Uzayın Derinliklerinden Gelen Gizemli Radyo Dalgaları Parçalanan Gezegenlerden Geliyor Olabilir!

Yıldızlarına son derece yakın olan parçalanan gezegenler, gizemli kozmik radyo dalgaları patlamalarının nedeni olabilir. Milisaniye uzunluğundaki hızlı radyo patlamaları, ya da kısaca FRB'ler, uzak kozmik bölgelerden gelir. Bu patlamaların bazıları yalnızca bir kez patlar ve diğerleri sürekli tekrar eder. Araştırmacıların yaptıkları yeni bir bilgisayar hesaplamasına göre sürekli tekrar eden patlamalar, yıldızlarıyla sert bir şekilde dans eden gezegenlerden geliyor olabilir.

FRB kavramı astronomik alanda nispeten yeni bir terim.

İlkinin 2007'de keşfedilmesinden bu yana, araştırmacılar çeteleye yüzlercesini ekledi. Bilim insanları iki farklı FRB türünün oluşabileceği düzinelerce yolu teorileştirdiler ve neredeyse tüm teoriler, nötron yıldızları olarak bilinen kompakt, manyetik yıldız kalıntılarını içeriyor.

Bu konudaki tahmin ve teoriler oldukça fazla.

Bazı tahminler, hayal edilebilecek en manyetik nötron yıldızları olan magnetarlardan gelen güçlü radyo parlamalarını dikkate alıyor. Diğer bazıları da çok hızlı dönen nötron yıldızlarını veya magnetarlarla etkileşime giren asteroitler öneriyor.

Çin'deki Nanjing Üniversitesi'nden gök bilimci Yong-Feng Huang, "Radyo patlamalarının ne kadar hızlı üretildiği hâlâ tartışmaya açık" diyor.

Huang ve meslektaşları, tekrar eden parlamaları oluşturan şeyin yeni bir yolunu düşünüyorlar: Bir nötron yıldızı ve onun yörüngesinde dönen bir gezegen arasındaki etkileşim. Bu tür gezegenler yörüngelerinde dönerken bu tür yıldızlara aşırı derecede yaklaşabilir, bu nedenle ekip bir nötron yıldızının etrafında oldukça eliptik bir yörüngede dönen bir gezegene ne olabileceğini hesaplamaya çalıştı. Bu hesaplamalara göre gezegen yıldızına en çok yaklaştığı zamanlarda yıldızın çekimi o kadar fazla oluyor ki, gezegenden bazı minik parçalar kopuyor olabilir.

Nötron yıldızları, güneşimizden çok daha fazla bir şekilde radyasyon ve parçacık rüzgarı yayar.

Huang, gezegenden kopan parçalar bu yıldız rüzgarından geçtiğinde 'oldukça güçlü radyo emisyonları üretebilir' diyor. Parçacıklar Dünya'nın perspektifinden yıldızın önünden geçiyor gibi göründüğünde bu gerçekleşirse, bunu hızlı bir radyo patlaması olarak görebiliriz.

Yani bunu gezegenden kopan parçalar oluşturuyor olabilir.

Tekrarlayan bir FRB sinyalindeki her patlamaya, her yakın gezegen geçişi sırasında nötron yıldızının rüzgarıyla etkileşime giren bu parçalardan biri neden olabilir. Bu etkileşimden sonra, parçalardan geriye kalanlar yıldızın etrafında yörüngede sürüklenir, ancak Dünya'nın perspektifinden uzaklaşır, bu yüzden onları bir daha asla göremeyiz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Evrenin Arka Planındaki Yıldız Işığı Düşündüğümüzden Daha Parlak Olabilir!
Kara Delik Olduğunu Sandığımız Birbirleri Etrafında Dans Eden İkili Yıldız Sistemleri Hakkında Bilinmeyenler
Gelişmiş Uzaylı Yaşamını İşaret Edip Bizleri Galaktik Aşamaya Çıkartabilecek Teknolojileri Açıklıyoruz!

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!