngiltere'yi nasıl etkilemişti?

1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı ile gerek nüfus gerek ekonomi açıdan büyük kayıplar veren İngiltere, güçten düşmeye başlamıştı.1922'e gelindiğinde ise İrlanda İngiltere'den bağımsızlığını kazanmıştı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngiltere güç kaybetmeye devam etmiştir.

Çok zaman geçmeden İkinci Dünya Savaşı'nın da patlak vermesiyle belini doğrultamadan büyük bir yükün daha altına girerek gelişen diğer ülkeler karşısında güç kaybetmeye devam etmişti. 

1947 yılında Hindistan ve Pakistan bağımsızlığını kazanmış, her geçen yılla birlikte birçok ülke, krallıktan fiilen ayrılmaya başlamıştı.

İngiltere 1973'te girdiği Avrupa Birliği'nden 2020'de ayrılmıştır.

İngiltere 1973'te başlayan AB kurucu üyeliğini elde etmişti. Ancak 2016'da yapılan 'Brexit Referandumu' ile birlikte ülke vatandaşlarının AB'ye karşı tutumlarını olumsuz olduğu yönünde bir karara varılmıştı. Ardından İngiltere 31 Ocak 2020'de Avrupa Birliği'nden ayrılmıştır.

Bunun ardından çıkan ve tüm dünyayı saran Covid-19 virüsü ile birlikte birçok ülke farklı politikalar izleyerek ülkelerinin güvenliğine, ekonomisine gelecek zararları en aza indirmeye çalışmaya başlamıştır.

Dünyadaki Ünlü Tarihi Yapıların Hangi Ülkelerde Olduğunu Bulabilecek misin?
İskoç Bağımsızlığının Önemli Bir Sembolü Olan Efsanenin Ardındaki Gerçek: William Wallace
Bekle Bizi Londra! İngiltere'de Yaşayanları Sonuna Kadar Kıskanmamız İçin 23 Haklı Sebep

Popüler İçerikler

Magazin ve Dizi Sektörünü Ayağa Kaldıran Olayların Aslı Ne? Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya Bu İşin Neresinde?
Magazin ve Dizi Sektörünü Ayağa Kaldıran Olayların Aslı Ne? Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya Bu İşin Neresinde?
Avukatlığı Bıraktı Peygamberliğini İlan Etti: “Alemlerin Rabbi Tarafından Gönderilmiş Resulüm Bana İtaat Edin”
Avukatlığı Bıraktı Peygamberliğini İlan Etti: “Alemlerin Rabbi Tarafından Gönderilmiş Resulüm Bana İtaat Edin”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Elini Öpen AK Parti Milletvekili Seda Sarıbaş'a 200 TL Harçlık Verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Elini Öpen AK Parti Milletvekili Seda Sarıbaş'a 200 TL Harçlık Verdi