Uzaydan Dünya'ya Çarpan Parçacıklar Kullanılarak Şiddetli Fırtınaların İncelenebileceği Ortaya Çıktı

Uzaydan yağan parçacıklar, tropik fırtınaların içinde 3 boyutlu görüntüler sağlıyor olabilir. Araştırmacılar, Dünya'nın üst atmosferine çarpan kozmik ışınlardan gelen müonların, Japonya'daki fırtınaların iç işleyişini ortaya çıkarabildiğini fark etti. Biz de bu yazımızda bu ilginç olaydan bahsediyoruz.

Araştırmacılar, bu yeni görüntüleme tekniğinin fırtınaların daha iyi anlaşılmasına yol açabileceğini ve meteorologların hava durumunu tahmin etmelerine yardımcı olacak başka bir araç sunabileceğini söylüyor.

Tokyo Üniversitesi'nden jeofizikçi Hiroyuki Tanaka, 'Kozmik ışınlar, gezegenin her yerinde günde 24 saat boyunca kullanılabilecek sürdürülebilir doğal kaynaklardır,' diyor. Bu yüzden onlardan basitçe yararlanabiliriz.

Müonlar, fırtınaların içine bir bakış sunuyor çünkü hava basıncı ve yoğunluğundaki değişimler, bir fırtınayı oluşturan parçacıkların sayısını değiştiriyor.

Tanaka ve meslektaşları, bir fırtına Japonya'nın Kagoshima kentinden geçerken yerdeki bir dedektöre kaç tane müon geldiğini sayarak, fırtınaların içindeki havanın yoğunluğunun kabaca 3 boyutlu haritalarını çıkardılar. Bu yöntem ekibe, fırtına sistemlerini döndüren merkezlerdeki düşük basınçlı bölgelere içeriden bir bakış sağladı.

Elektronlara benzeyen ancak yaklaşık 200 kat daha büyük olan müonlar, havada molekülleri saçabilir.

Ayrıca kararsızdırlar, bu da yeterli zaman verildiğinde elektronlara ve nötrino adı verilen diğer parçacıklara ayrıştıkları anlamına gelir. Hava basıncı arttıkça yoğunluğu da artar. Bu da kozmik bir ışından doğan bir müonun, bir dedektöre doğru giderken yolundan sapma, veya atmosferde ilerlemeden önce parçalanacak kadar yavaşlama şansını artırır.

Tanaka ve meslektaşları, hava basıncındaki her yüzde 1'lik artış için üst atmosferden toprağa geçişte hayatta kalan müonların sayısının yaklaşık yüzde 2 azaldığını söylüyor.

Tanaka daha önce volkanları incelemek için kozmik ışınlardan gelen müonları kullanmıştı ve diğer bazı araştırmacıların bu parçacıkları hava durumunu incelemek için kullandığını düşünüyor. Ancak ilk defa birisi, bir fırtınanın içini 3 boyutlu taramak için müonları kullanıyor.

Miami'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin Atlantik Oşinografi ve Meteoroloji Laboratuvarı'ndan meteorolog Frank Marks, "Bu ilginç bir yaklaşım" diyor.

Marks, Müon görüntülemenin geleneksel meteorolojik ölçümlerin yerini alacağını düşünmüyor ancak sonuçta bu bilim insanlarının kullanabileceği başka bir araç. Yaptığı açıklamada 'Bu teknik, uydular ve radar gibi diğer geleneksel gözlem sistemlerimizle fırtınaların 3 boyutlu bir haritasını sağlamak için mevcut tekniklerimize bir tamamlayıcı olacaktır' diyor. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Çin Teleskopları Bir Galaksi Grubu Çevresinde Bulunan En Büyük Atom Gazı Yapısını Keşfetti
Bilim İnsanlarının Yaptığı Çalışmalarla Birlikte Mars'ta Tonlarca İnsan Çöpü Olduğu Ortaya Çıktı
Güneş Sistemindeki En Garip Objelerden Biri Olan Phaethon Kayası Yörünge Hızını Değiştirdi

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?