Uzayda Keşfedilen Garip Radyo Sinyali ya da ORC'ların En Net Görüntüsü Kaydedildi

Gökbilimcilerin 2019 yılında Samanyolu Galaksi’sinden 16 kat daha geniş, bulanık ve keşfedilmeyi bekleyen ilginç bir halka tespit edildi. Aynı hafta gökbilimci Emil Lenc, ‘garip radyo çemberi’ veya ORC kısaltması ismi verilen ikinci bir halka keşfetti. Peki keşfedilen ‘garip radyo çemberi’ ya da ORC nedir?

Anna Lapinska isimli gökbilimcinin 2019 yılında radarına takılan ORC, açıklanamayan kozmik tuhaflıklar listesine girdi.

Dünya’dan bir milyar ışık yılı uzaklıktaki bu soluk daireye Lenc tarafından garip radyo çemberleri ismi verildiğinden beri o şekilde anılıyor. 

Emil Lenc, ORC hakkındaki bulgularını Avustralya bilim kurumu CSIRO ve Western Sydney Üniversitesi astrofizikçisi Ray Norris ile paylaştı. ORC’lerin ilk görüntülerini kaydetmeyi başaran ekibin aktardığı ilk verilere göre bunlar bir tür süpernova kalıntısına benziyor. Yani bir yıldız patlamasından geriye kalanlar diyebiliriz.

Norris, verilerin uyuşmadığını belirterek ORC nedir sorusuna şu cevabı verdi:

Oldukça hızlı bir şekilde bunun gerçekten çok farklı bir şey olduğunu fark ettik. Bu oldukça yeni bir şey. Bize ORC1’de daha önce orada olduğunu bilmediğimiz yapıyı gösteriyorlar.

ORC-garip radyo çemberlerini ilginç kılan bir diğer şey ise yalnızca radyo teleskoplarıyla görülebilmeleri. Bu halkalar, NASA’nın Chandra’sı gibi X-ışını teleskoplarında veya James Webb tarafından kullanılanlar gibi kızılötesi dalga boylarında görünmüyor.

İlgili çalışmayı yapan ekip, MeerKAT’ı kullanarak ORC’nin şimdiye kadarki en yüksek çözünürlüklü görüntülerini alabildi.

Yukarıdaki resimde, iki gözlem arasındaki keskin kalite farkını siz de görebilirsiniz. Konuyla alakalı şu anda ASKAP ve MeerKAT’da çalışmalar devam ediyor.

Şu ana kadar en ikna edici tahmin ise yine Norris tarafından yapıldı.

Zira kendisi ORC’lerin son derece uzak bir galaksideki süper kütleli karadeliklerin birleşmesinden sonra üretilen şok dalgaları olduğunu düşünüyor. Hatta şu ana kadar keşfedilen 5 ORC’nin 3’ünün merkezinde karadeliklerin keşfedildiği, diğer 2’sinin de inceleme altında olduğu belirtiliyor. Bilim dünyası da Norris’in açıklamasına oldukça sıcak bakıyor.

İlginizi çekebilir:

NASA, Hubble Uzay Teleskopu'nun İki Farklı Teknoloji Kullanarak Çektiği Muhteşem Fotoğrafı Paylaştı

Popüler İçerikler

Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
YORUMLAR
22.03.2022

uzayın negatiflerine baktığınız zaman karanlık madde denen şeyin sıvı olduğunu görürsünüz mikrodan makroya hücrelerimiz sinir ağlarımız nöronlarımız uzayla aynıdır. Ayrıca yıldızların çarpışması diye adlandırılan supernovalar aslında mitoz bölünmedir çarpışma felan değildir :P - imamhatipler kaptılsın

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ